Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Cine-i apara pe crestini de furia fundamentalismului islamic?

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 00:12
5740 citiri
Cine-i apara pe crestini de furia fundamentalismului islamic?
Foto: EuroNews

Atentatul ucigas asupra unei biserici crestine din Egipt, soldat cu cel putin 21 de morti si 97 raniti, a starnit repulsia intregii planete, inclusiv a lumii musulmane. Doar o condamnare nu ar fi de-ajuns pentru ucigasi, cred liderii lumii.

Din partea musulmana se aud voci, care sunt pentru condamnarea actului terorist, nu numai din partea imamilor seniori egipteni, care sunt sustinatori ai Guvernului.

"Fratia musulmana", o formatiune radicala de opozitie, se distanteaza total de actele de violenta, la fel ca si liderul religios suprem din Arabia Saudita si multi reprezentanti ai lumii politice arabe, scrie Deutsche Welle.

Extrem de vehementa este pozitia musulmanilor din Germania: "cine trateaza omul intr-un astfel de mod barbar nu are dreptul sa invoce niciun fel de religie sau ideologie", se spune intr-o declaratie scrisa a Consiliului de Coordonare a Musulmanilor. Toate aceste luari de pozitie sunt un semnal clar de solidaritate impotriva violentei.

Blestemul de a fi minoritar

Cererea Germaniei si a altor tari occidentale pentru asigurarea unei protectii eficiente a crestinilor din Orientul Mijlociu este intemeiata.

Situatia minoritatilor crestine, in diferite tari precum Egipt, Irak sau teritoriile palestiniene, cu greu poate fi descrisa.

Peste tot, in aceste teritorii, crestinismul este impins in defensiva si, la fel ca alte religii minoritare din regiune, este amenintat cu disparitia. In intreaga regiune, nu exista masuri de protectie impotriva acestui fenomen.

Este de neacceptat, de exemplu, situatia din Arabia Saudita, unde pana si detinerea unei Biblii reprezinta o infractiune. Si nu vorbim de o problema strict teoretica, ci de viata de zi cu zi a oamenilor care muncesc sezonier in aceasta tara, proveniti din tari crestine.

Populatia crestina din Egipt sau din alte tari arabe nu este expusa la forme fundamentaliste de discriminare, dar este supusa altor probleme in viata cotidiana.

Masurile de protectie impotriva posibililor atacatori fundamentalisti aproape ca lipsesc cu desavarsire.

Deosebit de dramatica este situatia din Irak unde, dupa caderea lui Saddam Hussein, marea majoritate a crestinilor a avut un singur tel: sa scape de persecutiile la care era supusa.

In Egipt, nu de putine ori au fost auzite critici dure la adresa Guvernului care acorda o protectie maxima vizitatorilor pirmamidelor, dar uita cu totul de cetatenii sai crestini.

Nu exista loc pentru extremisti

Peste tot in lume sunt vitale masurile de securitate pentru protectia minoritatilor amenintate, indiferent ca este vorba de musulmani, crestini sau evrei.

Minoritatile au intotdeuna nevoie de o protectie speciala din partea statului. Masurile de securitate nu reprezinta panaceul pentru astfel de probleme, de aceea este important ca guvernele, elitele publice si mass-media sa contribuie la crearea unui climat in care sa nu exista loc pentru manifestari extremiste.

Obiectivul extremistilor este sa separe oamenii dupa ideologii, credinta sau rasa. In Egipt, ei s-au apropiat destul de periculos de atingerea acestui tel.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#atentat Egipt crestini, #musulmani crestini atentate, #Egipt atentate biserica , #terorism