Cum a bagat terorismul spaima in turistii din Europa

Marti, 09 August 2016, ora 12:07
6598 citiri
Cum a bagat terorismul spaima in turistii din Europa
Foto: Ziare.com

Atacurile teroriste care au avut loc in ultimii doi ani in Franta si Germania au speriat turistii care voiau sa mearga in aceste tari, doua dintre cele mai vizitate din lume. Nici Belgia nu a fost crutata.

Socurile recente au fost unul dupa altul - jihadistii Statului Islamic au ucis civili in Bruxelles si in Nisa, iar atacuri teroriste au avut loc si in Germania, mai ales in ultimele luni.

Provocarile politice pentru liderii Europei sunt serioase, iar impactul asupra economiei din regiune poate fi la fel de grav, scrie New York Times.

"Ne confruntam cu o schimbare structurala, un fenomen de razboi la usa noastra care nu a existat inainte", a spus Georges Panayotis, presedintele MKG Group, o companie de consultanta in turism, care are sediul in Paris.

"Daca nu este rezolvata, problema va continua", a adaugat acesta.

Atac dupa atac la turismul din zonele vestite ale Frantei - intai la Paris, apoi la Nisa

Franta este cea mai vizitata tara europeana, cu 84 de milioane de turisti doar anul trecut, iar atacurile au afectat acest sector al economiei.

Spre exemplu, la Mont-Saint-Michel, una dintre cele mai cunoscute destinatii turistice din Franta, cifra de afaceri ale grupului Sodetour de hoteluri si restaurante locale a scazut cu pana la 70 la suta in lunile de dupa atacurile teroriste de la Paris, din 13 noiembrie, iar situatia nu si-a revenit la stadiul de dinainte.

Mai ales turistii americani si japonezi si-au anulat rezervarile, chiar daca acest loc se afla la mare departare de Paris, pe coasta nord-vestica a Frantei.

Patronul unei afaceri locale a recunoscut ca a fost nevoit sa trimita acasa circa o treime dintre cei 230 de angajati, pentru patru luni, iar jumatate dintre cele cinci hoteluri si patru restaurante le-a inchis temporar.

Citeste mai multe despre cum este afectata Franta de pierderea turistilor.

Activitatile incepusera sa revina la normal, cand a venit masacrul de la Nisa, de Ziua Frantei, soldat cu 85 de morti. Anularile rezervarilor au crescut cu 20 la suta si erau asteptate sa creasca si mai mult dupa uciderea unui preot intr-un biserica din apropiere de Rouen.

Iar ceea ce s-a intamplat acolo arata ca s-ar putea intampla oriunde.

Toate acestea au lovit economia europeana in unul dintre cele mai importante sectoare ale sale - turismul -, iar vizitatorii din afara continentului se gandesc acum de doua ori inainte de a merge in Europa in vacanta.

Turismul, care reprezinta 10 la suta din acvititatea economica a Uniunii Europene, a inceput sa resimta aceste intepaturi.

Germania, Belgia si ingrijorari pentru tot continentul

Intre timp, guvernele europene cheltuie sute de miliarde de euro pe intarirea securitatii si pe operatiuni impotriva Statului Islamic.

Amenintarea terorista se adauga altor motive de ingrijorare din regiune, care se confrunta cu un mare val de imigranti si cu repercusiunile votului de la referendumul pentru iesirea Marii Britanii din UE.

In Belgia, unde adeptii Statului Islamic au atacat aeroportul si metroul din Bruxelles, in luna martie, provocand moartea a 32 de oameni, economia a suferit deja pierderi de aproape un miliard de euro, iar cele mai grav lovite au fost hotelurile, restaurantele si industria turismului, precum si cea a divertismentului, dupa anularea concertelor, evenimentelor sportive si de alte tipuri.

In Germania, oficialii guvernamentali au recunoscut ca tara a devenit o tinta a Statului Islamic, iar companiile turistice se confrunta in continuare cu intrebari privind siguranta celei mai mari economii a Europei.

Toate acestea ar putea sa-i reorienteze pe turisti catre locuri mai pasnice, precum Spania, Grecia sau Scandinavia.

De asemenea, afectate au fost companiile aeriene, precum Air France-KLM si Lufthansa, doua dintre cele mai mari ale Europei.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#turisti speriati terorism Europa, #turisti terorism Franta, #turisti terorism Germania , #terorism