Destinul Romaniei printre atentate, setea lui Putin si frica lui Erdogan

Duminica, 31 Iulie 2016, ora 11:38
9456 citiri
Destinul Romaniei printre atentate, setea lui Putin si frica lui Erdogan

Dupa anul 2016, anul atentatelor, va trebui sa ne obisnuim cu noua provocare - Uniunea Europeana nu mai e un teritoriu sigur. Terorismul face parte din viata noastra. Mai devreme decat ne imaginam, o sa apara schimbari cotidiene.

Evenimentele in aer liber nu vor mai fi atat de populare, costurile biletelor la spectacole si competitii sportive vor creste din cauza masurilor de securitate suplimentare. Destinatiile de vacante se vor schimba radical. Transportul public va fi afectat cel putin in orasele mari precum Paris, Berlin sau Munchen.

Din pacate, ingrijorarea ne va insoti de acum inainte, iar acest lucru va afecta Uniunea Europeana. E foarte greu sa fim optimisti, dar aceasta constructie a primit cateva lovituri puternice in ultimii ani care au zdruncinat-o serios.

Criza economica generata de SUA, criza din Grecia, plaga atacurilor islamiste, Brexit. La asta se adauga imobilismul institutiilor europene, lipsa tot mai mare a sustinerii populare si lipsa cresterii economice.

Nu ma astept ca Uniunea Europeana sa se prabuseasca, dar va fi tot mai slabita si lipsita de solutii. Sunt prea multe provocari, iar cetatenii Europei sunt prea legati inca de granite, de miturile statului national.

Astazi, se simt fara aparare in fata valului de emigranti pentru ca sa existe un sprijin neconditionat pentru cea mai frumoasa constructie politica, una care a adus pacea si bunastarea pentru sute de milioane de oameni, dar care azi are nevoie de o noua viziune.

Din pacate, liderii Germaniei, Frantei, Marii Britanii, Italiei si Spaniei sunt atat de prinsi in hatisul politicilor nationale ca pentru ei a devenit un lux sa se ocupe si de Uniunea Europeana. Au creat o constructie imperfecta despre care au crezut ca va rezista, dar azi e in pericol pentru ca lumea s-a schimbat.

Desi dialogul se poarta intens la cel mai inalt nivel, deciziile se iau greu, iar ele nu privesc decat interesul imediat.

Franta e sub stare de soc dupa o serie sangeroasa de atentate provocate de propriii cetateni de origine araba, musulmani radicalizati. Presedintele Francois Hollande e strivit intre apararea libertatilor cetatenesti si urgenta de a inaspri legislatia de lupta impotriva terorismului.

Politica franceza se afla sub presiunea Frontului National condus de Marine Le Pen, care are sanse sa ajunga presedinte. Aceasta e o adepta a iesirii din Uniunea Europeana, fapt ce va duce in mod direct la destramarea uniunii sau a ramanerii acesteia doar in zona de influenta a Germaniei, ceea ce nu pare a fi atat de rau astazi.

Marea Britanie a dat o mare lovitura UE, iar iesirea ei va reprezenta o provocare pentru ambele parti.

Germania a devenit si ea victima terorismului islamist, iar Angela Merkel se afla sub presiunea cresterii nemultumirii la adresa politicii "bratelor deschise", primirea emigrantilor din Siria.

Ce se intampla cu Romania in acest context? Pe scurt, se poate spune ca daca nu ne va salva Uniunea Europeana, ne va salva NATO.

Noul context i-a oferit Romaniei un rol important in ce priveste securitatea continentului, dar si apararea intereselor strategice ale SUA. Tara noastra a ajuns granita de sud-est a lumii libere.

Presiunea imensa pe care o face Vladimir Putin asupra Europei pentru a o dezbina si pentru a o cumpara la bucata, prabusirea democratiei in Turcia si acapararea puterii de catre Recep Erdogan face sa ne invecinam fara voia noastra cu doua state mari si puternice, conduse de dictatori care, cel putin pentru o vreme, au gasit un limbaj comun. Va fi foarte interesant de urmarit cum va administra NATO alunecarea Turciei spre sfera de influenta a Rusiei lui Putin.

In spatele acestui val autoritar, se afla mlastina islamista din Siria si Irak, state esuate care sunt intr-o forma sau alta de prabusire. In acest spatiu exista ISIL, o organizatie care ii inspira pe tinerii musulmani radicali din Europa.

Romania in sud-est si Polonia in nord-est au devenit pilonii strategici ai securitatii europene si americane. Cred ca acest fapt ne va ajuta in ce priveste dezvoltarea economica, dar va trebui sa ne asumam si responsabilitati, cele mai multe fiind in zona politica.

Trebuie sa devenim o tara prospera si predictibila pentru a le oferi celor din jurul nostru garantia ca nu vom ceda la greu.

Sper ca liderii politici din Romania sa citeasca si sa inteleaga noul context in care evolueaza tara noastra si sa comporte in consecinta. Adica, responsabil. E prea mult?

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#terorism Europa, #terorism Uniunea Europeana, #destramare uniunea europeana , #terorism