"Eram un jihadist care voia sa omoare oameni": Cum pot fi oprite atacurile precum cel de la Nisa

Duminica, 24 Iulie 2016, ora 10:22
20687 citiri
"Eram un jihadist care voia sa omoare oameni": Cum pot fi oprite atacurile precum cel de la Nisa
Foto: Arhiva Hepta.ro

Un fost jihadist - care in trecut obisnuia sa vrea sa omoare oameni, dar acum face parte din organizatia anti-extremism Quilliam - sustine ca mai degraba societatea, decat serviciile secrete, poate impiedica atentatele teroriste de genul celui de la Nisa.

Adam Deen a facut parte din organizatia islamista Al-Muhajiroun din Marea Britanie - care intre timp a fost interzisa, iar acum este mai cunoscuta sub numele de ISIL UK.

Drept urmare, Deen stie foarte bine cum functioneaza radicalizarea, obisnuia sa se ocupe cu asta. "Tinteam oameni, asa cum am fost si eu tintit, si foloseam o combinatie mortala de nemultumiri si discursuri recitate, pentru a-i ademeni intr-o lume tulburatoare, complexa, ignoranta", a marturisit el, intr-un editorial publicat pe site-ul Independent.

La un moment dat, Deen si alti membri ai organizatiei au pus la cale sa atace cu bomba metroul din Londra. "Era teribil. Eu imi faceam griji in legatura cu capacitatea mea de a opera, nu pentru moartea si suferinta pe care le-as fi provocat. Asta iti face extremismul", a aratat tanarul.

Cand a interactionat pentru prima data cu respectiva grupare, retorica sa islamista i-a dat un scop, era un loc in care putea sa-si verse nemultumirile personale si sociale. Extremismul este un proces exploatator - prin religie, politica sau altceva, va gasi o metoda sa te ademeneasca, spune Deen.

"Ucigasul din Nisa, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, este un caz clasic de radicalizare rapida, in care unei vieti instabile i s-a dat un scop prin islamism. Pentru a opri viitoare atacuri, trebuie sa ne concentram mai degraba pe ingredientele radicalizarii, decat pe produsul final al acesteia", sustine Adam Deen.

Se pare ca Mohamed Lahouaiej Bouhlel era un afemeiat, caruia ii placea sa danseze salsa si sa consume alcool. A fost radicalizat in cateva saptamani sau chiar zile. Nu era in atentia serviciilor de informatii si si-a ales atat armele, cat si victimele, la intamplare.

Citeste mai multe despre atentatul de la Nisa:

Atacul de la Nisa: Criminalul a avut cinci complici si a planuit totul in urma cu cateva luni

Selfie inainte de macel: Atacatorul din Nisa s-a pozat in camionul cu care a intrat in multime

Un roman a murit in atacul de la Nisa: Mesaj emotionant de la ambasadorul roman in Franta

Procesul de radicalizare devine tot mai scurt, iar alegerea tintelor si armelor este din ce in ce mai neprevizibila. Am intrat intr-o noua era a terorismului, subliniaza Deen.

Dupa cum l-a numit presedintele francez Francois Hollande, "terorismul oportunitatii" este tot mai frecvent si probabil vor avea loc mai multe atacuri precum cel de la Nisa. Acest trend, in care indivizii actioneaza mai mult pe cont propriu, necesita o strategie de combatere mult mai nuantata, pe langa masuri drastice de securitate.

Fortele de securitate franceze deja au fost impinse la limita si lucreaza contracronometru in intreaga tara. Insa faptul ca autoritatile se concentreaza pe intelligence nu va rezolva problema, spune autorul articolului.

"Nu este nici fezabil, nici de dorit sa ii monitorizezi pe toti indivizii care risca sa fie radicalizati sau sa le interzici sa inchirieze un camion. Totusi, asta nu inseamna ca suntem lipsiti de putere - ne trebuie doar o schimbare de strategie. Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu islamul este problema; extremismul este. Dupa cum arata exemplul lui Bouhlel, in realitate, deseori, cei mai putin credinciosi dintre indivizi devin extremisti islamisti", a aratat Adam Deen.

Tanarul a dezvaluit ca, in Al-Muhajiroun, a fost indoctrinat cu o interpretare obtuza a islamului, care l-a invatat sa ii dezumanizeze pe non-musulmani.

Musulmanii sa revendice din nou islamul

"Islamul nu este in mod inerent o credinta violenta, insa a fost exploatata de extremistii care i-au sucit versetele pentru a se potrivi obiectivelor lor politice. Musulmanii trebuie sa ii confrunte pe acesti extremisti si sa revendice din nou islamul. Avem nevoie de propria noastra iluminare", a precizat Deen.

El sustine ca initiativele care vin din interiorul comunitatilor musulmane sunt esentiale pentru a le crea un sentiment de apartenenta indivizilor care se simt uitati sau exclusi. Doar daca aceste comunitati ofera alternative puternice la interpretarile extremiste ale Coranului, asa vor putea fi castigate inimile si mintile indivizilor vulnerabili, este de parere activistul.

"Jihadismul va continua sa aiba succes daca nu ne schimbam viziunea si nu dam o noua interpretare a islamului. Serviciile de securitate poate ca nu au cum sa previna atacurile pe stilul celor de la Nisa, dar societatea civila are cum", a conchis acesta.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#prevenire atacuri teroriste, #atacuri teroriste UE, #jihadisti societate , #atac Nisa