Europa impinsa la limita: Chiar este teroarea noua normalitate?

Luni, 01 August 2016, ora 13:35
6308 citiri
Europa impinsa la limita: Chiar este teroarea noua normalitate?
Foto: Arhiva Ziare.com

In Europa pare sa se instaleze un nou tip de normalitate. Atacurile teroriste din Belgia, Franta si Germania amplifica ingrijorarile legate de Brexit.

Europa a fost o data salvata de nazisti, insa acum pericolul vine din noi surse - islamul radical si nationalismul agresiv, ca un streang care se strange din ce in ce mai mult, scrie jurnalistul Nic Robertson intr-un articol publicat pe site-ul CNN.

Executia sinistra a unui preot intr-o biserica din Normandia a strans streangul inconfortabil de mult. Iar senzatia deja persista de multa vreme.

Charlie Hebdo, atentatele din Paris, aeroportul si metroul din Bruxelles, Nisa... Cu o zi inainte de uciderea preotului din Franta, un concert rock din Germania fusese tinta unui atacator sinucigas, adept al Statului Islamic. Nu a reusit sa intre si s-a aruncat in aer intr-un restaurant. Doar el a murit, in rest au fost cativa raniti. Putea fi mult mai rau. "Realitatea este ca am avut noroc, atata tot", subliniaza jurnalistul.

Armata Republicana Irlandeza (IRA) a incercat, in 1986, sa o ucida pe Margaret Thatcher, premierul britanic de la acea vreme, dupa ce a detonat o bomba in hotelul in care era cazata. Dupa ce a aflat ca a esuat, IRA ar fi spus "noi trebuie sa avem noroc o singura data, voi trebuie sa aveti noroc de fiecare data".

Astazi, serviciile europene de securitate se confrunta cu exact aceeasi amenintare. Indiferent cate atacuri opresc, vin altele. Sa pui o persoana sub supraveghere 24 de ore din 24 consuma resurse - 20 de profesionisti antrenati sa monitorizeze un singur suspect, spune jurnalistul CNN.

Amenintarea jihadista

Mii de tineri din Europa au plecat in Siria si Irak pentru a se alatura Statului Islamic. Ei sunt antrenati pe baza lectiilor invatate in ultimele doua decenii din taberele teroristilor din Afganistan si Pakistan. Aliantele dintre jihadisti devin retele internationale cand militantii se intorc in tarile lor.

Fie ca sunt in Marea Britanie, Belgia, Franta, Germania sau Danemarca, toti abia incep sa contureze noua amenintare jihadista. Sarcina serviciilor este si mai dificila din cauza acelor extremisti islamisti care nu au calatorit niciodata, dar care aspira in tacere la ideologia nihilista a ISIL. Acesti lupi singuratici sunt mult mai dificil de gasit si controlat.

Statul Islamic ar folosi lupi singuratici in Europa, sa tina serviciile ocupate. Intre timp pune la cale atrocitati uriase

Niciunde in Europa - poate cu exceptia Marii Britanii cu IRA si a Spaniei cu ETA (o grupare separatista basca) - nu s-a manifestat o amenintare de asemenea amploare de la debarcarile din Normandia incoace.

Problema depaseste cu mult domeniul securitatii. A penetrat si zona politica, iar asta complica lucrurile. Cine isi aminteste ce a fost mai intai: bomba sau imigrantul? Aproape ca nici nu mai conteaza, pentru ca teama de ambele si amenintarea ca vor urma mai multe atacuri incetoseaza pana si cele mai limpezi minti.

Dupa ce le-a oferit adapost refugiatilor sirieni, Angela Merkel a fost mai degraba laudata pentru moralitatea sa decat criticata ca deschide problemelor usile Germaniei.

In ultima saptamana, acea frica s-a materializat sub forma unor atacuri la intamplare in Germania. Nu la fel de sangeroase ca in Franta, dar la fel de usturatoare din punct de vedere politic.

Nationalistii, de la cei din Scandinavia pana la cei din Sicilia, au vazut fiecare eveniment tragic ca pe o oportunitate de crestere. Considera ca temerile lor au fost validate - imigrantii sunt rai - si din acest motiv vor ca propriile viziuni de dezbinare sa fie auzite si sustinute.

Acesti politicieni de extrema dreapta cer represiune. Insa lupta pentru a combate amenintarea este mai inceata decat ne-am fi imaginat, spune jurnalistul. Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au viziuni diferite in ceea ce priveste Europa.

Nu se pun de acord in privinta refugiatilor, insa, pentru a opri nebunia ISIL, trebuie sa gaseasca un numitor comun. Cooperarea in combaterea terorismului poate fi un inceput, insa nu poate fi sfarsitul, spune jurnalistul CNN. Este necesar ca o abordare coordonata sa ia forma, altfel exista riscul ca Europa sa fie divizata.

Europa trebuie sa fie unita

Natiunile europene trebuie sa gaseasca o cale pentru a lupta impotriva unei amenintari comune, care nu cunoaste granite si care nu face nicio diferenta intre Paris si Bruxelles sau Copenhaga si Berlin.

Nationalismul si izolationismul nu sunt raspunsul. Aceasta varianta duce spre dezbinare si distrugere. Am mai mers pe drumul asta, atrage atentia Robertson.

Pe masura ce Statul Islamic pierde teren acasa, incearca sa atraga "soldati" din Occident cu aceleasi idealuri gresite. Macelarirea unui preot crestin in biserica este o dovata a acestei strategii, care vine cu speranta de a declansa un razboi al religiilor in Europa.

Asa ca trebuie sa ne retinem ura. In cuvintele lui Michelle Obama, vorbind despre politica din SUA, "cand ei coboara nivelul, noi trebuie sa il ridicam pe al nostru". Asta necesita o gandire comuna, nu doar o retorica de sustinere.

Intr-o perioada de vulnerabilitate, Europa se confrunta cu cea mai mare amenintare a unei generatii. Doar cu unitate putem raspunde. Putem sa ne separam economiile daca trebuie, dar nu putem lasa teroarea sa ne dezbine, conchide Nic Robertson.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Statul Islamic Europa, #atacuri normalitate Europa , #terorism