Europa, tinta jihadistilor in 2015: Cele mai sangeroase atentate teroriste

Duminica, 27 Decembrie 2015, ora 12:14
3718 citiri
Europa, tinta jihadistilor in 2015: Cele mai sangeroase atentate teroriste
Foto: Twitter/AvGurkanKorkmaz

Europa a fost zguduita anul acesta de unul dintre cele mai sangeroase atentate teroriste din istoria sa. Masacrul de la Paris din 13 noiembrie, soldat cu moartea a 130 de oameni, nu a fost insa singurul.

Turcia si Danemarca au fost si ele tinta atacurilor teroriste anul acesta, prima fiind chiar victima celui mai grav atentat din istoria sa, soldat cu peste 100 de morti.

Charlie Hebdo si magazinul evreiesc din Paris

Anul 2015 a debutat tragic pentru Franta si s-a apropiat de final la fel. In data de 7 ianuarie, doi barbati mascati, imbracati in negru, au intrat in redactia revistei satirice Charlie Hebdo inarmati cu arme kalasnikov, chiar in timpul sedintei editoriale. I-au strigat pe nume pe cinci dintre caricaturisti si i-au ucis.

N-au scapat nici altii care au avut ghinionul sa se afle in acel moment in redactie. In total, 11 oameni au murit, iar 11 au fost raniti in interiorul cladirii. La iesire, extremistii au mai ucis un politist si au reusit sa fuga.

In timp ce isi ucideau cu sange rece victimele, cei doi frati, Said si Cherif Kouachi, au strigat "Allahu Akbar" si "L-am razbunat pe profetul Mahomed". Caricaturistii au platit cu viata pentru desenele sarcastice cu profetului Mahomed, considerate blasfemie in religia islamica. Cu cei doi frati inca pe fuga, atacul terorist a fost revendicat de ramura al Qaida din Yemen.

Atentate la Paris: Noi imagini dupa atacul de la Charlie Hebdo - teroristii trag catre politisti (Video)

Doua zile mai tarziu, pe 9 ianuarie, un prieten apropiat al celor doi frati, Amedy Coulibaly, a luat mai multi ostatici intr-un magazin evreiesc, ucigand patru din ei.

Clipe de cosmar pentru ostaticii din magazinul evreiesc din Paris - marturii impresionante

Tanarul, care a jurat credinta Statului Islamic, a comunicat in tot acest timp cu Said si Cherif Kouachi, baricadati intr-un depozit asediat de fortele de securitate franceze. Toti cei trei teroristi au iesit din incaperi tragand focuri de arma, insa au fost ucisi pe loc de catre trupele speciale.

Atacurile armate din Copenhaga

Un tanar de origine palestiniana, in varsta de 22 de ani, a comis doua atacuri armate in capitala daneza Copenhaga, pe 14 si 15 februarie. In prima zi, intr-o sambata, barbatul a deschis focul la o reuniune pe tema libertatii de expresie si blasfemiei, unde a ucis un civil si a ranit trei politisti.

La eveniment participa si caricaturistul suedez Lars Vilks, autorul mai multor desene cu profetul Mahomed, care ar fi fost tinta atacului, insa a scapat nevatamat.

Atacuri armate la Copenhaga: Imagini surprinse dupa primul atentat (Video)

Dupa doar cateva ore, in noaptea de sambata spre duminica, tanarul a atacat Marea Sinagoga din Krystalgade, unde un paznic evreu a fost ucis. Autorul celor doua atacuri a reusit sa fuga, insa, duminica, dupa o desfasurare impresionanta de forte, a fost prins si ucis de catre polistii danezi.

Atacatorul a fost identificat in persoana lui Omar Abdel Hamid El-Hussein, nascut in Danemarca, el fiind in atentia serviciilor secrete daneze de mai multi ani. In 2014 a devenit "extrem de religios" si a scris chiar pe pagina sa de Facebook ca il admira pe Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic.

Atacuri armate la Copenhaga: Ucigasul, condus pe ultimul drum de sute de persoane

Cel mai sangeros atentat terorist din Turcia

Ankara a fost zguduita, in dimineata zilei de 10 octombrie, de cel mai grav atac terorist din istoria Turciei. Doi atacatori sinucigasi s-au aruncat in aer in mijlocul multimii, in timpul unei manifestatii pentru pace a Opozitiei prokurde turce.

Turcia, zguduita de cel mai grav atentat din istoria sa. Bilant cu peste 300 de victime, mii de oameni in strada

In urma exploziilor puternice au murit 102 oameni, iar sute de persoane au fost ranite. Desi nu exista inca un rezultat oficial al anchetei demarate de autoritatile de la Ankara, oficialii turci au declarat ca principalul suspect este Statul Islamic. Zeci de sustinatori ai retelei teroriste au fost arestati ulterior de catre autoritatile turce.

Atentat sinucigas in Turcia: Zeci de sustinatori ai Statului Islamic au fost arestati

Atentatele coordonate din Paris

In seara zilei de 13 noiembrie, Franta a trait din nou in teroare. Atunci au avut loc, la Paris, mai multe atacuri teroriste coordonate, in care 130 de oameni si-au pierdut viata, iar sute de persoane au fost ranite. Groaza a inceput cu teroristii kamikaze de langa Stade de France, care s-au aruncat in aer, si a continuat cu luarea de ostatici de la teatrul Bataclan si cu jihadistii inarmati cu kalasnikovuri care au deschis focul in restaurante si baruri de pe strazile Parisului.

In asaltul asupra salii de concerte de la Bataclan, unde avea loc un concert rock, au fost ucise 90 de persoane de catre trei teroristi sinucigasi. Doi dintre ei s-au aruncat in aer, insa al treilea nu a mai apucat, fiind impuscat mortal de fortele speciale.

Atentatele din Paris Primul politist ajuns la Bataclan: Eram pregatit sa mor in noaptea aceea

Aproape toti teroristii implicati in atentatele din Paris au fost ucisi, inclusiv Abdelhamid Abaaoud, considerat "creierul" masacrului. El a fost ucis pe 18 noiembrie, in timpul unei operatiunii antitero desfasurata la periferia Parisului.

"Creierul" masacrului din Paris a coordonat atacurile prin telefon: Cum ii dirija pe teroristi

Salah Abdeslam, un alt membru al celulei care a orchestrat atacurile de la Paris, este singurul terorist implicat in atentate care le-a scapat printre degete autoritatilor. Acesta a ajuns in Belgia in ziua urmatoare carnagiului, iar ulterior ar fi plecat in Germania. Desi unele surse au spus ca jihadistul a reusit sa ajunga in Siria, aparent serviciile secrete europene i-au pierdut urma.

Dupa atentatele din Paris, Franta, alaturi de alte puteri occidentale, au inceput sa bombardeze in forta Statul Islamic din Siria si Irak, inclusiv infrastructura petroliera a organizatiei teroriste - principala sa sursa de venit -, in incercarea de a preveni alte atacuri pe pamant european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#atentate teroriste Europa 2015, #atacuri teroriste Europa 2015, #atacuri teroriste Europa, #teroristi Europa , #terorism