Exista dovada ca Romania a gazduit inchisori ale CIA - vezi teroristii care au fost la noi

Joi, 19 August 2010, ora 14:27
6510 citiri
Exista dovada ca Romania a gazduit inchisori ale CIA - vezi teroristii care au fost la noi

Romania a gazduit inchisori secrete ale CIA, in ciuda faptului ca autoritatile au negat acest lucru, dovada reprezentand-o mai multe casete ce contin interogarile prizionerilor de razboi suspectati de terorism, realizate in centre de detentie din afara Statelor Unite.

Inregistrarile contin simple interogari ale unor detinuti dintr-o inchisoare din Maroc, si nu torturi, precum se presupune ca ar fi continut cele 90 de casete distruse de CIA, potrivit AP.

Cele doua casete gasite mai contin informatii importante cu privire la patru ani de interogari secrete facute in inchisori clandestine, precum si date despre ajutorul primit din partea guvernelor unor tari ca: Lituania, Maroc, Romania, Polonia etc. Tarile respective au negat ca ar fi fost implicate.

Parte dintre aceste tari trecute pe lista CIA erau cunoscute de incalcarea drepturilor fundamentale ale omului, folosind tortura impotriva cetatenilor.

Ramzi Binalshibh, presupus terorist, a fost arestat in Pakistan, pe 11 septembrie 2002, si dus in Afganistan unde, conform datelor FBI, a fost legat cu catuse la maini de tavan si obligat sa asculte muzica, cu difuzoarele date la maxim. Dupa sase zile a fost dus in Maroc. In 2003 a fost mutat la o inchisoare secreta din Polonia, numita "Quartz". Pentru ca nu coopera a fost supus unor interogari dure si la infometare.

Tot in 2003, Ramzi Binalshibh, impreuna cu trei detinuti, a fost transportat in inchisoarea din Guantanamo Bay, unde urma sa fie judecat de un tribunal militar. De teama ca instanta suprema a Statelor Unite le va da dreptul la un avocat, in toamna lui 2004, au fost mutati in inchisoarea secreta de la Bucuresti. Aceasta era formata din sase celule, care aveau fiecare cate un ceas si o sageata pozitionata cu directia Mecca. Cinci alti detinuti au fost "gazduiti" acolo, printre ei numarandu-se si Mohammed si al-Nashiri.

In septembrie 2006, George Bush a facut un anunt oficial ca 14 teroristi, printre care si Binalshibh, au fost transportati in inchisoarea din Guantanamo. Anuntul a fost facut dupa ce inchisorile din Lituania si Romania s-au inchis. In inchisorile din Guantanamo, din cauza tratamentului inuman la care a fost supus, Binalshibh a luat-o razna, distrugand, conform inregistrarilor, camerele de supraveghere si sa arunce in ele cu fecale.

De la captura lui Binalshibh si a celorlalti au trecut 8 ani. Nu se stie nici in prezent cand vor fi dusi in fata uni tribunal militar sau civil pentru a fi judecati, cu toate ca unii dintre ei si-au recunoscut si asumat faptele.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Romania inchisori CIA, #casete video Associated Press , #terorism