FBI a decriptat documentele culese din casa lui bin Laden - Vezi ce contin

Joi, 09 Iunie 2011, ora 11:26
5499 citiri
FBI a decriptat documentele culese din casa lui bin Laden - Vezi ce contin
Foto: Arhiva

Statele Unite cauta posibilele tinte pe care al Qaida le-ar putea avea, in intreaga lume, dupa ce au analizat informatiile adunate din ascunzatoarea lui Osama bin Laden.

Acestea au umplut golurile pe care serviciile secrete americane le aveau in legatura cu modul de operare al retelei. Dupa cinci saptamani de munca analistii CIA si expertii au reusit sa decripteze si sa traduca 95 la suta din materialul adunat, urmand sa termine aceasta activitate pe la mijlocul lunii iunie.

Associated Press citeaza mai multi oficiali care, sub acoperirea anonimatului, vorbesc despre informatiile adunate in urma raidului din 2 mai, in Abbottabad (Pakistan), in urma caruia liderul al Qaida si-a pierdut viata.

Printre obiectele ridicate de soldatii SEALS de la etajul doi al cladirii se numara un jurnal scris de mana, cinci computere, 10 hard-drive-uri si 110 stickuri de memorie, toate pline cu informatii.

Copii ale materialelor informative au fost distribuite analistilor de la FMI si de la Agentia de Informatii a Armatei, oficialii americani incercand sa limiteze numarul celor care au acces la ele si sa nu dea prea multe informatii publicului.

Directorul FBI, Robert Mueller, a declarat miercuri, in fata Congresului, ca in urma informatiilor analizate s-a ajuns la concluzia ca teroristii aveau in plan sa atace mai multe tinte din Statele Unite.

"Continuam sa analizam materialele si ne concentram pe tintele pe care teroristii din al Qaida le-au fixat pe teritoriul Statelor Unite", a spus Mueller, in fata senatorilor din Comisia Juridica, organism ce ar urma sa decida daca directorul Biroului va mai ramane doi an in post.

Cu toate acestea trei oficiali americani au precizat, pentru AP, ca nu exista informatii care sa indice un atac iminent indreptat impotriva Statelor Unite.

Oricum, serviciile de informatii americane au crescut vigilenta cu care supravegheaza marile orase, sistemele nationale de transport si chiar sondele petroliere ale companiilor americane din Golful Persic.

Tinte mici sau atentate mari?

Investigatorii au descoperit, in materielele adunate din casa lui bin Laden, mai multe secvente de cifre, pe care le analizeaza acum, incercand sa determine daca este vorba despre conturi bancare sau numere de telefon ce ar putea oferi informatii despre colaboratorii teroristilor.

Informatii folositoare au fost obtinute si in legatura cu structura de comanda a retelei, cu teroristi care "se sapa" intre ei si care tanjesc dupa atentia sefului.

Unii dintre ei ii propuneau lui bin Laden atacuri la scara larga, ce ar fi avut sa faca mai multe victime decat cele din 11 septembrie 2001, altii pledau pentru atacuri asupra tintelor mici, care sa poata eluda masurile de siguranta.

Numarul doi in al Qaida avertizeaza: SUA vor regreta ca l-au ucis pe bin Laden

Printre tintele mici preferate de al Qaida se numara Danemarca, bin Laden fiind foarte suparat pe articole din presa care il dezavuau pe profetul Mahommed.

Pana acum insa, oficialii americani nu au reusit sa afle cum anume urmau sa fie puse la cale atentatele. Singurele informatii concrete sunt legate de aruncarea in aer a unor platforme petroliere din Golful Persic. Agenti al Qaida infiltrati in personalul de pe platforme ar fi urmat sa plaseze explozibilul care ar fi urmat sa provoace, dupa explozie, pagube materiale importante.

Statele Unite au trimis informatii relevante Marii Britanii, Germaniei si altor state din Europa, au mai precizat sursele anonime.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#al qaida tinte europa, #al qaida informatii, #casa bin laden informatii , #terorism