Fost sef SIE, despre pericolul terorist pentru Romania si obisnuinta Serviciilor inca din comunism - Interviu

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 08:56
17268 citiri
Fost sef SIE, despre pericolul terorist pentru Romania si obisnuinta Serviciilor inca din comunism - Interviu
Foto: Hepta.ro

Atacuri teroriste de tipul celor produse in Franta si in Germania, in ultimele saptamani, nu sunt probabile in Romania, care este ocolita de imigranti. In plus, in tara noastra functioneaza "legenda urbana" a Politiei si Serviciilor.

Aceasta este opinia fostului director al Serviciului de Informatii Externe din perioada 2006-2007, Claudiu Saftoiu, dupa ce si presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca Romania nu este amenintata de terorism.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul sef SIE spune ca Romania are o imagine de tara prietena in Orientul Mijlociu si subliniaza importanta pe care ar fi avut-o legile Big Brother.

Nu in ultimul rand, Claudiu Saftoiu explica de ce sunt mult mai mult vizate de atacuri teroriste tarile din vestul Europei decat cele din est.

Acest tip de atentate, de atacuri precum cele din Franta si Germania, ar putea fi posibile si in Romania, mai ales in contextul valului de imigranti din ultimul an?

Pentru moment, suntem intr-o paradigma complet diferita fata de climatul social din Franta si Germania. Valul migrationist din 2015 nu a afectat absolut deloc Romania. E vorba despre o ocolire cu buna stiinta a rutelor migrationiste, in ceea ce priveste ocolirea Romaniei. Si, din punctul acesta de vedere, noi nu am avut a ne teme de indivizi sau de grupuri de indivizi care sa acumuleze frustrari, inadaptari sau comportamente sociale aberante fata de societatea romaneasca si, prin urmare, nici pericolul acesta nu a existat catusi de putin.

Aceasta este practic diferenta foarte importanta, specifica, dintre comunitatile franceza, germana si cea romana.

Acest pericol poate veni doar de la refugiati? Ma gandesc la radicalizarea persoanelor care sunt deja intr-o anumita tara, chiar si in Romania. Cat de bine se poate monitoriza - de catre Servicii si de catre autoritati - acest lucru?

Nicioata nu vei putea avea un control total asupra populatiei, decat daca intri intr-o logica concentrationara si dictatoriala. Societatile deschise sunt prin definitie vulnerabile unor astfel de aberatii si abateri.

In ceea ce priveste Romania - ca si toate tarile europene -, trebuie spus ca in general institutiile statului sunt capabile sa monitorizeze tot ceea ce ar insemna import de populatie in tarile respective, o monitorizare care sa aiba intai de toate in vedere riscurile de securitate si amenintarile la siguranta nationala.

In Romania au existat cateva cazuri, demantelate rapid, au fost comunicate rapid. Ceea ce pe noi ne avantajeaza in momentul acesta este ca Romania nu a fost niciodata o tara care sa vina intr-o zona confrontationala cu tarile arabe. In perioada comunista, relatia Romaniei cu Orientul Mijlociu era foarte buna, in Romania s-au format generatii intregi de persoane de etnie musulmana educate in universitatile romanesti.

Inca persista in Orientul Mijlociu impresia generala cu privire la Romania - tara prietena. Din punctul acesta de vedere, nu cred ca sunt riscuri mari. Dar niciodata nu vei putea sa faci fata acestui tip de razboi hibrid, de amenintare difuza si de constructie a unei sigurante a cetateanului zi de zi, fara sa nu introduci elemente de blocare a libertatii personale, de control mult prea riguros al individului.

Aici este o balanta foarte fina intre cata securitate livrezi si cata libertate asiguri mai apoi.

Cum au fost foarte multe discutii pe marginea legilor Big Brother...

Legile Big Brother au fost unul dintre testele nationale cu privire la modul in care cetatenii, dar mai cu seama mass-media, inteleg sa constientizeze noile amenintari ale noii lumi interdependente in care ne aflam.

Big Brother a fost din capul locului marketat si PR-izat nefericit la vremea respectiva. Au fost introduse trei legi in pachetul acesta, fiecare avea cate o alta destinatie. Toata lumea s-a oprit la acea lege care avea in vedere retinerea datelor personale, or e departe pana acolo.

Pe noi, reactia asta de multe ori disproportionata cu privire la propriile libertati ne poate costa. Eu o spun in cunostinta de cauza - saptamana trecuta am fost coautorul unui raport al unui think-tank de la noi, in ceea ce priveste Legea securitatii cibernetice.

La noi, insa, va ramane de fiecare data temerea aceasta ca libertatea este pusa in primejdie, iar siguranta ne-o asiguram fiecare cum putem. Nu este o logica normala si actualizata.

Poate ca este construita pe acei ani de comunism.

Exact, politia politica inca ne mai bantuie prin minte, lucru care n-ar trebui sa se mai intample.

Uitandu-ne pe harta Europei, in ultimii 15 ani - deci dupa 2001 - jumatatea de vest a fost cu mult mai mult vizata de atacuri teroriste decat jumatatea de est, din spatele fostei Cortine de Fier. De ce este vizat mai mult Occidentul si de ce nu ne-am astepta la astfel de atacuri in partea asta de Europa?

In partea aceasta de Europa, influenta organelor de lege si ordine - politie si Servicii secrete - vine si mosteneste o imagine de mai mare duritate si mai mare imixtiune in randul populatiei, decat in alte tari, precum sunt cele occidentale.

Este aceasta legenda a unui brat al politiei foarte dur si foarte scormonitor si mai apoi a Serviciilor de informatii, care sunt obisnuite, ca in anii comunismului, sa acopere un control cvasi-total al societatii. Cei care au intentii de genul acesta, de terorism, de atentate, se gandesc de doua ori sa o faca.

La noi mai este si un tip de temere care poate fi usor atenuata, in momentul in care colaborezi imediat cu organele de ordine, cu politia. Daca afla sau li se pare ceva suspect, romanii dau mai repede telefon la politie ca sa anunte lucrurile decat sa le lase sa treaca pe langa ei.

Este un intreg concept al ceea ce inseamna entitatile care impun legea si ordinea, inclusiv entitatile informative, care au un ascendent asupra populatiei in aceste societati post-comuniste. E unul dintre motivele pentru care se intra foarte greu, in ce priveste o eventuala migratie, iar cei care intra trebuie sa se supuna acestui tip de legenda urbana care inseamna vigilenta si mai apoi conlucrare cu autoritatile, foarte usor.

Deci tot remniscientele de care am vorbit mai devreme.

Tot remniscientele trecutului, care in astfel de situatii pare ca ne fac bine - reflexul de a pune mana pe telefon si de a spune 'Vad ceva suspect pe scara asta sau pe strada mea' poate fi acum de bun augur.

Poate chiar a functionat de foarte multe ori si nu stim noi.

(rade - n.red.) Asta e adevarat, e foarte adevarat.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Claudiu Saftoiu amenintare terorism, #amenintare terorism Romania, #atacuri teroriste Franta Germania, #imigranti terorism Romania , #terorism