Inchis 13 ani la Guantanamo din cauza unei confuzii

Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 17:51
2796 citiri
Inchis 13 ani la Guantanamo din cauza unei confuzii
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatile americane au recunoscut ca au confundat numele unui suspect de terorism cu al altcuiva, asa ca acesta a fost inchis pe nedrept, timp de peste 13 ani, in temuta inchisoare Guantanamo.

Mustafa al-Aziz al-Shamiri, in varsta de 37 de ani, era un soldat islamist neimportant si nu un mesager si instructor al Qaida, asa cum se credea din cauza ca serviciile secrete din SUA i-au gresit numele, potrivit The Telegraph.

Prizonierul din Yemen a fost prezentat marti in fata unei comisii care va decide daca al-Shamiri poate fi eliberat.

Dupa 13 ani, un detinut de la Guantanamo e eliberat - nu a fost acuzat si nici judecat

Un raport facut public de Pentagon arata ca acesta a luptat in Afganistan si a avut legaturi cu unii membri al Qaida. Insa in document oficialii recunosc ca serviciile au crezut, in mod gresit, ca aceasta avea un rol mai important, pentru ca i-au confundat numele cu cel al altei persoane, similar.

"Mustafa Abd-al-Qawi Abd-al-Aziz al-Shamiri (YM-434) a luptat in mai multe teatre jihadiste si s-a asociat cu membri al Qaida din Afganistan. Anterior s-a stabilit ca YM-434 era mesager si instructor al Qaida, insa am constatat ca aceste activitati erau efectuale de alt extremist cu nume si porecla asemanatoare cu cele ale lui YM-434", se precizeaza in documentul declasificat al Departamentului Apararii din SUA.

Obama: Inchiderea inchisorii Guantanamo ar putea fi amanata, din cauza atentatelor de la Paris

Un reprezentant al lui al-Shamiri a spus ca acesta s-a aratat foarte cooperant si entuziasmat sa apara in fara comisiei de evaluare.

"A demonstrat o atitudine pozitiva fata de viata de dupa Guantanamo. Are o dorinta puternica de a studia, pentru a putea sa o intretina pe viitoarea sotie pe care familia sa deja i-a gasit-o.

Mustafa va arata astazi ca nu mai este o amenintare semnificativa la adresa Statelor Unite ale Americii. Se pregateste serios pentru viata de dupa Guantanamo. In timpul detentiei, a urmat cursuri de engleza, de arta, de dulgherie si de gatit", le-a spus reprezentantul sau membrilor comisiei.

Fost detinut de la Guantanamo, obligat la plata a peste 134 de milioane de dolari

Al-Shamiri a fost incarcerat in inchisoarea Guantanamo timp de peste 13 ani, dupa ce a fost capturat in Afganistan. Este unul dintre cei 107 de prizonieri din baza americana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#detinut Guantanamo nume confundat, #Guantanamo detinut greseala, #Guantanamo inchis nedrept , #terorism