Teroare si luare de ostatici in Mali la un hotel Radisson - vezi desfasurarea evenimentelor dintr-o noua vineri neagra

Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 22:27
20792 citiri
Teroare si luare de ostatici in Mali la un hotel Radisson - vezi desfasurarea evenimentelor dintr-o noua vineri neagra
Foto: Twitter/Misiunea ONU in Mali

Mai multi barbati inarmati, cel mai probabil jihadisti, au atacat vineri dimineata hotelul Radisson Blu din Bamako, capitala Mali, luand prizonieri 170 de oameni. Ostaticii au fost eliberati dupa 7 ore, in urma unei ample operatiuni de salvare intreprinsa de fortele speciale maliene.

Desi se vorbea de 27 de morti, se pare ca bilantul este de 18, dintre care doi ar fi atacatori. Datele nu sunt insa oficiale.

Proprietarul hotelului a informat ca atacatorii au luat ostatici 140 de clienti, printre care multi straini, si 30 de angajati, transmite BBC.

Nu se stie cu exactitate nici cati atacatori au fost implicati in luarea de ostatici. Acestia au intrat in hotel tragand focuri de arma si strigand in limba araba "Allah e mare", a declarat o sursa din securitate pentru Reuters.

Luare de ostatici intr-un hotel Radisson: Din 170 de prizonieri au fost eliberati cei care stiau sa recite din Coran

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor:

22:27 - Criza in Mali s-a sfarsit, insa raman multe necunoscute. Nu a fost comunicat pana la acest moment nici numarul exact al mortilor, nationalitatile lor, dar nici cati atacatori au fost in total si cati au fost ucisi in timpul operatiunilor de salvare. Va asteptam si maine, pe Ziare.com, pentru a afla ce vor dezvalui anchetatorii.

21:31 - Ministerul Apararii din Franta a anuntat ca niciun cetatean francez nu se afla printre victime.

21:15 - Soldatii malieni au gasit mai multe granade si armament despre care se crede ca apartin teroristilor.

20:40 - Un oficial de rang inalt din cadrul fortelor de securitate au declarat pentru BBC ca bilantul final al mortilor este de 18, dintre care doi sunt atacatori. Si se pare ca pana la urma doar doi atactori au fost.

20:27 - Marea intrebare este cum au reusit atactorii sa puna mana pe o masina de teren cu placute de inmatriculare apartinand corpului diplomatic.

Gradinarul hotelului a declarat ca i-a vazut intrand cu o astfel de masina.

"Erau mascati. La poarta hotelului paznicul a incercat sa ii opreasca dar ei au inceput sa traga si toti am fugit sa ne adapostim", a povestit martorul.

20:06 - Ministrul securitatii din Mali a declarat pentru Reuters ca atacatori se afla inca in hotel.

"Atacatorii nu mai au ostatici, sunt retrasi la etajele superioare, iar fortele speciale ii incoltesc", a declarat oficialul.

19:38 - Siteul de stiri malian Maliactu spune ca cei aflati din hotel la momentul atacului provin din 14 tari. Astfel, printre oaspetii hotelului se aflau algerieni, germani, belgiani, canadieni, chinezi, spanioli, americani, francezi, indieni, marocani, rusi, senegalezi, turci si ivorieni.

19:24 - Din interiorul hotelului se aud in continuare focuri de arma. Impuscaturile au putut fi auzite in direct la BBC, in timp ce un jurnalist francez transmitea in direct pentru postul de televiziune britanic. Transmisiunea a fost intrerupta si jurnalistul Francois Rihouay a fugit sa se adaposteasca.

19:05 - Potrivit Reuters, la aceasta ora fortele de securitate din Mali lupta in continuare cu atacatorii la etajele superioare ale hotelului.

18:44 - Potrivit Reuters, care citeaza surse din cadrul fortelor de securitate, doi dintre atacatori au fost ucisi.

Rapoarte anterioare vorbeau de 3 atacatori in total, pe cand numarele inaintate de martori variaza pana la 10.

18:39 - Propriitarul Radisson a remis un comunicat in care isi exprima regretele pentru ce s-a intamplat la hotel.

"Vreau sa imi exprim grija pentru toti oaspetii si angajatii afectati de groaznicele evenimente care se intampla azi la Radisson Blu Bamoko, in Mali. Vorbesc in numele intregului grup Carlson Rezidor Hotel cand spun ca toate gandurile noastre sunt cu familiile, colegii si prietenii celor afectati", se arata in mesajul lui Wolfgang M Neumann, CEO al Redizor, compania americana care detine hotelul.

18:24 - Un oficial ONU anunta ca personalul organizatiei prezent la fata locului a raportat 27 de cadavre la hotelul Radisson din Bamako. Oficialul citat de The Telegraph a vrut sa preiceze insa ca informatia este inca preliminara si la hotel continua cautarile.

Personalul ONU a raportat ca au fost vazute 12 cadavre la subsolul hotelului si alte 15 la etajul al doilea.

18:19 - Un oficial guvernamental din Belgia a fost ucis in atacul de la Bamako.

Este vorba de Geoffrey Dieudonne care tinea un curs pentru functionari publici.

18:16 - Presedintele din Mali a multumit pe Twitter fortele de securitate si aparare pentru profesionalismul de care au dat dovada si aliatilor care au intervenit prompt pentru a pune capat crizei.

Fortele speciale franceze au fost implicate activ in rezolvarea situatiei in hotel, iar cele americane au asigurat securitatea oamenilor in Bamoko.

18:07 - Premierul britanic Davin Cameron si-a exprimat condoleantele prin intermediul retelei de socializare Twitter.

"Gandurile mele sunt cu cei afectati de atacul din Bamako. Suntem alaturi de partenerii nostri din intreaga lume in lupta impotriva terorismului", a scris Cameron.

17:56 - Oficialii malieni au confirmat ca toti ostaticii au fost eliberati, transmite BBC. Pana in acest moment, nu au mai aparut informatii in legatura cu alti atacatori ramasi in cladire, in afara de cei trei care au fost ucisi mai devreme.

17:44 - O sursa din securitate a declarat pentru AFP ca, in total, 18 cadavre au fost scoase din hotelul asediat de jihadisti. Aceasta a adaugat ca, potrivit ministrului de Securitate din Mali, barbatii inarmati nu mai au niciun prizonier.

17:39 - In timpul operatiunilor de salvare s-au auzit focuri puternice de arma, in special de la etajele 5 si 7 ale hotelului Radisson Blu.

17:26 - Un post de radio local, Mikado FM, a anuntat ca 15 persoane ar fi fost ucise in timpul luarii de ostatici, citand un oficial malian. Informatia nu este, insa, confirmata.

17:23 - Cel putin sase cetateni americani au fost eliberati din cladirea asediata, a declarat un purtator de cuvant al armatei SUA pentru AFP.

17:22 - Bret McGurk, consultant al presedintelui american Barack Obama pe combaterea Statului Islamic, a declarat ca este prea curand sa facem speculatii despre legatura dintre atacul din Mali si atentatele din Paris. Oficialul SUA a mai spus ca grupurile militante din Mali nu au neaparat legatura cu Statul Islamic.

17:10 - Atacul ar fi fost revendicat de gruparea africana jihadista Al-Mourabitoun. Reteaua, care a facut anuntul pe Twitter, opereaza in nordul Mali si anul acesta a jurat credinta Statului Islamic. Totusi, unele surse spun ca gruparea este afiliata al Qaida.

Informatia ca extremistii de la Al-Mourabitoun s-ar afla in spatele luarii de ostatici de la Radisson Blu nu a fost confirmata inca.

Un lider al gruparii jihadiste a anuntat, in mai 2015, ca reteaua a jurat credinta Statului Islamic, insa un alt comandat al teroristilor a respins aceasta decizie cateva zile mai tarziu, ceea ce aparent a provocat neintelegeri in interiorul organizatiei. Drept urmare, acum nu este foarte clar daca gruparea este loiala ISIL sau al Qaida.

16:59 - Ministerul german de Externe a informat ca doi cetateni germani s-au aflat printre ostaticii din hotel, insa au fost eliberati de fortele speciale maliene.

16:58 - Autoritatile americane au declarat ca este posibil ca si cetateni ai Statelor Unite sa se afle in cladirea sub asediu.

16:56 - Doi rusi angajati ai companiei aeriene Ulyanovsk s-au aflat printre prizonierii de la Radisson Blu, insa au fost eliberati, potrivit Consulatului Rusiei, citat de site-ul Life.

16:20 - Ministerul Securitatii din Mali a anuntat ca trei dintre atacatorii care au luat ostatici in hotelul Radisson Blu au fost ucisi pana in acest moment, in timpul operatiunii fortelor speciale, potrivit site-ului local Abamako, citat de BBC. Atacatorii ramasi in viata s-ar indrepta catre acoperisul cladirii.

15:52 - CNN transmite ca fortele speciale americane asista la operatiunea de salvare a ostaticilor.

15:48 - Reprezentanti ai grupului Rezidor, care detine hotelul Radisson Blu din Bamako, au declarat ca 138 de persoane inca se afla in interiorul cladirii, dintre care 125 de clienti si 13 angajati.

15:24 - Autoritatile din Mali au confirmat ca trei prizonieri au fost ucisi in timpul luarii de ostatici, mai exact doi malieni si un cetatean francez, relateaza The Mirror.

15:13 - Ministrul de Interne din Mali, Salif Traore, a asigurat ca niciunul dintre atacatorii care au luat ostatici nu va scapa. Acesta se afla in fata hotelului Radisson Blu le-a dat scurte declaratii jurnalistilor.

"Fortele noastre speciale sunt in interiorul hotelului in acest moment si controleaza camera dupa camera. Au putut elibera 30 de ostatici, toti fiind in siguranta. Insa trei oameni au fost impuscati mortal, iar doi membri ai fortelor speciale au fost raniti, insa viata nu le este pusa in pericol. Am sigilat toate iesirile din hotel, asa ca fiti siguri ca niciunul dintre cei care au luat ostatici nu va reusi sa scape", a spus oficialul malian.

15:08 - Fortele de securitate maliene i-au spus jurnalistului local Moussa Konda ca au putut elibera mai multe persoane datorita faptului ca atacatorii nu cunosteau prea bine cladirea.

14:45 - O persoana care s-a numarat printre cele eliberate a declarat, pentru Reuters, ca i-a auzit pe atacatori vorbind in limba engleza.

14:43 - Presedintele malian Ibrahim Keita si-a scurtat vizita in Ciad dupa atacul din Bamako, iar acum se afla in drum spre Mali.

14:39 - Jandarmeria din Franta a postat pe Twitter fotografii cu membrii trupelor de elita antitero GIGN, care zboara din Paris spre Bamako, ca raspuns la criza de la hotelul Radisson. Ei fac parte din aceeasi unitate de elita care a fost trimisa pe strazile Parisului dupa atentatele teroriste de saptamana trecuta.

14:30 - Jandarmeria franceza a anuntat ca trupe de elita au plecat de la Paris spre Bamako, potrivit AP.

14:25 - Air France a anuntat ca 12 angajati ai operatorului de zbor, doi piloti si zece membri ai echipajului, au fost prizonieri ai atacatorilor de la Radisson Blu, insa au reusit sa evadeze, iar acum sunt in siguranta.

14:19 - Al Jazeera din Qatar a transmis ca atacatorii din Radisson fac parte din gruparea Ansar al-Din (sustinatorii religiei). Corespondentul postului TV din Mali a descris reteaua ca fiind "o grupare militara extremista care vrea sa implementeze legea islamica sharia in Mali".

14:16 - Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a sustinut o conferinta de presa in care a informat ca tara sa va face tot ce este nevoie pentru a-i prinde pe atacatorii din Bamako. Oficialul a adaugat ca la nivelul Ambasadei Frantei din Bamako s-a format o celula de criza.

14:12 - Dintre cele 170 de persoane luate ostatice vineri dimineata, 30 sunt angajati ai hotelului, 20 sunt cetateni indieni, zece chinezi, sase angajati ai Turkish Airlines, mai multi francezi, dar si cantaretul Sekouba Bambino, celebru in Guineea.

A quel occasion j'ai chanter ce jour la?

Posted by Sekouba Bambino (Page Officiel) on Sunday, November 3, 2013

14:03 - Televiziunea de stat din Mali transmite ca 80 de ostatici au fost eliberati din hotelul Radisson Blu.

13:58 - Fortele speciale maliene au luat cu asalt hotelul de lux. "Au intrat in hotel. Operatiunile sunt in desfasurare", a declarat o sursa din Politie pentru Reuters.

13:44 - Trei angajati ai Turkish Airlines se aflau in hotel in momentul atacului, insa acestia au reusit sa evadeze, a declarat un oficial guvernamental turc pentru Reuters. Se pare ca inca trei angajati ai companiei aeriene sunt si acum in interiorul cladirii.

13:29 - AFP transmite ca un elicopter survoleaza hotelul Radisson, spre care se indreapta si un numar mare de ambulante.

13:14 - Reprezentantii Ministerului roman de Externe (MAE) au anuntat ca diplomatii din regiune incearca sa afle daca printre ostaticii din hotelul Radisson se afla si cetateni romani, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"Ambasada Romaniei la Dakar, care asigura reprezentarea diplomatica si consulara a Romaniei in Mali, a intreprins in regim de urgenta demersurile legale pe langa autoritatile locale competente pentru a obtine informatii suplimentare cu privire la acest incident si pentru a verifica daca au fost afectati cetateni romani. Pana in acest moment nu exista informatii in acest sens", se arata in documentul citat.

13:07 - Cel putin trei ostatici ar fi fost ucisi in atacul de la Radisson, potrivit AFP, care citeaza Ministerul Securitatii din Mali.

13:05 - "Totul se intampla la etajul 7, jihadistii trag focuri de arma pe coridor", a declarat o alta sursa din securitate pentru AFP.

13:03 - Un reporter BBC a relatat ca hotelul, cu proprietar american, este frecventat in special de cetateni straini veniti in interes de serviciu in Mali.

13:01 - O sursa din securitate citata de Reuters a mai spus ca, pana acum, unii dintre ostatici au fost eliberati. Se pare ca au fost lasati sa plece cei care au stiut sa recite din Coran.

13:00 - Cladirea a fost inconjurata de politisti, care au izolat perimetrul din jurul hotelului. La fata locului au ajuns si soldati si fortele speciale maliene, alaturi de militari francezi si trupe ONU de mentinere a pacii.

12:59 - Ambasada SUA din Bamako a scris pe Twitter ca "este constienta de situatia de la hotelul Radisson" si i-a sfatuit pe cetatenii americani sa se adaposteasca intr-un loc sigur si sa ia legatura cu familiile lor.

Trupele franceze, prezente in Mali din 2013

Franta, care in trecut a avut colonie in Mali, a intervenit in aceasta tara in ianuarie 2013, cand militantii al Qaida au amenintat ca vor prelua controlul in Bamako, dupa ce au pus stapanire pe nordul statului.

Fortele ONU din Mali au preluat responsabilitatea de a asigura securitatea in tara de la trupele franceze si africane, in iulie 2013, dupa ce principalele orase din nord au fost eliberate de militantii islamisti.

Si in luna august a avut loc un atac similar. Mai multi islamisti inarmati au ucis 13 persoane, printre care cinci angajati ONU, in timpul unei luari de ostatici la un hotel din orasul Sevare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#luare ostatici Mali, #luare ostatici Radisson , #terorism