Misterioasa Boko Haram, secta terorista care masacreaza crestini

Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 10:27
4376 citiri
Misterioasa Boko Haram, secta terorista care masacreaza crestini
Foto: DW

Gruparea terorista nigeriana, pe care multi o numesc secta religioasa, Boko Haram, distruge biserici si ucide crestini. Guvernul nigerian a intrat in negocieri cu islamistii radicali, deoarece a vazut ca atacurile militare asupra lor nu duc la niciun rezultat.

Intr-o operatiune masiva desfasurata in partea centrala a Nigeriei, au fost confiscate munitie, explozibil si carti cu instructiuni despre cum se fac bombe artizanale.

Politia a arestat cinci barbati despre care se crede ca fac parte din gruparea radicala islamista Boko Haram. Operatiunea politiei este parte a planului presedintelui tarii de a eradica secta religioasa. Guvernul a declarat ca va lua masuri dure impotriva teroristilor arestati, in cazul in care acestia refuza sa coopereze cu autoritatile de la Abuja, noteaza Deutsche Welle.

Ce vrea secta?

Spirala violentei in cea mai populata tara din Africa se invarte cu viteza mare. Probabil, guvernul de la Abuja a realizat ca nu va repurta niciun succes daca va miza exclusiv pe tactica intimidarii adversarului. Drept urmare, guvernul nigerian a anuntat ca se poarta si discutii cu secta: "Dialogul ar trebui sa clarifice ce vor acesti oameni, si sa discutam cum putem sa ne luptam cu aceasta criza care a cuprins tara noastra", a spus purtatorul de cuvant al presedintelui Reuben Abati.

Negocierile dintre Guvern si secta terorista pot marca un punct de cotitura in conflictul de lunga durata care, in fiecare an, ia viata a sute de nigerieni. Pana acum, Guvernul s-a limitat in a intreprinde doar operatiuni militare impotriva teroristilor. Acestea, din pacate, nu au avut succes.

Occidentul a insistat permanent asupra unui dialog intre Guvern si secta, careia i se pun in carca si relatii stranse cu al Qaida. Diplomatii americani urmaresc cu ingrijorare evolutia lucrurilor din partea de nord a Nigeriei, extrem de saraca, unde Boko Haram intentioneaza creearea unui stat islamic bazat pe legea Sharia.

Partea de sud a tarii e bogata in petrol, iar, daca tara se va diviza, atunci este posibil un razboi civil care ar zgudui toata Africa de Vest.

Boko Haram ("invatatura occidentala e o greseala" - trad.red.)

Se crede ca gruparea radicala islamista Boko Haram a fost infiintata la inceputul anilor 1990. Din 2010, gruparea a cunoscut un adevarat reviriment. De atunci, in atacurile intreprinse de ea, au murit intre 1400-2000 oameni, in principal in partea de nord a Nigeriei, populata de 160 milioane oameni. Sectantii ataca, cu preponderenta, biserici crestine.

In vizorul teroristilor au intrat si institutii de stat, unitati militare si sedii de politie. Doar in orasul Kano, scena unor atacuri fara precedent asupra crestinilor, 180 de oameni au fost ucisi in atentate, in cateva luni de zile.

Organizatia a adoptat, intre timp, o tactica noua: atacuri mici la diferite locatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Boko Haram Grupare terorista, #atacuri Boko Haram, #atacuri crestini Boko Haram , #terorism