O poveste cutremuratoare despre supravietuire - Marturiile unei tinere care a scapat dintr-un atac terorist

Sambata, 06 Februarie 2016, ora 19:36
4339 citiri
O poveste cutremuratoare despre supravietuire - Marturiile unei tinere care a scapat dintr-un atac terorist
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Un atac terorist sangeros comis de gruparea terorista al Shabaab, afiliata retelei al Qaida, a curmat zeci de vieti in Mogadishu, capitala Somaleza, la inceputul acestui an.

Atacul a avut loc pe 21 ianuarie, intr-un restaurant aflat pe plaja. In total, 40 de oameni au fost ucisi atunci. Nasro Dahir Abukar se afla in local, dar a reusit sa scape. Acum, a impartasit povestea cutremuratoare despre cum a supravietuit in fata teroristilor, scrie BBC.

Nasro Dahir Abukar era in local cu fratele sau mai mic, Eyman. Fiecare isi comandase cate-un ceai. Cei doi priveau spre mare si ascultau sunetele valurilor. Era unul din acele momente minunate, care ai vrea sa dureze o vesnicie.

Deodata, a inceput o rafala de gloante. Dintr-o laterala a restaurantului zburau gloante peste tot: in local, spre plaja. Era haos, oamenii s-au speriat, au inceput sa alerge. Pe masura ce sunetul de mitraliera se auzea mai tare, cei mai multi oameni care stateau pe plaja, langa restaurant, au cazut in nisip, secerati de gloante.

Nasro Dahir Abukar nu-si gasea fratele. A inceput sa-i strige numele, in timp ce alerga. S-a impiedicat si a cazut la pamant, cand cineva i-a intins o mana. A tras-o pe Nastro in zona in care se afla bucataria. Tanara nu si-a dat seama daca salvatorul o cunostea sau nu, nici nu i-a vazut chipul.

"Toti cei care au reusit sa fuga s-au ascuns apoi in toalete. Am mers si eu acolo. Chiar daca e interzis sa te rogi in toaleta, am inceput sa recit pasaje din Coran si sa-l rog pe Allah sa ne apere", isi aminteste fata.

In acele momente, se intreba daca acela e sfarsitul. Nu stia daca micutul Eyman a supravietuit. Fata s-a gandit apoi la mama ei, la cat de trista ar fi daca cei doi copii ai ei ar muri. In urma cu doi ani, celalalt frate al lui Nastro a murit. Mama lor n-a reusit nici acum sa-si revina.

Focurile se arma se intensificau, asa ca tanara se pregatea pentru ce e mai rau. Se invinovatea ca l-a luat pe fratiorul ei cu ea, fusese ideea ei sa-l aduca si pe el.

"Cand cineva e pe punctul de a muri, ii cere iertare lui Allah"

"Unul dintre gloante a strapuns usa. L-a lovit pe unul dintre cei cu care ma ascundeam, a inceput sa-i tasneasca sangele. Teroristii au aruncat bombe in restaurant, atacul devenea din ce in ce mai intens. Auzeam copii cum plang, femei cum tipa, mitraliere si bombe. In jurul meu, oamenii ii cereau iertare lui Allah. Cand cineva e pe punctul de a muri, ii cere iertare lui Allah", continua tanara.

Rugile au atras atentia teroristilor, care si-au dat seama ca acolo, in toalete, inca sunt oameni in viata, asa ca au inceput sa traga iar in usa. Fata le-a spus oamenilor sa faca liniste.

"Peste mine au cazut oameni raniti, chiar si morti"

"In restaurant s-a facut intuneric. M-am intins la podea, era sange peste tot. Peste mine au cazut oameni raniti, chiar si morti. Am crezut ca Eyman a murit si am presupus ca voi muri si eu. Apoi, a incoltit o urma de speranta. Au sosit Fortele speciale de la Agentia Nationala de Informatii (NISA). Au semnalizat, cu lumini, la fereastra. Apoi au inceput sa darame o bucata de perete. Au spus sa vina in fata ranitii si femeile. Ne tot spuneau sa venim spre ei, dar noi eram in stare de soc. Apoi, un soldat cu chipul acoperit m-a privit si mi-a zis sa ma indrept spre el. Avea un pistol intr-o mana. Cealalta mana a intins-o spre mine si m-a tras afara", isi continua Nasro relatarea dramatica.

Si-a atins trupul, nici nu stia daca e ranita. In afara de vanataile pe care le avea cand se lasase la podea si cand, in panica creata, alti oameni au calcat-o in picioare, era in regula. A aflat ca si fratiorul ei a scapat cu viata.

Apoi s-a gandit la soldatul curajos care si-a riscat propria viata ca sa o salveze. Cand a scos-o afara, atacul era in desfasurare. Din restaurant se auzeau mitralierele teroristilor.

"As vrea sa ii multumesc salvatorului meu, dar nu stiu cum il cheama si nici nu i-am vazut chipul. Ii datorez viata acestui brav soldat, sunt atat de recunoscatoare", conchide fata.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#marturii supravietuire atac terorist, #marturii atac terorist Somalia , #terorism