Omar Hayssam, liber?

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 16:34
3003 citiri
Omar Hayssam, liber?
Foto: Arhiva

Sirianul Omar Hayssam, condamnat in Romania la 20 de ani de inchisoare pentru terorism, si-a ispasit luni pedeapsa primita in tara sa natala, de 4 ani de inchisoare, si, oficial, ar trebui sa fie liber.

Avocatul sau, Ion Cazacu, a precizat insa la Realitatea TV ca nu are informatii suplimentare cu privire la statutul clientului sau. El a reamintit ca tatal lui Omar Hayssam a fost instiintat oficial in data de 9 ianuarie 2008 ca fiul sau a fost condamnat in Siria la o pedeapsa de 4 ani de inchisoare, pentru colaborare cu un stat strain, respectiv Israelul.

"Este un document oficial provenit de la procuratura generala din Siria(...)Daca facem un calcul simplu, pedeapsa a expirat ieri", a mai declarat Cazacu.

Intrebat daca stie unde se afla acum Hayssam, avocatul a replicat: "E foarte buna intrebarea, dar nu stiu unde se gaseste. Pe mine nu m-a anuntat oficial nimeni, nici familia, nici autoritatile (...)Aceasta decizie se refera la o pedeapsa de 4 ani inchisoare. Dar nimeni nu stie daca nu s-au mai deschis si alte proceduri impotriva sa. Daca exista si altele, cu evidenta el nu va fi liber. Noi nu facem decat presupuneri acum. Nu am niciun fel de informatie in acest sens. Familia nu mi-a spus nimic".

Omar Hayssam a fugit din Romania in 2006, dupa ce a fost eliberat din penitenciar pe motive medicale. In 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis condamnarea lui la 20 de ani de inchisoare, pentru terorism, in cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak. Decizia este definitiva si ar trebui pusa in executare, dar lipsa unui tratat bilateral intre Romania si Siria da mari batai de cap autoritatilor romane.

Presedintele Traian Basescu si directorul SRI George Maior si-au exprimat recent increderea, prin declaratii publice, cu privire la aducerea in Romania a lui Omar Hayssam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Omar Hayssam liber, #Hayssam extradat Romania, #jurnalisti rapiti Irak, #Omar Hayssam inchisoare Siria , #terorism