Politia olandeza a dejucat un atentat major: 7 barbati pregateau bombe si masini capcana

Joi, 27 Septembrie 2018, ora 22:51
4783 citiri
Politia olandeza a dejucat un atentat major: 7 barbati pregateau bombe si masini capcana
Foto: captura video

Sapte barbati au fost arestati joi in Olanda, suspectati de planuirea unui atac extremist la scara mare, pe care procuratura afirma ca l-a dejucat in urma unei investigatii ce a durat o luna de zile.

Procuratura olandeza a anuntat intr-un comunicat ca politisti puternic inarmati i-au arestat pe cei sapte barbati la Arnhem, la aproximativ 100 de kilometri sud de Amsterdam, in sudul Olandei, in apropiere de frontiera cu Germania si Belgia.

Ancheta a fost lansata de catre serviciile de informatii, care au sugerat ca presupusul lider al celulei, un barbat in varsta de 34 de ani, de origine irakiana, voia sa comita un atentat la locul de desfasurare a unui eveniment si sa provoace multe victime, se arata in comunicat.

Suspectii ar fi vrut sa foloseasca centuri explozive si pusti de asalt la acest eveniment si ar fi planuit sa detoneze o masina-capcana la alta adresa, precizeaza procuratura. O ancheta cu privire la eventuale tinte se afla in curs.

Potrivit procuraturii, suspectii au varste cuprinse intre 21 si 34 de ani. Trei dintre ei, inclusiv irakianul in varsta de 34 de ani, au fost condamnati dupa ce au incercat sa plece in strainatate pentru a intra in retele extremiste.

Barbatii au incercat sa obtina pusti de asalt de tip AK-47, arme de mana, centuri explozive, grenade si materiale in vederea confectionarii de bombe si cautau oportunitati de a se antrena cu asemenea arme, se arata in comunicat.

Ancheta s-a accelerat luna aceasta, din cauza "pregatirilor avansate" ale suspectilor, precizeaza procuratura.

Suspectii urmeaza sa fie prezentati in fata unui judecator de instructie vineri, intr-o sedinta cu usile inchise.

Biroul coordonatorului olandez al luptei impotriva terorismului a anuntat intr-un mesaj pe Twitter ca presupusul complot corespunde profilului amenintarii actuale din Olanda, care se afla la nivelul patru pe o scala de cinci. Biroul nu a crescut nivelul amenintarii in urma dejucarii complotului.

"Retele jihadiste activeaza si in Olanda, cu intentia de a planifica actiuni in Europa", a anuntat biroul. "Arestarile de astazi (joi) trebuie vazute in aceasta perspectiva", a adaugat el.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#atentat dejucat Amsterdam bombe, #atac terorist dejucat Olanda , #terorism