Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: Nivelul de amenintare terorista creste in Europa si SUA

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 10:44
1779 citiri
Presa internationala: Nivelul de amenintare terorista creste in Europa si SUA

Statele Unite si Marea Britanie au crescut nivelul de amenintare terorista pentru Europa, in special vizand locurile publice, dar si mijloacele de transport public.

Departamentul de Stat american a declarat duminica trecuta: "Informatiile pe care le detinem in prezent sugereaza ca al-Qaida si organizatii afiliate continua sa planifice atacuri teroriste. Cetatenii americani ar trebui sa adopte masuri de precautie, sa fie atenti la activitatile din imprejurimi si sa adopte masuri de siguranta potrivite pentru a se proteja in timp ce calatoresc", informeaza Financial Times..

In cadrul unei actiuni separate, Marea Britanie a crescut nivelul de amenintare terorista de la "general" la "ridicat", avertizandu-i in special pe cei ce calatoresc in Germania si Franta.

Londra a lasat nemodificat nivelul de pericol local, care oricum este la nivelul ridicat "sever", ceea ce semnifica faptul ca un atac este foarte probabil, si a declarat ca s-a ajuns la un acord cu Washingtonul cu privire la nivelul de amenintare al intregului continent.

Decizia autoritatilor britanice si americane de a ridica nivelul de amenintare terorista a fost luata dupa ce agentiile de informatii europene au confirmat saptamana trecuta ca militanti din Pakistan planuiau atacuri simultane in Londra, dar si in orase din Franta sau Germania.

Conform agentiilor de informatii occidentale, planul era in faza preliminara si ar fi implicat mici grupuri de teroristi care locuiau in tarile respective, care sa ia ostatici si sa-i ucida. Conform serviciilor de securitate europene, scurgerea de detalii dinspre oficialitatile americane catre presa semnifica faptul ca planul nu va decurge asa cum era planificat. Totusi, publicarea informatiillor a inlaturat orice sansa a serviciilor de informatii de a aresta si de a-i trimite pe suspecti la judecata.

O concluzie pe care o trag serviciile de securitate este aceea ca jihadisti care opereaza in Europa incearca sa reitereze atacul din Mumbai, din 2008. Conform oficialilor britanici, jihadistii sunt din ce in ce mai interesati sa foloseasca arme de foc impotriva civililor in locuri aglomerate, in Europa, mai degraba decat sa recurga la metodele anterioare care presupun asamblarea si detonarea unei bombe.

"Teroristii tintesc si ataca sistemele de metrou si cai ferate, ca si cele aeriene sau maritime".

Oficialii americani considera ca nivelul actual de amenintare pentru Europa este credibil, dar nu specific, adaugand ca Osama bin Laden a atras de curand alti extremisti islamisti pentru a-i sustine planurile. "Exista indicatii ca de ceva timp conducatorul al-Qaida se pregateste si planifica un atac in Europa si in alte locuri", a adaugat oficialul american.

Temerile amplificate fata de un atac terorist in Europa au determinat CIA sa initieze atacuri cu drone in zonele de frontiera ale Pakistanului, unde isi are sediul conducerea al-Qaida. In septembrie, au fost mai multe astfel de atacuri decat au fost vreodata in trecut - peste 20 - desi unele au fost determinate de incercarea de a proteja fortele NATO din Afganistan.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#terorism, #al queda, #amenintare terorista Europa, #amenintare terorista SUA , #terorism