Presedintele Tunisiei a decretat stare de urgenta dupa masacru: Suntem in stare de razboi

Sambata, 04 Iulie 2015, ora 22:04
7096 citiri
Presedintele Tunisiei a decretat stare de urgenta dupa masacru: Suntem in stare de razboi
Foto: Hepta.ro

Presedintele tunisian Beji Caid Essebsi a declarat sambata stare de urgenta pe intreg teritoriul tarii timp de 30 de zile, invocand "pericole serioase" si avertizand ca tara este "in stare de razboi".

"Am decis sa declar starea de urgenta pe intreg teritoriul Tunisiei timp de 30 de zile. Ne confruntam cu un pericol serios... ne aflam in stare de razboi", a declarat Essebsi intr-o declaratie facuta la televiziunea publica, informeaza DPA.

Masacru in Tunisia: Presedintele a decretat stare de urgenta

Anuntul vine la opt zile dupa atentatul sangeros din statiunea Sousse in care si-au pierdut viata 38 de turisti straini. In urma cu o saptamana, un tanar inarmat cu un Kalasnikov, identificat de catre autoritati drept un student pe nume Seifeddine Rezgui, a deschis focul pe o plaja din statiunea Port El Kantaoui.

Treizeci si opt de turisti straini, dintre care 30 de britanici, au fost ucisi, iar alte 39 de persoane au fost ranite.

Essebsi, care a fost investit in functie in decembrie 2014, a calificat atacul din Sousse drept "o mare tragedie". El a acuzat gruparea jihadista Statul Islamic, activa in Siria si Irak, ca ravneste la tanara democratie tunisiana.

"Avem o Constitutie pentru un stat civil (secular), in timp ce terorismul doreste sa stabileasca in califat", a avertizat el.

Mai multi responsabili au fost demisi, dupa masacru

Mai multi responsabili tunisieni, printre care guvernatorul din Sousse, au fost demisi in urma atentatului, a informat sambata un consilier al premierului, citat de AFP.

"Asa cum au fost deficiente de securitate, au existat si deficiente politice", a declarat Dhafer Neji, consilier pe probleme de comunicare pe langa seful Guvernului de la Tunis, adaugand ca guvernatorul din Sousse (centru-est), regiune unde a avut loc atentatul, a fost eliberat din functie.

Au fost demisi, de asemenea, mai multi responsabili ai politiei, printre care trei responsabili din Sousse, unul din Gaafour (nord-vest), orasul de unde era originar jihadistul care a comis atentatul de la Port El Kantaoui, si unul din Kairouan (centru), unde studia tanarul, a adaugat el.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Mohamed Ali Aroui, a confirmat ca "mai multi responsabili (ai politiei) au fost revocati din functie la Sousse si Kairouan, printre care comandantul districtului Sousse".

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#stare razboi Tunisia, #masacru Tunisia, #turisti impuscati plaja , #terorism