Risti mai degraba sa fii strivit de mobila decat ucis de teroristi

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 12:00
7951 citiri
Risti mai degraba sa fii strivit de mobila decat ucis de teroristi
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca esti ingrijorat ca Statul Islamic ar putea ataca Europa sau Statele Unite si vrei sa previi pierderea de vieti omenesti, mai bine te-ai gandi cum sa-ti convingi guvernul sa investeasca in tratarea diabetului sau cercetarea pentru Alzheimer.

Terorismul face exact ce-i spune numele: inspira o teama profunda. In ciuda stirilor nesfarsite despre atentatele din Paris, o examinare obiectiva a faptelor arata ca terorismul este un pericol nesemnificativ pentru vasta majoritate a cetatenilor din Occident.

O spune Andrew Shaver, doctorand in domeniul politicilor publice la Universitatea Princeton, intr-un editorial publicat pe site-ul Washington Post. Shaver a fost analist in cadrul Pentagonului si specialist in relatii externe in Senatul american.

Atentate la Paris: Franta cere UE sa "se trezeasca" in fata amenintarii teroriste

Expertul sutine ca noi, familiile noastre, prietenii si comunitatea in care traim riscam mult mai mult sa avem de suferit de pe urma unor amenintari pe care de obicei le ignoram decat din cauza terorismului. De exemplu, in timp ce atacurile din Paris au ucis 130 de persoane, aproape de trei ori mai multi cetateni francezi au murit in aceeasi zi de cancer.

In Statele Unite, posibilitatea ca un om sa fie ranit sau ucis de un terorist este neglijabila, in opinia lui Andrew Shaver. De la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, riscul ca americanii sa fie ucisi de extremisti a fost mai mic decat sa fie striviti mortal de mobila sau televizoare instabile.

Ca si cum un avion s-ar prabusi in fiecare zi

In timpul pe care l-ai petrecut citind pana la acest punct, cel putin un american a murit in urma unui atac de cord, spune specialistul. Intr-o ora, un cetatean american va fi murit de cancer de piele. La doar cinci minute dupa asta, un soldat veteran se va fi sinucis. Iar pana cand vei pune capul pe perna in aceasta seara, circa 100 de americani vor fi murit in accidente rutiere - echivalentul unui avion plin cu oameni care se prabuseste, iar toata lumea aflata la bord moare, in fiecare zi.

Imagini cutremuratoare din timpul atentatului asupra unui restaurant din Paris (Video)

Daniel Kahneman, profesor la Universitatea Princeton, a observat ca "chiar si in tarile tintite frecvent de campanii de teroare, cum ar fi Israel, numarul saptamanal al mortilor nu se apropie niciodata de numarul mortilor in accidentele din trafic".

Nicio persoana din Statele Unite nu va muri din cauza Statului Islamic sau altei organizatii teroriste astazi, subliniaza analistul.

Dar ce sta in spatele fricii pe care o inspira terorismul, avand in vedere ca riscul in Statele Unite si alte tari occidentale este atat de scazut? Raspunsul il gasim in psihologia de baza. Expertii au descoperit ca oamenii au o tendinta puternica de a calcula gresit riscul.

Impresia ca detinem controlul influenteaza in mod direct atitudinea pe care o avem fata de un pericol anume. De exemplu, chiar daca exista mai multe riscuri sa mori conducand o masina decat zburand cu avionul, oamenii tind sa simta ca al doilea mijloc de transport este mai riscant decat primul.

Avertisment sumbru din Germania: Atacul din Paris e doar inceputul

Cand zbori trebuie sa ii cedezi controlul pilotului. Rezulta o vulnerabilitate care iti da impresia ca primejdia este mult mai mare decat cea existenta in realitate.

Cand oamenii se tem de un anumit fenomen - mai ales care poate afecta un numar mare de oameni in acelasi timp - atunci ei vad acest lucru mai riscant decat este in realitate, mai riscant decat alte fenomene mai periculoase, dar care nu au aceasta caracteristica.

De exemplu, un studiu a descoperit ca oamenii estimeza ca numarul persoanelor ucise in fiecare an in tornade si inundatii este asemanator cu cel al oamenilor care mor de astm si diabet.

Insa cele doua boli (in special diabetul) sunt responsabile pentru mult mai multe morti in fiecare an. In anul in care s-a facut cercetarea, diabetul a ucis zeci de mii de oameni, in timp ce mai putin de 1.000 au murit in tornade.

Terorismul are toate aceste caracteristici, asa ca inspira o teama excesiva.

Ne comportam riscant cand calculam gresit

Cand calculam gresit pericolele, uneori ne comportam intr-un fel mult mai riscant decat primejdiile pe care incercam sa le evitam. De exemplu, in lunile ce au urmat dupa atentatele teroriste din septembrie 2001, milioane de americani nu au mai zburat cu avionul. Au decis, in loc, sa conduca pana la destinatii. Condusul este mult mai periculos decat zborul. Iar expertul Gerd Gigerenzer a calculat ca mai multi oameni au murit in accidentele de masina produse ca urmare a acestei decizii decat cei aflati la bordul celor patru avioane deturnate.

Specialistul sustine ca teama excesiva de terorism a determinat autoritatile americane sa investeasca mii de miliarde de dolari in lupta impotriva acestui fenomen.

Europa si atentatul terorist de la Paris. De la criza la razboi?

Imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca banii ar fi fost investiti in sporirea sigurantei pe drumuri sau in cercetarea pentru Alzheimer sau diabet, avand in vedere ca sute de mii de oameni mor in fiecare an in SUA din cauza accidentelor rutiere si a celor doua afectiuni.

Mult mai multe vieti ar fi fost salvate. Insa guvernele nu isi pot evalua obiectiv investitiile daca majoritatea cetatenilor occidentali au o teama exagerata de atacuri teroriste, sustine Andrew Shaver.

Expertul nu sugereaza insa ca Statele Unite si alte tari occidentale nu sunt amenintate de terorism. Din contra: aproape sigur vom mai fi atacati in urmatorii ani, crede acesta.

Insa oamenii vor muri si din alte cauze in aceasta perioada: unii vor muri dupa ce le vor cadea nuci de cocos in cap. Riscul ca tu sau cei dragi sa muriti intr-un atac terorist este extrem de scazuta.

Asa ca, poate cel mai bun mod de a combate terorismul este sa procedam precum pianistul francez care a cantat "Imagine" in fata teatrului Bataclan chiar dupa atac sau precum barbatul a carui sotie a fost ucisa si care le-a adresat o scrisoare deschisa terosistilor, incluzand si asta: "Va voi insulta cu fericirea mea". Putem refuza sa la dam frica pe care o vor cu disperare de la noi.

Scrisoarea catre Statul Islamic a unui barbat care si-a pierdut sotia in atacurile de la Paris

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#frica teroristi, #strivit mobila teroristi, #frica Europa teroristi , #terorism