Sapte reguli ale teroristului, scrise de Osama, pe care le incalca ISIL

Autor: Ana Ilie
Duminica, 29 Iunie 2014, ora 22:26
9721 citiri
Sapte reguli ale teroristului, scrise de Osama, pe care le incalca ISIL

Timp de mai multi ani, teroristul Osama bin Laden si locotenentii sai, precum Ayman al-Zawahiri, au incercat sa explice gruparilor care li s-au alaturat cat de periculoasa este brutalitatea fara margini. Gruparea militanta sunnita care ameninta Bagdadul, Statul Islamic al Irakului si Levantului (ISIL), nu intelege ca pana si terorismul are reguli.

ISIL sperie pe toata lumea: a patruns in Siria, a ocupat nordul Irakului, a alarmat Iranul si a convins SUA ca este cea mai periculoasa organizatie. Aceasta strategie nu este insa functionala pe termen lung - ISIL se auto-distruge, scrie Slate.

Al Qaida, organizatia care a respins ISIL pentru ca este prea brutala, intelege pericolul. Osama bin Laden a scris, impreuna cu locotenentii sai, despre importanta rabdarii, discretiei si opiniei publice. Sapte reguli clare, pe care ISIL le incalca.

1. Nu declansa razboaie civile, intrucat lupta pentru teritoriu impotriva guvernelor locale, pentru a impune un guvern religios, "apasa asupra oamenilor. In timp, vor realiza ca unii dintre ei au fost ucisi si vor incepe sa-si doreasca sa inceteze lupta. Asta promoveaza ideologia guvernelor laice". ISIL respinge aceasta regula, se numeste stat si isi masoara progresul in cat de mult teritoriu cucereste.

2. Nu ucide civili. Acesta era regretul principal al lui bin Laden. El le cerea jihadistilor sa evite "victimele civile care nu sunt necesare" si spunea ca bombele puse in moschei si alte locuri publice rezulta in "alienarea natiunii de mujahedini". ISIL, in schimb, macelareste civili in Siria si Irak si apoi se lauda cu faptele sale de "vitejie" pe Internet.

3. Nu te lauda ca poftesti la sange. "Stati departe de cuvintele care afecteaza sustinerea poporului fata de mujahedini", arata bin Lden intr-o scrisoare, in care mai avertizeaza jihadistii sa "evite toate acuzatiile din partea dusmanului, care ne acuza ca suntem animale si ucigasi". In schimb, ISIL isi face reclama cu salbaticia de care da dovada - taie capetele oamenilor, jura sa ucida toti siitiiposteaza pe Internet imagini cu civili capturati si executati in masa.

4. Nu conduce cu mana de fier. Bin Laden era un fundamentalist religios, insa isi avertiza aliatii sa evite sa "indeparteze prin brutalitate". Cand ISIL ocupa un oras, impune legea islamica, Sharia - interzice alcoolul si fumatul, instruieste femeile sa stea in casa, confisca proprietatile si ajutoarele umanitare, ameninta cu moartea pe cine nu se supune. Este o atitudine care ii indeparteaza pe sunnitii care nu isi doresc astfel de reguli stricte.

5. Nu ocupa teritorii daca nu esti in stare sa hranesti populatia. In 2010, bin Laden avertiza ca trebuie luata in considerare "chestiunea nevoilor de baza inainte de a prelua controlul natiunilor sau oraselor. Daca o forta care se bucura de controlul majoritatii acolo unde a preluat controlul nu poate asigura nevoiel de baza ale populatiei, va pierde sustinerea lor si se va afla intr-o pozitie dificila". ISIL nu este interesata de aceasta chestiune. In principiile sale de baza, "imbunatatirea conditiilor este mai putin importanta decat conditia religiei". In Fallujah, oras ocupat de sase luni, Crucea Rosie raporteaza "o penurie severa de mancare, apa si medicamente".

6. Nu te lupta cu aliatii tai. Bin Laden a incercat chiar in interiorul Irakului sa calmeze luptele fratricide din organizatia precursoare ISIL. ISIL nu este interesata insa de aceasta lectie: a refuzat sa colaboreze cu ramura al Qaida din Siria, ataca alti rebeli sirieni, a bombardat birourile kurde din Irak.

7. Nu-ti alarma prematur dusmanii. In 2010, bin Laden le spunea sustinatorilor din Yemen sa nu escaladeze conflictul de acolo pentru ca dusmanii internationali si locali vor fi pusi in stare de alerta, care "vor pompa fonduri importante sa recruteze triburile yemenite ca sa ne ucida". ISIl, in schimb, nu da dovada de rabdare. Si-a alertat dusmanii prin ocuparea punctelor de trecere la frontiera cu Siria si Iordania, a atacat consulatul turc din Mosul si a rapit diplomatii, a atacat un loc de rugaciune siit din Samarra.

Armata siriana, care nu s-a atins de ISIL, a inceput sa bombardeze gruparea chiar si in Irak. Mii de siiti se ofera voluntari sa apere locurile sfinte din Irak. SUA si Iran, dusmani timp de decenii, au ca scop comun distrugerea miscarii militante. Guvernul turc probabil intocmeste planuri de retaliere.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Irak teroristi ISIL, #Irak Osama teroristi , #terorism