Statul Islamic a radicalizat aproape 2.000 de minori din Franta

Sambata, 24 Septembrie 2016, ora 23:00
5016 citiri
Statul Islamic a radicalizat aproape 2.000 de minori din Franta
Foto: Ziare.com

In total 1.954 de minori au fost semnalati ca radicalizati islamic in Franta, un numar cu 121% decat in ianuarie, scrie ziarul le Figaro.

"Leisorii" recrutati de Statul Islamic par sa se inmulteasca in Franta, in pofida infrangerilor militare suferite de organizatia terorista in zona irakiano-siriana, comenteaza ziarul, care prezinta "un bilant datand de la 15 septembrie adus la cunostinta Le Figaro".

Acesti minori constituie 18% din totalul persoanelor reperate, incepand din 2014 si pana in prezent, ca radicalizate, precizeaza cotidianul francez in editia de vineri fara sa citeze surse.

Dintre cei 699 de cetateni francezi care se afla in prezent in Irak si Siria in randul jihadistilor, 17 adolescenti au murit sub steagul Daesh, acronimul arab al Statului islamic, precizeaza cotidianul.

De asemenea, 37 de minori au fost inculpati in cadrul unor proceduri judiciare legate de terorism, iar fetele radicalizate au depasit ca numar baietii.

"Minorii francezi au devenit tinta unei tehnici numite de 'saturare'", rezuma un oficial de rang inalt din cadrul luptei impotriva terorismului.

"Adesea inregistrand un esec scolar si victime ale destramarii familiei in urma divortului parintilor, acesti tineri dezechilibrati sunt abordati pe strada de un prieten, care afisand o falsa empatie, le da hashtagul canalului criptat Telegram al sergentilor recrutori ai Daesh din Siria, dar si din Franta", explica sursa citata.

De ceva timp, Daesh, care vrea sa fie o organizatie mai discreta pe retele de socializare folosite in masa, recruteaza in mai mica masura adolescenti pe retele de socializare ca Twitter si Facebook.

"Odata intrati intr-o legatura securizata si sub imperiul unor 'guru' ca Rachid Kassim sau Omar Omsen, autorul a numeroase clipuri video de propaganda adresate adolescentilor, ei sunt bombardati intensiv cu 100 de mesaje pe zi", adauga aceasta sursa.

Cum sunt recrutati acesti adolescenti, de ce sunt fetele mai usor de recrutat si ce se intampla cu copiii care se afla in zone de lupta, sunt tot atatea intrebari si probleme semnalate de ziar.

In opinia psihanalistului Patrick Amoyel, fondatorul asociatiei "Entr'autres" din Nisa, care ajuta familii ale unor tineri jihadisti si formeaza personal de stat sa lupte impotriva radicalizarii, adolescentii sunt tinte predilecte.

Dupa atacul de la Nisa si asasinarea unui preot la Saint-Etienne-du-Rouvray, in aceasta vara, destructurarea unei celule jihadiste alcatuita din femei si arestarea mai multor minori radicalizati au ilustrat caracterul difuz si multiform al amenintarii teroriste in Franta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Statul Islamic Franta, #Daesh recrutari Franta , #terorism