SUA resping cererea ONU de a investiga acuzatiile de tortura

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 13:06
1081 citiri
SUA resping cererea ONU de a investiga acuzatiile de tortura
Foto: PressTV

SUA au respins mai multe cereri din partea organizatiei ONU pentru drepturile omului, de a investiga acuzatiile de tortura si inchiderea centrului de detentie din Guantanamo Bay.

La o intalnire a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului din geneva, tarile europene s-a alaturat apelurilor de a sista pedeapsa cu moartea, criticand, de asemenea, Washingtonul pentru recentele dezvaluiri privind razboaiele din Irak si Afganistan, cat si detentia si interogarea suspectilor, a scris, vineri, AFP.

In timp ce oficialii SUA au salutat "dialogul constructiv", activistii pentru drepturile omului spun ca aceasta critica nu este suficienta si trebuie luate masuri, dupa ce Washingtonul s-a aparat puternic in fata celor 47 de membri al consiliului.

Consilierul Departamentului de Stat al SUA, Harold Koh, a aparat SUA privind acuzatiile de tortura, spunand: "Sa nu fie vreo indoiala, Statele Unite nu au torturat si nu va tortura. (...) Aceasta administratie a intors pagina si asigura tratament uman tuturor indivizilor din custodia SUA".

Ambasadorul cubanez, Rodolfo Reyes Rodriguez, a cerut SUA "sa opreasca toate crimele de razboi si uciderea civililor", in timp ce Venezuela a recomandat sa judece pe cei acuzati de aceste fapte.

Rusia si China au cerut inchiderea centrelor pentru detentia suspectilor de terorism, Rusia, recomandand "si o investigare minutioasa a dovezilor in folosirea torturii, in special in Guantanamo Bay si Bagram."

Tarile europene si Australia au recomandat un moratoriu sau abolirea pedepsei cu moartea, in timp ce Franta a solicitat presedintelui american, Barack H. Obama, sa "isi onoreze promisiunea" de a inchide Guantanamo.

La Washington, congresmanul republican, Ileana Ros-Lehtinen, a raspuns dur la acest criticism si la cererile de investigare a acuzatiilor de tortura, spunand ca SUA ar trebui sa paraseasca organizatia "dominata de regimuri dusmane".

"Atat timp cat detinutilor li se da voie sa conduca azilul, consiliul va continua sa stea in calea justitiei, nu sa-l promoveze", a spus Ros-Lehtinen.

"SUA ar trebui sa paraseasca aceste intalniri si sa caute sa formeze forumuri alternative care se concentreaza cu adevarat asupra abuzurilor si sa respinga calitatea de membru celor care abuzeaza", a adaugat aceasta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#acuzatii tortura SUA, #Consiliul Drepturilor Omului ONU Geneva , #terorism
Comentarii