Tehnologia folosita de teroristi pentru atacuri si recrutari

Sambata, 30 Aprilie 2016, ora 19:44
4739 citiri
Tehnologia folosita de teroristi pentru atacuri si recrutari
Foto: Ziare.com

Atacurile teroristilor pot avea loc in diferite feluri, insa au un punct comun - tehnologia folosita pentru coordonare si organizarea evenimentului.

Ca si traficantii de droguri, retelele de prostitutie si alte grupari de criminalitate organizata, teroristii folosesc cartele preplatite si telefoane de unica folosinta ("burner") pentru a comunica usor si ieftin, prin convorbiri si mesaje, fara a fi nevoie sa se conecteze la vreun software sau computer, arata Business Insider.

SRI: Cartele telefonice din Romania, folosite in Siria si Irak, posibil si de suspecti de terorism

Insa diferitele aplicatii au si ele rolul lor in procesul radicalizarii. Platformele sociale ca Facebook, Twitter, Instagram si Periscope permit gruparilor extremiste sa raspandeasca rapid mesaje, care pot fi accesate de pe orice dispozitiv, inclusiv telefoanele burner, de membri ai retelei sau adepti din intreaga lume. Astfel, ideile extremiste pot fi in permanenta reactualizate in randul simpatizantilor.

Statul Islamic are mii de conturi pe Twitter prin care difuzeaza informatii in timp real despre activitatile sale si atrage noi membri. Sunt multe cazuri in ultimii ani de tineri care se lasa convinsi de mesajele de pe platformele sociale si merg sa se alature teroristilor.

Belgia, prima linie de razboi a Europei in lupta cu teroristii: Cum devin tinerii de aici jihadisti

Forumurile online sunt un alt mijloc important de propagare de informatii pentru radicalizare si recrutare. Pe forumuri, postarile pot fi mai lungi, incluzand text, imagini si link-uri, si incurajeaza dezbaterile. Astfel, se asigura un schimb de idei la randul sau foarte eficient in recrutare. Neonazisitii si alte grupari de extrema dreapta din SUA folosesc un forum numit Stormfront din 1996.

Site-urile pot juca si ele un rol important in procesul de radicalizare, prin continutul lor pregatit dinainte si care nu poate fi imediat pus la indoiala. De exemplu, gruparea rasista Stormwatch are un site despre Martin Luther King Jr. (martinlutherking.org) ce pare a prezenta informatii biografice, dar in realitate il ataca pe King, punandu-i sub semnul intrebarii motivatiile si morala.

Peste 10.000 de site-uri extremiste pe Internet - expert

Si Google Earth poate ajuta teroristii sa isi organizeze atacurile, ca in cazul celor asupra rafinariilor din Yemen din 2006 sau al celor din Mumbai din 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Terorism internet cartele preplatite, #Statul Islamic radicalizare platforme sociale , #terorism