Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Terorismul: Razboi fara nume, inamic fara chip - De la cititori

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 17:09
4022 citiri
Terorismul: Razboi fara nume, inamic fara chip - De la cititori
Foto: Arhiva

Cine sunt teroristii si ce ii determina sa produca acte reprobabile? Care este profilul psihologic al unei astfel de persoane si ce o motiveaza? Cartea "Terorismul", avandu-i ca autori pe psihologul si specialistul in fenomenul terorist Cristian Delcea si pe avocatul Aurelian Badulescu, da cateva raspunsuri pertinente si surprinzatoare.

Inceputul mileniului III a fost puternic zdruncinat de catre cel mai mare flagel al omenirii − terorismul. An de an se inregistreaza sute de morti si de raniti, in urma atentatelor teroriste.

Numai cu cateva zile in urma a avut loc, din pacate, un atentat terorist sinucigas, care s-a soldat cu 35 de morti si 76 de persoane spitalizate.

Ce este terorismul?

Se cunosc peste o suta de definitii ale terorismului, toate reunite in jurul a trei elemente comune: utilizarea violentei, obiectivele violenteisi intentia de a intimida psihologic grupul-tinta.

Unul dintre cercetatori descrie cinci caracteristici speciale ale terorismului: este premeditat, este directionat catre un grup-tinta, este violent, este antisocial si este influentabil pentru a-si atinge scopul.

Terorismul nu este o filozofie, nu e o lozinca, ci este cel mai mare flagel al omenirii. Adeptii acestui fenomen l-au transformat intr-o religie. Mai mult, a devenit un mod de viata, dar si principala problema globala a umanitatii.

Profilul psiho-sociologic al teroristului

Cu toate ca s-au facut progrese remarcabile in ceea ce priveste profilarea terorista, totusi, unii experti in aceasta privinta sunt sceptici.

Astfel, daca Serviciul Secret al SUA cauta, mai demult, persoane care se incadrau in profilul popular al periculozitatii, astazi, aceleasi servicii cauta prototipuri ale motivelor si comportamentului potentialilor asasini prezidentiali. Aceleasi proceduri se aplica si in cazul potentialilor teroristi. Asasinii, la fel ca teroristii, folosesc aceleasi tehnici.

Teroristii nu sunt neaparat bolnavi psihici, izolati social, numai barbati sau numai tineri debusolati. Spre exemplu, un psiholog german a impartit teroristii in doua categorii: extrovertitul si neuroticul ostil.

Extrovertitii sunt instabili, inhibati, nerecunoscatori, narcisisti si lipsiti de emotii − nu sunt impresionati de consecintele actiunilor lor.

Neuroticii ostili au multe din personalitatea paranoida − sunt intoleranti la critica, suspiciosi, agresivi si defensivi, dar si extrem de sensibili.

De mare interes este descoperirea ca teroristii au origini urbane, provin din clasa de mijloc si chiar din elita, unii fiind foarte bine educati si cu studii superioare.

In general, teroristii sunt barbati celibatari cu varste cuprinse intre 22-26 de ani, iar femeile au mai mult un rol de sprijinire, decat unul de operare.

Caracteristicile teroristului

Expertul in fenomenul terorist, Edgar O'Balance, sugereaza urmatoarele caracteristici esentiale: devotament, obedienta fata de liderul miscarii, curaj personal, lipsa de sentimente, un coeficient de inteligenta ridicat, un grad foarte mare de rafinament, foarte educat, vorbitor de limbi straine.

Multi dintre acestia sunt singuratici. Sunt loiali unul altuia, insa ii pedepsesc aspru pe tradatori. Sunt sireti, priceputi si cu spirit de initiativa, in schimb, sunt lipsiti de frica, mila si remuscari. Teroristii au spirit practic si sange rece.

Ingrijorator este faptul ca numarul femeilor implicate in terorism l-a depasit cu mult pe al celor implicate in crima. Un alt aspect este acela ca unele dintre femei au ajuns lideri teroristi. Printre liderii teroristi de sex feminin se numara Susanne Albrecht, Gudrun Esslin si Ulrike Meinhof.

Asadar, cine este teroristul? Barbat sau femeie, "cineva pe langa care treci pe strada fara sa-l observi sau sa-i arunci o privire".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#amenintare terorista, #profil terorist, #atentate teroriste, #lupta antitero , #terorism