Alerta in Transnistria: Noi manevre ale militarilor rusi

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 10:45
5119 citiri
Alerta in Transnistria: Noi manevre ale militarilor rusi

Soldatii rusi stationati in regiunea separatista moldoveana Transnistria au efectuat marti noi manevre militare.

Acestia au efectuat manevre antiteroriste si au simulat apararea bazei lor militare, a declarat colonelul Oleg Kotsetkov, purtator de cuvant al comandamentului militar estic al armatei ruse, potrivit Le Figaro.

Este a doua oara in decurs de mai putin de o saptamana cand militarii rusi stationati in Transnistria efectueaza exercitii.

Comandantul fortelor NATO in Europa, generalul Philip Breedlove, nu si-a ascuns temerea ca Transnistria va deveni urmatoarea regiune anexata de presedintele rus, Valdimir Putin, dupa Crimeea.

Exercitii militare ruse in Transnistria

Vineri, militarii rusi au efectuat exercitii militare in Transnistria, a anuntat colonelul Oleg Kotsetkov. Manevrele ar fi avut ca scop "sa antreneze trupele in vederea unui eventual atac inamic".

Transnistria cere alipirea la Rusia

"Una dintre principalele sarcini ale trupelor de mentinere a pacii a fost sa asigure apararea civililor in zone de lupta", a justificat colonelul Koscetkov exercitiile militare din regiunea separatista.

Anterior, presedintele moldovean Nicolae Timofti s-a aratat ingrijorat de faptul ca scenariul din Crimeea s-ar putea repeta in Transnistria, dupa ce Parlamentul de la Tiraspol a cerut Kremlinului alipirea la Rusia, dupa modelul celor petrecute in Crimeea.

Chirtoaca: Riscul ca Transnistria sa fie anexata Rusiei este major

Transnistria este o regiune separatista a Republicii Moldova, avand o suprafata de putin peste 4.000 de kilometri patrati si o populatie de jumatate de milion, care se intinde ca o fasie intre raul Nistru si granita Moldovei cu Ucraina.

Transnistria are autonomie in interiorul R. Moldova si un statut juridic special, iar Rusia, Moldova si Transnistria supervizeaza in comun securitatea zonei demilitarizate ce cuprinde 20 de localitati pe ambele maluri ale Nistrului.

La Tiraspol a fost creata o republica independenta cu presedinte, Parlament, Guvern, politie, armata, steag, moneda ai alte simboluri ale statalitatii. Rusia are aici un contingent militar important si sustine financiar regimul transnistrean, deci controleaza autoritatile de la Tiraspol.

Niciun stat membru ONU nu recunoaste Transnistria si se cere periodic retragerea contingentului rus.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Transnistria exercitii militare, #Transnistria rusi , #Transnistria