Cati transnistreni au semnat pentru alipirea la Rusia?

Autor: Ana Ilie
Joi, 15 Mai 2014, ora 13:09
4472 citiri
Cati transnistreni au semnat pentru alipirea la Rusia?

Peste 185.000 de transnistreni au votat pentru ca republica separatista sa se alipeasca la Rusia. Solicitarea lor a fost trimisa autoritatilor de la Moscova prin intermediul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin.

Presedintele Uniunii Comunitatilor Ruse din Transnistria, Viorica Kohtareva, a precizat ca numarul de 185.000 este mai mic decat cel real, scrie Unimedia.

"A reusit sa semneze doar o parte a populatiei, deoarece campania a fost o initiativa a societatii civile si s-a desfasurat pe o perioada destul de scurta", a detaliat Kohtareva.

Campania de colectare a semnaturilor a avut loc timp de doua saptamani si s-a incheiat pe 9 mai, cand listele au fost inmanate vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, aflat la Tiraspol in acea zi, oficial, cu scopul de a participa la parada de Ziua Victoriei.

Kohtareva este insa contrazisa de Alexei Juravlev, deputat al Dumei de Stat, membru al delegatiei ruse care a participat la parada militara din Tiraspol de la 9 mai. Juravlev a declarat luni intr-un interviu pentru o publicatie rusa ca este vorba de 30 de mii de semnaturi.

"Am fost sunat de catre reprezentantii comunitatilor ruse, care colecteaza aceste semnaturi, si mi-au spus ca data viitoare numarul semnaturilor va fi nu 30 de mii, dar 300 de mii si chiar mai multe", a declarat Juravlev.

Potrivit unui recensamant al autoritatilor auto-proclamate din Transnistria, din 2004, in zonele controlate de Guvernul de la Tiraspol traiesc 555.347 de persoane, din care 177,785 de moldoveni, 168.678 de rusi, 160.069 ucraineni, 13.858 bulgari si altii.

Listele cu semnaturi ale cetatenilor din republica separatista moldoveana Transnistria au provocat un schimb acid de replici intre Rogozin si autoritatile R. Moldova, dupa ce moldovenii au confiscat o parte a acestor documente inainte ca oficialul rus sa paraseacsa teritoriul moldovenesc.

Rogozin ameninta Moldova: Petitiile pentru recunoasterea Transnistriei sunt la Moscova, vor fi consecinte grave

Petitiile au ajuns in Rusia in ciuda incercarii autoritatilor de la Chisinau de a confisca listele, care au primit "doar o mica parte din marfa", a scris Dmitri Rogozin pe contul sau de Facebook.

Moldovenii ii pun bete-n roate lui Rogozin: Rusii au plecat fara semnaturile pentru recunoasterea Transnistriei

"Semnaturile transnistrenilor in favoarea recunoasterii republicii lor se afla deja la Moscova. Serviciile speciale moldovenesti, care au perchezitionat avionul nostru, au confiscat doar o mica parte din marfa", a scris trimisul special al lui Putin in Transnistria.

In continuare, oficialul rus a amenintat Moldova, precizand ca "provocarea Chisinaului va avea consecinte grave pentru relatiile noastre bilaterale".

Moldovenii ii pun bete-n roate lui Rogozin: Rusii au plecat fara semnaturile pentru recunoasterea Transnistriei

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, s-a folosit de un siretlic pentru a parasi teritoriul R. Moldova si a ajunge la Moscova sambata, dupa ce Ucraina si Romania l-au anuntat ca nu poate patrunde in spatiul lor aerian.

Rogozin a renuntat la charterul YAK 42, cu care ajunsese joi la Chisinau, stiind ca zborul nu are acceptul Ucrainei si Romaniei, si s-a imbarcat imediat la bordul cursei companiei S 7. Ceilalti membri ai delegatiei au urcat in aeronava YAK 42, care a fost intoarsa din drum deasupra Ucrainei.

Delegatia vicepremierului rus a incercat sa scoata din R. Moldova liste cu semnaturi pentru independenta republicii separatiste Transnistria, insa moldovenii au anuntat ca le-au confiscat, asa ca rusii au plecat cu mana goala la Moscova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Transnistria semnaturi alipire Rusia, #liste semnaturi Transnistria Rogozin , #Transnistria