Maia Sandu: Reprezentantul Chisinaului nu va semna niciun document privind federalizarea la apropiatele negocieri dedicate Transnistriei

Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 18:35
4697 citiri
Maia Sandu: Reprezentantul Chisinaului nu va semna niciun document privind federalizarea la apropiatele negocieri dedicate Transnistriei
Foto: Facebook / Maia Sandu

Reprezentantul Chisinaului nu va semna niciun document cu privire la federalizarea Republicii Moldova la reuniunea in formatul '5+2' cu privire la rezolvarea diferendului transnistrean, preconizata in perioada 8 - 10 octombrie la Bratislava (Slovacia), a declarat miercuri premierul moldovean Maia Sandu, citata de publicatia Ziarul National din Chisinau.

Chisinaul 'nu va semna la Bratislava niciun document care sa contravina intereselor nationale ale Republicii Moldova. Va asigur de acest lucru', a insistat Maia Sandu, dupa un avertisment al fostului premier Pavel Filip.

Inaintea respectivelor negocieri, Pavel Filip a avertizat executivul de la Chisinau cu privire la posibilitatea aprobarii in cadrul negocierilor a unui 'sistem de garantii in dezavantajul Republicii Moldova', prin care sa se incerce 'crearea a doua entitati de drept distincte intr-un stat reunificat si stimularea crearii unui sistem juridic paralel supranational', ceea ce ar fi, de fapt, o federalizare a Republicii Moldova.

Sefa executivului moldovean a declarat ca, pe moment, nu exista, 'din pacate', conditiile interne si externe necesare pentru o solutionare politica imediata a diferendului transnistrean.

'Ceea ce putem noi sa facem este sa luptam cu schemele de coruptie si contrabanda din regiunea transnistreana. Sper in urmatoarele saptamani sa ajungem sa semnam protocoale cu Ucraina, astfel incat sa fie majorat numarul punctelor de control comun pe segmentul transnistrean', a adaugat Maia Sandu.

Totodata, ea s-a pronuntat impotriva federalizarii, afirmand ca majoritatea cetatenilor Republicii Moldova nu sustine o astfel de solutionare a conflictului.

Intr-un interviu acordat la 30 septembrie pentru Moldpres, seful Misiunii OSCE in Republica Moldova, Claus Neukirch, a invocat acordarea unei autonomii Transnistriei, similara cu cea a Gagauziei, regiune autonoma (din 1995) din sud-vestul Republicii Moldova.

Potrivit acestuia, dosarul transnistrean care a intrat in atentia OSCE in 1992 vizeaza clar 'un statut special' pentru Transnistria in cadrul Republicii Moldova.

'In urma cu cativa ani s-a discutat pe marginea unor modele de federatie. Acum este o opinie publica clara impotriva federatiei. S-a discutat despre autonomie dupa modelul Gagauziei. Noi ne bazam pe ideea de statut special si trebuie sa discutam despre competentele ce ar trebui acordate Chisinaului si de ce fel de competente sa beneficieze regiunea transnistreana. Care ar fi implicarea regiunii transnistrene in politica de la Chisinau?', a declarat el.

'Daca luam, de exemplu, cazul Gagauziei, bascanul (conducatorul regiunii) este membru al guvernului', a spus el, adaugand ca in cazul Transnistriei ar trebui sa se intample acelasi lucru. 'Credem ca intr-adevar este important sa ne concentram pe continut si nu pe denumirea solutiei. Trebuie sa aiba loc o reglementare care sa fie durabila, care produce un stat care functioneaza bine, in care toti cetatenii se regasesc', a declarat Claus Neukirch in interviul pentru Moldpres.

Citeste mai multe despre:

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#negocieri federalizare Transnistria, #Maia Sandu negocieri Transnistria, #statut special Transnistria , #Transnistria