Mituri despre relatia Moldova- Transnistria, "spulberate" de Tiraspol

Miercuri, 08 August 2012, ora 16:15
1952 citiri
Mituri despre relatia Moldova- Transnistria, "spulberate" de Tiraspol

Pe site-ul asa-zisului Minister de Externe al republicii separatiste Transnistria a aparut un articol care doreste sa spulbere "miturile politice" ce vizeaza relatia Tiraspol-Chisinau.

Pozitia diplomatiei transnistrene a fost luata in conditiile in care, se arata pe site, in ultimul timp s-au intensificat tentativele de a strica imaginea Transnistriei, precum si de a discredita strategia politicii externe a conducerii de la Tiraspol, informeaza Unimedia.

Iata topul miturilor spulberate de administratia de la Tiraspol:

1. Transnistria a renuntat la independenta si suveranitate.

"In Constitutie se spune ca RMN este un stat independent si suveran, care tinde spre recunoasterea internationala a independentei sale. Acest obiectiv ramane actual si in prezent si se va realiza in deplina concordanta cu vointa cetatenilor, exprimata in cadrul referendumului din 2006".

2. Transnistria va fi indemnata sa accepte retragerea trupelor ruse si sa se integreze in RM in calitate de raion.

"Conducerea de la Tiraspol insista pe mentinerea actualului format al misiunii de pacificatori, inclusiv pe prezenta trupelor ruse in regiune. Viceministrul rus de Externe, Grigorii Karasin, a declarat ca statutul Transnistriei trebuie sa corespunda pozitiei cetatenilor. Rusia este un garant al securitatii in regiune si nu va permite schimbarea formatului de pacificatori pina la solutionarea definitiva a conflictului".

3. Retragerea din Sovietul Suprem a proiectului de lege privind principiile de negocieri cu RM este in defavorarea Tiraspolului.

"Acest proiect a fost elaborat de fosta conducere, in conditiile lipsei unei colaborari politice cu Chisinaul. In prezent acesta nu mai este actual si necesita a fi revizuit, pentru ca ar putea bloca dezvoltarea relatiilor bilaterale".

4. Dupa runda de negocieri in formatul 5+2 de la Viena, SUA si UE au obtinut dreptul de a propune solutii pentru reglementarea conflictului transnistrean.

"Toti participantii formatului 5+2 constientizeaza ca doar Tiraspolul si Chisinaul dispun de setul de instrumente pentru solutionarea conflictului transnistrean. Observatorii au in prezent aceleasi drepturi ca si in 2005 - sa initieze intrevederile, sa comenteze deciziile, dar nu pot semna documente sau lua hotarari. La Viena statuturile participantilor au fost doar confirmate".

5. Partea transnistreana ar putea semna un document secret privind reglementarea conflictului transnistrean in favoarea Chisinaului.

"Un act semnat pe culoare ar provoca o criza politica interna in RMN. Conducerea Transnistriei informeaza sistematic populatia despre evolutiile in relatiile moldo-transnistrene, prin intermediul mass-media si paginilor electronice ale institutiilor de stat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Transnistria relatie Moldova, #Moldova relatii politice Transnistria , #Transnistria