Motivul halucinant pentru care microbuzele donate de Romania nu au ajuns la elevii din Transnistria

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 17:51
4582 citiri
Motivul halucinant pentru care microbuzele donate de Romania nu au ajuns la elevii din Transnistria
Foto: Flux 24

Guvernul roman a donat anul trecut Republicii Moldova 100 de microbuze scolare, trei dintre ele fiind destinate elevilor romani din Transnistria, intra acestea nu au mai ajuns la destinatie dintr-un motiv greu de imaginat.

In 2014, Guvernul Romaniei a donat 100 de microbuze scolare Republicii Moldova, trei dintre ele urmand sa ajunga la scolile cu predare in limba romana din regiunea separatista Transnistria.

Acest lucru nu s-a intamplat, asa ca multi elevi romani din Transnistria sunt nevoiti sa parcurga distante lungi pe jos pentru a ajunge la scoala.

Unele masini donate Guvernului Moldovei s-au defectat: Ce promite Ponta

Motivul este unul greu de inchipuit: oficialii de la Chisinau nu au ajuns la un consens cu autoritatile de la Tiraspol, iar moldovenii se tem ca microbuzele sa nu fie confiscate, a declarat ambasadorul roman in Republica Moldova, Marisu Lazurca, pentru Unimedia.

"Sunt trei microbuze care nu au ajuns la destinatie. Este vorba despre scolile din Regiunea Transnistreana, unde va trebui sa gasim o formula ca aceste microbuze sa nu fie confiscate de autoritatile de la Tiraspol. Ele sunt in garajele Guvernului de la Chisinau", a explicat diplomatul roman.

PE condamna presiunile regimului de la Tiraspol asupra scolilor romanesti

In acest sens, europarlamentarul Siegfried Muresan i-a transmis miercuri o scrisoare deschisa premierului moldovean Chiril Gaburici, in care ii cere sa gaseasca o solutie, astfel incat microbuzele sa ajunga la elevii romani din Transnistria.

"Dat fiind ca numarul institutiilor si distributia geografica a acestora sunt limitate, foarte multi elevi sunt nevoiti sa parcurga distante considerabile pentru a participa la cursuri. De aceea, livrarea si punerea in functiune a acestor microbuze este deosebit de importanta.

Totodata, doresc sa va reamintesc faptul ca in ultima Rezolutie a Parlamentului European privind situatia din regiunea transnistreana, adoptata in februarie 2014, legislativul european a atras atentia asupra problemelor cotidiene legate de transport pe care le intampina elevii din regiune", a notat eurodeputatul.

Tensiuni in Moldova: Tiraspolul acuza Chisinaul ca foloseste elevii ca instrument de confruntare politica

Siegfried Muresan sustin ca rezolvarea cat mai rapida a problemei tine de un drept fundamental, si anume dreptul la educatie in limba materna.

Guvernul Romaniei a donat, in luna octombrie a anului trecut, 138 de microbuze pentru institutiile publice din Republica Moldova. Astfel, 100 de vehicule au fost donate pentru scoli, trei pentru teatre si 35 pentru alte institutii de stat.

Viata in Transnistria, in imagini uimitoare (Galerie foto)

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#microbuze scolare Transnistria, #microbuze elevi romani Transnistria, #scoli romanesti Transnistria , #Transnistria