Presa rusa: Saakasvili ar putea provoca un conflict in Transnistria - rolul Romaniei

Sambata, 13 Iunie 2015, ora 21:32
12315 citiri
Presa rusa: Saakasvili ar putea provoca un conflict in Transnistria - rolul Romaniei
Foto: Facebook/ Mikheil Saakashvili

Numirea fostului presedinte georgian Mihail Saakasvili in functia de guvernator al regiunii ucrainene Odessa, pe 30 mai, ar putea provoca un conflict in republica separatista Transnistria, sustine publicatia germana Die Tageszeitung.

Potrivit ziarului german, citat de Sputnik News, sustinatorii miscarii anti-Maidan din Odessa se tem ca Saakasvili va incepe razboiul cu Transnistria, folosind metode similare pe care le-a utilizat si in timpul conflictului din anul 2008, cu Osetia de Sud, cand era de cateva luni presedinte al Georgiei.

Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili, numit guvernator in Ucraina

Agentia de presa rusa comenteaza ca regiunea Odessa, fiind una la granita cu Transnistria, daca Saakasvili pune paie pe foc si incepe un conflict in regiunea separatista, flacarile s-ar putea raspandi in R.Moldova.

Conflictul ar putea escalada si destabiliza securitatea regionala, din doua motive, sustine Sputnik.

In primul rand, legaturile dintre Romania si R.Moldova sunt stranse. La un moment dat, cele doua tari au luat serios in calcul unirea, folosind modelul german. In al doilea rand, Romania este membru NATO, ceea ce inseamna ca, daca Bucurestiul se implica intr-un conflict, intreaga alianta militara ar trebui sa sustina Romania.

Sursa citata precizeaza, citand un site de stiri azer, ca, luand in calcul ca exista un contingent cu 1.200 de militari rusi de mentinere a pacii in Transnistria, care a fost instaurat in anul 1992, implicarea NATO, Rusiei si Ucrainei in aceasta regiune ar putea duce la consecinte grave pentru toata lumea.

Tiraspolul acuza Chisinaul de razboi hibrid impotriva Transnistriei

Site-ul azer mai comenteaza ca, si daca NATO si Rusia reusesc sa evite o confruntare militara de amploare, noul guvernator al Odessei, omul care ar fi fericit sa duca la indeplinire politici anti-Rusia, ar putea sa duca in final Ucraina intr-un razboi pe doua fronturi - unul in Transnistria si cel in curs de desfasurare din Donbas.

Ce face Moscova dupa ce Kievul a taiat accesul rusilor spre Transnistria: "Nu vom permite sa indure foamea!"

Luna trecuta, Ucraina a decis sa blocheze accesul trupelor ruse de mentinere a pacii in Transnistria, mai scrie agentia Sputnik, citand-o pe Nina Stanski, ministru de Externe de la Tiraspol, care sustine ca astfel se submineaza statutul Kievului drept unul dintre garantii procesului de pace transnistrean, putandu-se astfel destabiliza securitatea regionala.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Saakasvili guvernator Odesa, #Saakasvili conflict Transnistria , #Transnistria