Propunere pentru solutionarea conflictului din Transnistria - Cum scapam de agresor - Interviu

Autor: Ana Ilie
Marti, 27 August 2013, ora 17:28
5171 citiri
Propunere pentru solutionarea conflictului din Transnistria - Cum scapam de agresor - Interviu

Liderul Partidului Actiunea Democratica, Mihai Godea, deputat neafiliat in Parlamentul R. Moldova, a propus ca regiunea transnistreana sa fie declarata zona de ocupatie militara rusa. Godea propune si alte masuri ce ar urma sa dea un nou impuls efortului de rezolvare a conflictului transnistrean.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Godea detaliaza ce implica planul sau. Deputatul moldovean declara ca isi doreste o "asanare" a situatiei, marcata in prezent de "jumatati de adevaruri amestecate cu minciuna".

Deputat moldovean: Regiunea transnistreana trebuie declarata zona de ocupatie militara rusa

"Spunem lucrurilor pe nume, vedem cine este cu adevarat de partea Republicii Moldova si cine este de fapt avocatul Rusiei, si mergem serios inainte", afirma acesta.

In ce fel credeti ca declararea Transnistriei zona de ocupatie militara rusa poate schimba parametrii in care se desfasoara in acest moment negocierile pe marginea solutionarii conflictului?

Ar da credibilitate tuturor partenerilor din negocieri si in primul rand Republicii Moldova si ar grabi dramatic procesul de solutionare. Sunt lucuri pe care numai noi ca societate, ca stat le putem spune. Nu poate veni niciun partener international sa spuna ca Federatia Rusa ocupa militar o parte din teritoriul R. Moldova, daca statul R. Moldova accepta sa participe la negocieri sub medierea Federatiei Ruse, daca mimeaza bune relatii si discutii serioase si omite aproape absurd faptul ca armata rusa sta abuziv in Transnistria.

In aceste conditii, orice partener international, oricat de binevoitor ar fi, nu poate decat sa se conformeze lasitatii R. Moldova.

As vrea sa ofer un exemplu foarte simplu: Peste noapte vine cineva si iti ocupa cu forta jumatate de casa, pune chiriasi acolo si pe urma vine si vrea sa medieze conflictul intre tine si chiriasi pe care nu i-ai dorit. Iti pune conditii si nu pleaca, vezi doamne, pentru binele tau, sa nu va luati la bataie.

In viata reala e simplu: mergi la politie, chemi vecinii, rudele in ajutor, reclami si faci tot posibilul sa iti recuperezi casa. Nu stai sa negociezi cu chiriasii sa te lase sa treci prin propria ograda, nu te intalnesti prin beciuri, pe ascuns cu cel care ti-a confiscat jumatate de casa, nu faci planuri de impacare. Nu accepti sa participi la scene ieftine in care agresorul e arbitru si tu negociezi pe picior de egalitate cu oamenii lui pe care ti i-a cazat la tine in casa.

Ori din pacate autoritatile R. Moldova cam asta fac. Si atunci cum sa astepti ajutor si sustinere din exterior? Cum sa speri ca vreodata vei scapa de agresor?

Si mai este un aspect extrem de important: Este absolut necesar, pentru toate statele din regiune, ca un stat cu responsabilitate internationala sa raspunda de acest teritoriu. R. Moldova nu controleaza de facto acest teritoriu in vreme ce Federatia Rusa controleaza teritoriul prin forta armelor si administratia pe care a impus-o acolo si o finanteaza. E firesc sa isi asume responsabilitatea ca ocupant militar.

Punctul doi al planului dumneavoastra sustine ca tranzactiile de cumparare a proprietatilor din regiunea transnistreana nu sunt legitime si nu vor fi recunoscute international. Puteti detalia aceasta masura si ce impact ar urma sa aiba in Transnistria si asupra negocierilor?

La aceasta tema exista deja precedentul Ciprului care este destul de faimos international. In acelasi timp dupa conventiile de la Geneva, ocupantul militar nu are dreptul sa instraineze proprietatile economice, ci doar sa se foloseasca de ele pentru binele populatiei din teritoriul ocupat.

Sub incidenta acestei norme ar cadea majoritatea obiectivelor industriale si nu numai. Desigur ca, acolo unde sunt investitori de buna credinta, acestia vor putea continua sa activeze in conditiile economice stabilite insa de Chisinau.

La ce va referiti cand spuneti ca tranzactiile macroeconomice de pe teritoriul ocupat sunt responsabilitatea ocupantului? Vizeaza si datoria transnistrenilor catre Gazprom?

Vizeaza mai ales aceasta povara care a fost pusa cu tupeu pe spatele statului R. Moldova. De altfel mai multi oficiali rusi au subliniat de fapt ca, daca R. Moldova vrea "inapoi" Transnistria atunci trebuie sa plateasca intai datoriile la gaz. Deci subliniez: Prin recunoasterea internationala a Transnistriei ca teritoriu ocupat militar de catre Federatia Rusa, toate datoriile acumulate de catre Transnistria devin responsabilitatea Federatiei Ruse.

Ce reactii ati avut din partea colegilor de Parlament si societatii civile la lansarea acestei propuneri?

Reactiile din partea clasei politice urmeaza inca sa apara. Sigur, am avut discutii si avem asteptari de la un numar de deputati. La moment cred ca e bine sa nu spun mai mult.

Cat priveste reactia societatii civile, am avut surpriza placuta sa vad reactii si replici foarte pertinente din partea unor experti pe care ii respect precum domnul Oazu Nantoi si domnul Radu Vrabie.

Desigur ca, la celalt pol sunt si reactii extrem de agresive si isterice, oameni care deja ma acuza ca am declarat razboi Rusiei. Eu chiar vad in asta si o parte foarte buna: uite asa se separa apele si cunoastem si noi mai bine avocatii Moscovei de la Chisinau. E foarte util sa ii vedem de pe acum, pentru ca in cel mai scurt timp cred ca va fi necesar sa stim pe cine poate miza Republica Moldova.

In urmatoarele saptamani vor urma dezbateri nationale la aceasta tema, se vor dezvolta proiecte legislative, se va mobiliza suportul politic si pas cu pas, se va consolida o forta nationala care sa puna sa aceara recunoasterea acestei realitati in plan national si international.

Cum credeti ca va reactiona Federatia Rusa la aceste propuneri?

Federatia Rusa, din cate cunoastem, are deja mai multe scenarii pregatite pentru Republica Moldova ca de altfel pentru mai multe state din Parteneriatul Estic. Cu sau fara initiativa noastra, intentiile Federatiei Ruse sunt deja declarate public: vor sabota Republica Moldova daca va continua procesul de integrare europeana.

In aceste conditii, in urma aparitiei acestei initiative, nu stiu daca liderii de la Kremlin pot rectiona inca mai rau decat si-au propus deja de cateva luni. La aceasta tema, Federatia Rusa reactioneaza prin portavocile pe care le are la Chisinau.

In rest, ramane de vazut. Cel mai intelept din partea lor ar fi sa ne demonstreze ca nu avem dreptate si sa inceapa sa isi retraga trupele din teritoriul nostru national.

De ce ati exclus Ucraina din procesul de solutionare a conflictului?

Nu am exclus Ucraina cum nu excludem nici unul din actualii mediatori internationali din formatul 5+2. Kievului in special, ii suntem foarte recunoscatori ca au avut fermitatea de a se opune Federatiei Ruse interzicand Kremlinului sa tranziteze spatiul aerian ucrainean pentru a livra elicoptere noi trupelor ruse din Transnistria. De asemenea, suntem recunoscatori si celorlalti parteneri internationali care au contribuit activ la respectarea integritatii teritoriale a R. Moldova.

Acest proces de asanare insa, trebuie sa porneasca din interiorul societatii noastre. Societatea civila si clasa politica de la Chisinau trebuie sa ia o atitudine solidara care sa reaseze lucrurile in albia lor. De aceea si numim acest proces de asanare. Iesim dintr-o mlastina de jumatati de adevaruri amestecate cu minciuna. Spunem lucrurilor pe nume, vedem cine este cu adevarat de partea Republicii Moldova si cine este de fapt avocatul Rusiei, si mergem serios inainte.

Partenerii internationali, in viziunea noastra, isi vor regasi rolul de mediatori in cadrul unor negocieri asezate pe un fundament sanatos, intre R. Moldova si Federatia Rusa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#propunere conflict Transnistria, #Mihai Godea propunere Transnistria , #Transnistria