Rogozin: Rusia va garanta pacea in Transnistria

Vineri, 22 August 2014, ora 19:09
2717 citiri
Rogozin: Rusia va garanta pacea in Transnistria

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat vineri ca Rusia isi va respecta obligatiile de pastrare a pacii in autoproclamata republica Transnistria.

"Rusia si va respecta obligatiile in intregime si pana la final ca garant al pacii in acest pamant", a spus Rogozin, la un eveniment care a avut loc in apropierea capitalei autoproclamatei republici, Tiraspol, cu ocazia celei de-a 70-a aniversari a atacului sovietic impotriva fortelor Axei, in Moldova, in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, scrie RIA Novosti.

Oficialul rus a subliniat ca Ucraina si Moldova incearca sa izoleze republica separatista si le-au interzis cetatenilor transnistreni sa calatoreasca in afara tarii, insa a spus ca Rusia nu isi va abandona cetatenii care traiesc in Transnistria.

Oficial al Kremlinului: Intr-un final, Transnistria va fi a Rusiei

Declaratiile lui Rogozin vin dupa ce reprezentantul presedintelui Vladimir Putin in Crimeea, Oleg Belaventev, a declarat zilele trecute ca Transnistria va intra pana la urma in componenta Rusiei.

Circa 30 la suta din populatia transnistreana este de etnie rusa, multi avand cetatenie rusa sau ucraineana.

In anul 1990, Transnistria, cu o populatie predominant rusa si ucraineana, si-a declarat independenta fata de Republica Moldova intr-o miscare ce a dus la ostilitati armate in anul 1992. Moldova a incercat sa rezolve conflictul cu ajutorul fortei, insa a pierdut controlul si influenta in regiune.

Jirinovski: Sa eliberam detinutii, sa-i trimitem sa lupte. Sa ajunga pana in Transnistria

In prezent, in urma unei intelegeri semnate in anii '90 de presedintii Rusiei si Moldovei, dupa incetarea ostilitatilor, exista o forta de mentinere a pacii formata din 402 rusi, 492 de transnistreni si 355 de moldoveni, precum si 10 observatori militari ucraineni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Rogozin Rusia pace Transnistria, #Rusia mentinere pace Transnistria , #Transnistria