Romania ataca Transnistria? Scenariul vehiculat la Moscova si replica de la Bucuresti

Joi, 04 Iunie 2015, ora 07:07
7698 citiri
Romania ataca Transnistria? Scenariul vehiculat la Moscova si replica de la Bucuresti
Foto: Facebook/Ernest Vardanean

Un analist sustine ca Romania discuta posibilitatea de a interveni militar in regiunea separatista Transnistria din Republica Moldova. Informatia a fost facuta publica de un post TV care apartine Ministerului Apararii de la Moscova.

In replica, Guvernul de la Bucuresti a negat orice astfel de intentie, prin vocea purtatorului de cuvant.

"Atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutata in Romania", a declarat analistul Ernest Vardanean (foto), pentru Zvezda TV, relateaza Mediafax.

"In conducerea Romaniei exista doua opinii privind posibilitatea unei interventii in R.Moldova si in Transnistria (...) Premierul Ponta este nerabadator sa gaseasca o provocare, care sa ii permita sa trimita trupe in R.Moldova. Presedintele Klaus Iohannis este mai moderat, deoarece Angela Merkel l-a convins personal sa nu faca nimic inca. Cuvantul-cheie este inca", a spus Vardanean, analist moldovean de origine armeana, citat de postul TV.

Acest scenariu militar sugerat de Vardanean nu ar ingrijora Rusia, dat fiind ca Moscova nu s-ar implica intr-un conflict in Republica Moldova, mai arata Zvezda TV.

In schimb, ideea a provocat o reactie la Tiraspol, de unde expertul militar Viktor Kravtov a subliniat ca regimul lui Evgheni Sevciuc poate mobiliza in cateva zile 50.000 de militari rezervisti, care sa faca fata unui conflict cu Ucraina sau cu armata Republicii Moldova, arata Tiras.ru.

In plus, daca e cazul unui atac de acest gen, Kravtov considera ca ar aparea si sustinerea militara rusa.

Ce spune Guvernul de la Bucuresti

La Bucuresti, exista deocamdata o prima reactie pe acest subiect venita prin vocea purtatorului de cuvant al Guvernului.

"Nu stiu cum priveste premierul, pentru ca n-am apucat sa-l intreb. Pot spune cum privesc eu la nivelul informatiilor pe care le am. Pot sa va infirm categoric existenta unor asemenea ipoteze. E o provocare, probabil. N-are rost sa comentam speculatii de presa", a subliniat Corneliu Calota, pentru Digi24.

"Nu e in niciun fel in viziunea Romaniei si a Guvernului vreun fel de actiune de acest tip. Prioritatea Guvernului Romaniei in legatura cu Moldova e sprijinirea drumului proeuropean al acesteia, consolidarea fortelor politice proeuropene si ajutoare efective pe care oamenii sa le simta si sa inteleaga avantajul de a privi spre Europa", a mai spus purtatorul de cuvant al Guvernului pentru sursa citata.

Cine este Ernest Vardanean

Ernest Vardanean este un jurnalist/analist moldovean, care a fost condamnat si apoi gratiat in 2011 de liderul Transnistriei de atunci, Igor Smirnov.

Jurnalist moldovean acuzat de tradare in Transnistria gratiat de Smirnov

Jurnalistul Ernest Vardanean, condamnat la 15 ani de inchisoare in Transnistria

Vardanean a fost arestat pe 7 aprilie 2010, iar la 16 decembrie 2010 a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru spionaj si inalta tradare de patrie in favoarea Chisinaului. In cadrul anchetei, Vardanean si-a recunoscut vina in totalitate. Urma sa-si ispaseasca pedeapsa intr-o "colonie cu regim sever", insa a scapat datorita gratierii, despre care la vremea respectiva s-a spus ca a fost ceruta de Moscova.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Romania interventie militara Transnistria, #Romania ataca Transnistria, #Transnistria armata Romania Rusia , #Transnistria