Transnistria: Catre Rusia, cu dragoste, dintr-un loc uitat de lume

Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 16:00
7126 citiri
Transnistria: Catre Rusia, cu dragoste, dintr-un loc uitat de lume
Foto: CNN

Transnistria, republica moldoveana separatista, nerecunoscuta de niciun stat al lumii, este o fasie de pamant intre Republica Moldova si Ucraina, unde rusii sunt ca la ei acasa.

Reporterul Karl Penhaul, de la CNN, a incercat in repetate randuri sa intre in acest teritoriu uitat de lume, o bucata de pamant ramasa intr-un inghet sovietic.

Comandantul fortelor NATO in Europa, generalul Philip Breedlove, a avertizat ca Rusia, dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, se poate indrepta spre acest teritoriu, pentru a-si extinde influenta.

"Bravo, Putin! America e ca un caine turbat" - Cum privesc rusii noul Razboi Rece

Reporterul povesteste ca acesta a fost unul din motivele pentru care a incercat sa ajunga aici. Mai intai a consultat hartile pentru a vedea pe ce ruta este mai bine sa incerce sa patrunda in Transnistria. S-a decis pentru "Ecuator", un club de noapte din orasul transnistrean de granita Bender.

Venind dinspre Moldova, cu o sticla de coniac local imprastiata in microbuz pentru a da senzatia olfactiva ca ocupantii sunt petrecareti, soldatii transnistreni au acceptat, dupa o lunga consultare, intrarea occidentalilor dornici sa guste din viata de noapte transnistreana.

Penhaul isi aminteste cum a trecut pe langa vestigiile in mizerie ale industriei sovietice, pe langa blocurile dezolante, pentru a ajunge la clubul de noapte.

Efective uriase de trupe rusesti, la granita cu Ucraina - NATO: Sunt gata sa intervina (Galerie foto)

Acolo se pregatea o sesiune de pictura corporala si un concurs pentru cocktailuri gratuite, cu reguli neclare pentru occidentali, asa ca reporterul, care fusese imbatat de un tanchist, cu o saptamana in urma in Ucraina, cu lichid de curatare a sistemului electronic al tancurilor, a decis sa renunte la experienta.

A mers in schimb cu insotitorii sai in centrul Tiraspolului, unde a vazut cu proprii ochi de ce acesta este un loc inghetat in timp: secera si ciocanul flutura pe steagul transnistrean, steaua sovietica se lafaie pe cladirea primariei si o statuie a lui Lenin vegheaza asupra orasului. Strazile au numele unor revolutionari cunoscuti - Marx, Engels, Lenin.

La piata de vechituri, batranii vand obiecte militare sovietice si isi povestesc nostalgiile. "Bineinteles ca era bine in URSS. Voiam sa fim cu Rusia si inca mai vrem sa fim cu Rusia", explica o babuska.

"Era bine pe atunci, dar nu mai putem da timpul inapoi. Dar vrem sa ne lipim de Rusia si sa cream o zona de comert liber. Nu vrem sa facem parte din Moldova. Ei nu fac decat sa ne ia banii din buzunare", spune si Viktor.

Usile sunt larg deschise pentru invazia Rusiei. "Lasa-i sa vina. Daca vine armata rusa toata lumea o sa strige 'ura'", ii spune lui Penhaul o blonda vorbareata.

Langa piata, intr-o cafenea in stil italian, doi studenti indragostiti s-au dezlipit cateva secunde pentru a-i spune reporterului ca daca "vin rusii nu o sa fie nicio tragedie. Armata rusa e deja aici".

In zona rurala, Anna Ivanna are treaba cu via in care produce struguri organici pentru coniacul local Kvint, si n-are timp de geopolitica. Dar si ea crede ca a deveni parte a Rusiei este un beneficiu economic. "De ce avem nevoie de Europa? E bine pentru noi sa facem parte din Rusia. Poate ca Europa e buna pentru tineri", spune femeia.

Intr-un bloc sovietic de la periferia capitalei transnistrene, reporterul gaseste un graffiti pe care-l interpreteaza ca un simbol al relatiei dintre Transnistria si Rusia: "Te iubesc. Dar de ce te iubesc?...N-am sa stiu niciodata". Catre Rusia cu dragoste, din Transnistria, conchide jurnalistul.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Transnistria alipire Rusia, #Transnistria Rusia populatie , #Transnistria