Transnistria ii cere lui Putin sa-i recunoasca independenta - primul pas pentru alipirea la Rusia

Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 13:08
4872 citiri
Transnistria ii cere lui Putin sa-i recunoasca independenta - primul pas pentru alipirea la Rusia

Reprezentantii Consiliului Suprem al Transnistriei au cerut presedintelui rus Vladimir Putin sa recunoasca independenta regiunii separatiste.

Liderul comisiei parlamentare din Parlamentul transnistrean pentru politica externa si afaceri internationale, Serghei Ceban, a spus marti ca recunoasterea independentei regiunii este principalul scop al parlamentarilor, transmite publicatia Vestnik Kavkaza.

Ucraina fierbe: Odesa si-a declarat independenta

Transnistria cere alipirea la Rusia

Totodata, agentia Itar-Tass a transmis ca deputatii Sovietului Suprem al Transnistriei s-au pronuntat in unanimitate pentru un apel catre Duma de Stat a Rusiei, Consiliul Federal si catre presedintele rus Vladimir Putin, pentru a initia procedurile de recunoastere a republicii separatiste drept un stat suveran si independent, urmat de aderarea la Federatia Rusa.

Mii de soldati rusi se afla la granita dintre Ucraina si R. Moldova

Legiuitorii transnistreni se refera la dreptul autodeterminarii si la rezultatele referendumului din anul 2006, atunci cand 97 la suta dintre cei care au votat au ales independenta regiunii.

Dmitri Babici, observator al Russia Today, a spus ca cererea Transnistriei este unul dintre riscurile ce deriva din anexarea Crimeii. Separatistii regiunii din estul Republicii Moldova spera sa se alature Rusiei, iar observatorul considera ca recunoasterea independentei republicii separatiste este un pas foarte riscant, luand in considerare tensiunile cauzate de Crimeea si de Ucraina de Est. Babici nu exclude posibilitatea ca legiuitorii rusi sa viziteze Transnistria.

Liderul de la Tiraspol cere Chisinaului recunoastere independentei Transnistriei

Exercitii militare ruse in Transnistria

In urma cu o luna, la jumatatea lunii martie, presedintele Sovietului Suprem al Transnistriei, Mihail Burla, i-a cerut presedintelui Dumei de Stat a Rusiei sa ia in considerare elaborarea unei legi care sa permita Transnistriei alipirea la Federatia Rusa.

De asemenea, pe 7 aprilie, Evgheni Sevciuk, liderul de la Tiraspol, a cerut conducerii Republicii Moldova recunoasterea independentei regiunii separatiste Transnistria.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Transnistria cerere independenta, #Transnistria alipire Rusia, #Transnistria independenta Rusia , #Transnistria