Scandal in Franta: Carla Bruni-Sarcozy are statuie de 90.000 de euro

Vineri, 03 August 2012, ora 11:12
3555 citiri
Scandal in Franta: Carla Bruni-Sarcozy are statuie de 90.000 de euro

O statuie din bronz cu chipul fostei Prime Doamne a Frantei, Carla Bruni-Sarcozy, a fost plasata recent in centrul unei suburbii a Parisului. Numita "Lucratoarea", aceasta statuie a starnit aprige controverse.

Carla Bruni-Sarcozy face parte acum din peisajul localitatii Nogent-sur-Marne, din sud-estul Parisului. Statuia care o infatiseaza, reprezinta rezultatul unui proiect al primarului acestei suburbii, care a starnit de la inceput controverse, informeaza The Telegraph.

La inceputul anului, primarul Jacques J.P. Martin a anuntat ca doreste amplasarea in localitate a unei statui care sa reprezinte un omagiu adus lucratorilor italieni din manufacturile de pene. Acestia au contribuit mult la prosperitatea regiunii in secolul al 19-lea, intr-o perioada in care ornamentele din pene erau deosebit de apreciate, in special in vestimentatia femeilor bogate.

Datorita originii italiene, primarul a considerat ca cea mai indicata pentru a servi drept model pentru statuie este Carla Bruni-Sarcozy, pe atunci Prima Doamna a Frantei. In acest fel, lucrarea se dovedea a fi "un adevarat simbol al prieteniei franco-italiene".

Dincolo de aceste declaratii frumoase ale primarului care face parte din acelasi partid cu Sarcozy, proiectul a fost interpretat mai degraba ca un elogiu adus Carlei Bruni, care de la cariera de manechin si cantareata a ajuns Prima Doamna. Nicolas Sarcozy a pierdut alegerile, insa proiectul fiind deja demarat, statuia a fost amplasata marti in centrul localitatii.

Autoritatile locale, "jenate" de lucrare, au dezvaluit-o in cea mai mare discretie, anuntand ca o companie de constructii va suporta intregul cost, de aproximativ 90.000 de euro, desi initial era prevazut ca proiectul sa se realizeze din banii contribuabililor.

Socialistii, ajunsi acum la putere in Franta, au reactionat dur fata de finalizarea acestui proiect, prin declaratii precum: "Carla Bruni este un manechin, nu este generalul de Gaulle sau Ioana d'Arc", "reprezentarea unei femei foarte bogate drept muncitoare este groteasca" sau "sotia unui fost presedinte corupt drept model pentru o statuie este o rusine".

Cuplul Nicolas Sarcozy si Carla Bruni, impreuna cu fetita lor Giulia au parasit Parisul in urma cu o luna, fara a se sti cu certitudine unde se afla. Fostul presedinte este acuzat de coruptie, iar birourile sale de avocatura au fost perchezitionate. Autoritatile au comunicat ca fostul cuplu prezidential nu va fi invitat la inaugurarea oficiala a statuii care va avea loc la toamna. Scandalul este deja prea mare.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Carla Bruni Sarcozy statuie suburbie Paris, #scandal statuie Carla Bruni, #proteste socialisti amplasare statuie Carla Bruni , #trupe