Tunisia: Fostul presedinte Ben Ali, condamnat la inchisoare pe viata

Joi, 14 Iunie 2012, ora 00:39
1977 citiri
Tunisia: Fostul presedinte Ben Ali, condamnat la inchisoare pe viata

Fostul presedinte tunisian, Zine El Abidine Ben Ali, a fost condamnat miercuri in absenta, la inchisoare pe viata de catre un tribunal militar, din cauza rolului sau in represiunea violenta din Thala si Kasserina, doua orase importante pentru revolutia tunisiana.

Impotriva presedintelui demis a fost solicitata pedeapsa cu moartea, el fiind refugiat in Arabia Saudita si acuzat, alaturi de alti 22 de fosti oficiali ai regimului sau, de moartea a 22 persoane, ucise intre 8 si 12 ianuarie 2011, apogeul represiunii impotriva miscarii populare care a dus la inlaturarea lui Ben Ali.

Dosarul, unul dintre cele mai dureroase legate de revolutia tunisiana, a fost judecat timp de sase luni de un tribunal militar din Kef, la 170 de kilometri de Tunis, conform agentiei TAP, relateaza AFP.

Printre alti acuzati, fostul ministru de Interne, Rafik Belhaj Kacem, a fost condamnat la 12 ani de inchisoare.

In schimb, toate urmaririle judiciare pornite impotriva a opt dintre inculpati, dintre care fostul sef al garzii prezidentiale, Ali Seriati, sau fostul director al politiei antirevolta, Moncef Laajimi, au fost retrase, provocand furia familiilor victimelor, care au inceput sa scandeze: "Razbunare! Razbunare!".

"Judecatorul nu a putut sa termine pronuntarea verdictului din cauza multimii", a declarat Abdelkarim Maghuri, un avocat care a urmarit toate audientele.

Inainte de a pronunta verdictul, judecatorul Chokri Mejri - un civil - a declarat: "am incercat sa dam un verdict corect, si nu a fost pusa presiune asupra noastra de nici o institutie. Dumnezeu si constiinta noastra au fost singurele ghiduri".

"Judecatorul ar fi trebuit sa pronunte pedeapsa capitala pentru toti acuzatii!", a declarat Wasfi Seihi, o ruda a unui tanar ucis in Thala.

Intr-un alt dosar, tribunalul militar din Tunis l-a condamnat miercuri pe Ben Ali, in contumacie, la 20 de inchisoare pentru "incitare la tulburari, crime si jafuri pe teritoriul tunisian". Acest dosar are legatura cu moartea a patru tineri, impuscati in Uardanina (est), in ianuarie, in timpul haosului care s-a instaurat in Tunisia dupa fuga presedintelui in Arabia Saudita.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#presedinte Tunisia condamnat, #Tunisia presedinte inchisoare pe viata , #Tunisia