Alegeri in Turcia: Erdogan si-a declarat victoria, dar Opozitia acuza nereguli la prezentarea rezultatelor partiale UPDATE

Duminica, 24 Iunie 2018, ora 23:02
22042 citiri
Alegeri in Turcia: Erdogan si-a declarat victoria, dar Opozitia acuza nereguli la prezentarea rezultatelor partiale UPDATE
Foto: Arhiva Hepta.ro

Alegatorii turci au mers duminica la urne, pentru a decide daca ii acorda sau nu un al doilea mandat presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Potrivit rezultatelor partiale, acesta a castigat alegerile, dar Opozitia acuza nereguli.

Votul a fost marcat de tensiuni din cauza unor arestari ce au avut loc cu o zi inainte.

Mai mult, Opozitia a denuntat tentative de frauda, iar patru persoane ar fi murit intr-o altercatie care ar fi avut loc la o sectie de votare.

In ciuda faptului ca un anunt oficial nu a fost facut, Erdogan si-a revendicat deja victoria.

UPDATE 22.50: Recep Tayyip Erdogan a tinut un discurs in care a precizat ca a iesit victorios in alegerile prezidentiale din Turcia. "Oamenii mi-au dat un nou mandat, conform rezultatelor neoficiale. Sper ca nimeni nu va aduce un prejudiciu democratiei prin a arunca o umbra asupra acestor alegeri si asupra rezultatelor pentru a-si ascunde esecul", a declarat acesta.

Agentia de presa Anadolu, detinuta de stat, anunta ca acesta a castigat 52,72% din voturi, dupa numararea a 95,5% din sufragii. Totusi, partidul de opozitie CHP a insistat ca aceste cifre sunt incorecte, avand in vedere ca, in fapt, numaratoarea voturilor a ajuns doar la jumatate, asa ca e posibil sa se ajunga la turul al doilea.

UPDATE 22.40: Agentia de presa Andalou, detinuta de stat, sustine ca s-au numarat 94% din voturi, iar rezultatele sunt:

  • Erdogan - 52,85%
  • Ince - 30,66%

Daca vor fi confirmate de autoritatea electorala, acest lucru inseamna ca Erdogan iese victorios. Insa Opozitia avertizeaza ca agentia de presa de stat manipuleaza si sustine ca, potrivit observatorilor independenti, ar fi numarate doar 39% din sufragii. In plus, cei di tabara adversa lui Erdogan precizeaza ca se va ajunge in turul doi, transmite The Guardian.

UPDATE 22.09: Haos la prezentarea rezultatelor: agentia de stat Andalou sustine ca au fost numarate 86,5%, iar Opozitia, care citeaza datele observatorilor independenti - 43,3%. In plus, o televiziune turca il da ca victorios pe Erdogan, cu toate ca nu s-a facut niciun anunt oficial pana acum.

UPDATE 21.45: Atat agentia de stat Andalou, cat si observatorii independenti il dau pe Erdogan ca victorios, in ambele situatii avand peste 50% din voturi.

UPDATE 21.23: S-au numarat peste 70% din voturi, insa site-ul agentiei de stat Andalou a picat, astfel ca nu mai avem informatii deocamdata despre rezultatele partiale. Totusi, potrivit unor surse, Erdogan se pregateste sa tina discursul victoriei.

UPDATE 21.00: Agentia de stat Andalou a confirmat ca partidul pro-kurd HDP a obtiunt peste 10% din sufragii, dupa numararea a peste 70% din voturi, astfel ca AKP, partidul lui Erdogan, a pierdut majoritatea parlamentara.

UPDATE 20.08: Aproape 60% din voturi au fost numarate, iar situatia candidatilor la prezidentiale arata astfel:

  • Erdogan: 55,93%
  • Ince: 28,93%

Sursa datelor este agentia de presa Anadolu, detinuta de stat, care insa e criticata de Opozitie pentru ca ar publica intentionat date gresite, pentru a descuraja observatorii independenti sa mai ramana la numararea voturilor, transmite The Guardian.

In contrapartida, iata ce arata numaratoarea paralela a voturilor, facuta de observatorii independenti:

  • Erdogan: 43,51%
  • Ince: 33,92%

UPDATE 19.14: La 32% din voturi numarate, Erdogan scade la 57,73% din sufragii, in timp ce contracandidatul sau Ince are 27,79%, potrivit agentiei de presa Anadolu, detinuta de stat.

UPDATE 19.00: Numararea voturilor are loc cu o viteza foarte mare. Deja s-a ajuns la 25% din buletine, iar Erdogan ramane favorit in cursa prezidentiala, cu putin peste 59% din sufragii. Turcii au iesit in numar mare la vot, prezenta la urne fiind de peste 70%, potrivit datelor publicate de autoritati.

UPDATE 18.50: Comisia electorala a ridicat interdictia legata de publicarea informatiilor legate de vot, astfel ca avem deja primele rezultate partiale. Dupa numararea a aproximativ 16% din voturi, Erdogan se afla in frunte, cu 60% din sufragii, arata The Guardian.

UPDATE 17.51: Autoritatile au declansat investigatii impotriva a 10 cetateni straini, pentru ca ar fi incercat sa deturneze votarea. Ei s-ar fi dat drept observatori OSCE si ar fi vorbit cu cetatenii, chiar daca nu aveau voie. Agentia Anadolu sustine ca e vorba de trei francezi, trei germani si patru italieni, aflati in regiunile unde populatia kurda e predominanta. Acestia sunt retinuti de politie.

UPDATE 17.09: Sectiile de vot s-au inchis. Potrivit The Guardian, comisia electorala interzice transmiterea oricarei informatii legate de numaratoarea voturilor pana la ora 21.00. De asemenea, publicatia Kareem Shaheen a transmis ca patru persoane ar fi murit intr-o altercatie care a avut loc la o sectie de vot din provincia Erzurum, inclusiv seful partidului nationalist Iyi. Informatia ar fi fost confirmata de un oficial al acestei formatiuni politice.

Mesajul lui Erdogan

Erdogan a mers deja la urne pentru a vota si a prezis o "revolutie democratica" pentru Turcia, arata Hot Recent News.

Recep Tayyip Erdogan a declarat ca prezenta la vot este una buna si ca "in momentul de fata, Turcia trece printr-o revolutie democratica cu aceste alegeri".

Opozitia denunta tentative de frauda

Principalul partid turc de opozitie a denuntat tentative de frauda, relateaza Le Nouvel Observateur. "Am primit numeroase plangeri", a declarat Bulent Tezcan, purtator de cuvant al CHP.

Printre cazurile de tentativa de frauda se numara si unul in care o urna avea, inainte de deschiderea sectiilor de votare, aproximativ 100 de buletine de vot, toate cu stampila pe alianta din care face parte partidul aflat la putere, AKP.

Temandu-se de fraudarea alegerilor, in special in sud-estul tarii, opozantii si ONG-urile au mobilizat sute de mii de observatori pentru a supraveghea urnele.

Arestari cu o zi inainte de vot

Cu o zi inainte de scrutin, sase persoane au fost arestate pentru ca l-ar fi insultat pe Erdogan chiar inainte sa participe la un miting organizat de un rival politic al lui Erdogan, Muharrem Ince, arata Dawn.

Agentia de stiri Anadolu transmite ca cei sase au fost retinuti dupa ce pe retelele de socializare ar fi aparut videoclipuri in care acestia il injurau pe Erdogan. Se pare ca politistii mai cauta alte persoane acuzate de acelasi lucru.

Insultarea presedintelui este o infractiune pedepsita cu pana la patru ani de inchisoare in Turcia.

Erdogan are aproape 2.000 de procese impotriva oamenilor, inclusiv copii, pentru ca l-au insultat.

Un dublu scrutin istoric

In Turcia are loc duminica dublu scrutin istoric - parlamentar si prezidential. Erdogan, in varsta de 64 de ani, doreste sa fie reales pentru un nou mandat de cinci ani ca presedinte, iar Partidul sau al Justitiei si Dezvoltarii (AKP, islamo-conservator), aflat la guvernare, spera sa-si pastreze majoritatea in Parlament.

Batalia pentru scaunul de presedinte se da intre Erdogan si inca cinci persoane: Muharrem Ince, Meral Aksener, Selahattin Demirtas, Temel Karamollaoglu si Dogu Perincek.

De asemenea, amendamentele aduse Constitutiei printr-un referendum contestat si cu un rezultat strans, anul trecut, intra in vigoare odata cu aceste alegeri, iar Turcia se transforma dintr-o republica parlamentara intr-un regim prezidential.

In schimb, Opozitia a promis o revenire la sistemul parlamentar si la o separare puternica a puterilor in stat.

In acelasi timp, turcii aleg si 600 de parlamentari, din opt partide sau candidati independenti, intr-un mandat de cinci ani.

La referendumul de anul trecut s-a decis organizarea de alegeri prezidentiale si parlamentare in acelasi timp si suplimentarea cu 50 a numarului de mandate in Legislativ.

In plus, a fost modificata si legislatia electorala, prin care partidele pot forma aliante. Astfel, partide mici se pot alia si pot sa ocoleasca pragul de zece procente din voturile exprimate, de care are nevoie o formatiune pentru a intra in Parlament.

Citeste si Alegeri prezidentiale cu miza uriasa in Turcia: Erdogan fie obtine puteri sporite, fie isi limiteaza ambitiile politice

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#alegeri prezidentiale Turcia, #Erdogan alegeri prezidentiale , #Turcia