Anularea rezultatului alegerilor de la Istanbul: Reactia Frantei, Germaniei si a SUA

Marti, 07 Mai 2019, ora 23:59
6161 citiri
Anularea rezultatului alegerilor de la Istanbul: Reactia Frantei, Germaniei si a SUA
Foto: Arhiva Hepta.ro

Anularea victoriei Opozitiei in alegerile municipale de la istanbul este "de neinteles", a spus, marti, ministrul german de Externe Heiko Maas, relateaza AFP.

"Hotararea Inaltului Comitet Electoral de a declara invalid rezultatul alegerilor locale de la Istanbul si de a dispune un nou scrutin nu este transparenta si este de neinteles pentru noi", a reactionat, citat intr-un comunicat, seful diplomatiei germane, potrivit News.ro.

"Numai vointa alegatorilor turci poate si trebuie sa hotarasca cine va ocupa biroul primarului la istanbul", a subliniat Heiko Maas.

"Respectarea principiilor democratice de baza, in conditii electorale transparente, este din punctul nostru de vedere o prioritate absoluta", a insistat seful diplomatiei germane.

Si la Paris, Ministerul francez de Externe a apreciat ca aceasta anulare ridica intrebari.

"Este important ca aceasta decizie sa fie sustinuta, avand in vedere intrebarile pe care le ridica", a relevat un purtator de cuvant al ministerului, citat de News.ro.

"In noua campanie care se deschide, indemnam autoritatile turce sa aplice toate masurile necesare pentru a garanta respectarea principiilor democratice, pluralismului, echitatii si transparentei, mai ales asigurand prezenta unor observatori internationali", adauga el.

Pe de alta parte, administratia Donald Trump a cerut, marti, desfasurarea unui proces electoral "liber" si "transparent" in Turcia, dupa decizia controversata de anulare a victoriei opozitiei in scrutinul din Istanbul, relateaza site-ul cotidianului Le Figaro, citat de Mediafax.

"Luam act de hotararea Inaltei Comisii Electorale din Turcia (YSK) si urmarim indeaproape situatia", a declarat pentru Agentia France-Presse un purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

"Vrem un proces electoral liber, corect si transparent, respectat de toti participantii astfel incat vointa alegatorilor sa se regaseasca in rezultat. O democratie turca sanatoasa este in interesul Turciei si al partenerilor sai, inclusiv al SUA, si ajuta natiunea sa fie un aliat stabil, prosper si fiabil", a subliniat oficialul american.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan si formatiunea sa conservatoare islamica Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP) pierdusera scrutinul desfasurat pe 31 martie in Istanbul.

Victoria Opozitiei a fost invalidata, luni, de catre Inaltul Comitet Electoral (YSK) turc, care a dispus sa se organizeze un nou scrutin la 23 iunie, o hotarare luata dupa ce presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denuntat "nereguli" si a cerut anularea alegerilor.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat marti ca aceasta anulare este "cea mai buna decizie", in timp ce Opozitia a calificat decizia "un puci la urne".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#anulare alegeri Istanbul reactii , #Turcia