Atentat sangeros pe cel mai mare aeroport din Turcia - Filmul unei nopti de cosmar

Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 10:25
51506 citiri
Atentat sangeros pe cel mai mare aeroport din Turcia - Filmul unei nopti de cosmar
Foto: Facebook/Istanbul Ataturk Airport (IST)

Focuri de arma si explozii au zguduit, marti seara, aeroportul international din Istanbul. Trei atacatori sinucigasi au deschis focul, dupa care s-au aruncat in aer pe aeroportul Ataturk, cel mai mare din Turcia.

36 de persoane au murit si cel putin 147 au fost ranite. Potrivit unui oficial turc, in randul victimelor sunt si straini.

MAE a anuntat ca un roman a fost usor ranit. La nivelul Consulatului general al Romaniei de acolo a fost activata o celula de criza.

Atentatul nu a fost revendicat, insa mai multi oficiali, printre care si premierul Turciei, au afirmat ca potrivit primelor indicii Statul Islamic ar fi vinovat.

In ultimele luni, la Istanbul au avut loc mai multe atentate, soldate cu zeci de morti, revendicate ulterior de miscarea separatista Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau de Statul Islamic.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai proaspete informatii despre atentatul din Istanbul:

10:25 - Printre turistii straini victime ale atatului se afla si un ucrainean si un iranian, informeaza Reuters, care citeaza oficiali turci.

10:10 - Si aeroportul din Bruxelles, unde de asemenea a avut loc un atentat terorist in luna martie a acestui an, a transmis o reactie.

09:58 - Consulatul General al Romaniei la Istanbul asigura asistenta consulara unui numar de aproximativ 40 de cetateni romani, care au solicitat sprijin. Acestia au fost cazati la hotelurile din apropierea aeroportului.

Totodata, familiile din Romania a peste 20 de cetateni romani aflati in aeroport in momentul deflagratiilor au fost contactate de Consulatul General al Romaniei la Istanbul.

09:53 - Cetatenii romani aflati in atentia Consulatului nu sunt raniti, anunta MAE, cu exceptia unei persoane care prezinta echimoze la nivelul picioarelor, survenite in urma aglomeratiei provocate de panica. Viata persoanei nu este pusa in pericol, fiind evacuata si cazata la hotel la putin timp dupa producerea exploziilor.

09:50 - Premierul canadian Justin Trudeau a condamnat, la randul sau, atentatul, afirmand ca gandurile sale sunt alaturi de victime.

09:44 - Si Donald Trump a reactionat legat de exploziile din Turcia, conform The Guardian: "Dusmanii nostri sunt brutali si fara mila si vor face orice sa ii ucida pe cei care nu se supun dorintei lor. Trebuie sa luam masuri sa protejam America de teroristi si sa facem tot ce ne sta in putinta sa imbunatatim securitatea, sa tinem America sigura".

09:28 - Candidatul democrat la prezidentialele americane, Hillary Clinton, a declarat, conform The Guardian, legat de atacurile teroriste din Turcia: "Atacul din Istanbul nu face decat sa intareasca hotararea noastra de a invinge fortele teroriste si ale jihadismului radical din lume.

Trebuie sa intarim cooperarea cu aliatii nostri si cu partenerii din Orientul Mijlociu si Europa, legat de aceasta amenintare".

09:14 - Jens Stoltenberg, seful NATO, a transmis condoleante rudelor celor care si-au pierdut viata in atentat, dar si cetatenilor turci.

09:00 - Presedintele Klaus Iohannis condamna atentatul sangeros din Turcia. "Atacurile teroriste care au avut loc ieri noapte pe Aeroportul Ataturk din Istanbul reprezinta o atrocitate. Zeci de oameni si-au pierdut viata si peste 140 au fost raniti, in urma unui act de cruzime indreptat impotriva unor cetateni nevinovati. Imi exprim cele mai sincere condoleante pentru familiile indurerate si suntem alaturi de cei care se lupta in acest moment pentru viata lor. Astfel de atentate trebuie sa fie prevenite, iar tara noastra este si va ramane in continuare un partener angajat in lupta internationala impotriva terorismului", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.

08:41 - SUA au condamnat atacurile "abominabile" comise marti, pe aeroportul international din Istanbul si au asigurat Turcia de sprijinul lor, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de AFP.

08:32 - Compania Turkish Airlines si-a informat pasagerii ca va oferi rambursari pentru zborurile anulate in cursul noptii, ca urmare a atentatului terorist comis de trei atacatori sinucigasi, scrie Reuters.

08:15 - Compania aeriana de stat Tarom a decis sa opereze cursa Bucuresti - Istanbul programata pentru miercuri dimineata, cu plecare la ora 8.35, dupa ce initial anulase cursa, in urma notificarilor primite de la autoritatile turce, care au inchis si apoi au redeschis aeroportul Ataturk.

08:06 - Cursele pe aeroportul Ataturk din Istanbul au fost reluate partial, miercuri dimineata, la cateva ore dupa atentatul soldat cu 36 de morti si peste 140 de raniti, anunta portalul Airlive.

07:58 - Otfah Mohamed Abdullah a povestit pentru AFP clipele de groaza: "Cineva a venit si a tras in noi, apoi sora mea a fugit. Eu am cazut, ea a continuat sa alerge. Am ramas la pamant pana cand atacatorul s-a oprit. Acum nu imi gasesc sora".

07:39 - Hevin Zini, in varsta de 20 de ani, care a ajuns marti seara pe aeroportul din Istanbul, de la Dusseldorf, impreuna cu familia, plangea din cauza socului.

Ea a declarat pentru AP ca era sange peste tot, pe jos, si ca totul era facut bucati de explozii.

07:00 - Un turist povesteste momentele de groaza de pe aeroport: "Se auzeau impuscaturi intr-un loc si noi am fugit in directia opusa. Apoi, s-au auzit exploziile si oamenii au inceput sa alerge in cealalta directie. Au urmat alte impuscaturi. Am reusit sa iesim si dupa aceea s-a auzit inca o explozie".

06:42 - Aeronava prim-ministrului Albaniei, Edi Rama, a aterizat pe pista aeroportului international Atartuk in timpul atacului terorist. Rama a venit la Istanbul pentru o vizita de lucru oficiala si urma sa se intalneasca cu premierul turc Binali Yildirim, scrie RT.

06:00 - Apar declaratii ale martorilor: "Eram la birou, in tura de noapte, cand am auzit in jur de zece focuri. Apoi s-a auzit o prima explozie. Am iesit din birou si am cautat o cale de iesire. Atunci am auzit o a doua bomba si a inceput haosul".

04:55 - Reteaua terorista Statul Islamic a comis atentatul de la Aeroportul international din Istanbul, a declarat, sub protectia anonimatului, un oficial din cadrul Politiei turce.

03:52 - Prim-ministrul turc, Binali Yildirim, a declarat ca atacatorii au venit la aeroport cu taxiul, la fel ca in cazul atacurilor din martie de la Bruxelles.

03:30 - Si premierul turc a declarat ca atentatul pare sa fi fost comis de Statul Islamic. Pana la aceasta ora, insa, nimeni nu l-a revendicat.

03:01 - Numarul mortilor continua sa creasca. 36 de persoane si-au pierdut viata in triplul atac sinucigas, anunta Hurryet. Totodata, sunt peste 147 de raniti.

02:35 - Majoritatea victimelor atentatelor sunt turci, dar sunt si cativa straini, a declarat un oficial citat de Fox New.

02:27 - Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat un apel la "lupta comuna" pe plan international dupa triplul atentat de pe aeroportul international Ataturk din Istanbul.

"Sper cu tarie ca atacul asupra aeroportului Ataturk va reprezenta un punct de cotitura in lupta pe care o avem de dus in comun, in frunte cu tarile occidentale, in intreaga lume impotriva organizatiilor teroriste", a afirmat Erdogan.

02:21 - Oficiali citati de Sky News afirma ca primele indicii arata ca atentatul ar fi fost pus la cale de Statul Islamic.

02:11 - Ziarul turc Hurryet scrie ca 32 de persoane au murit si 88 au fost ranite in urma atacurilor sinucigase.

01:41 - Pe Internet au circulat mai multe imagini cu momentul in care unul dintre atacatori ar fi fost impuscat de un agent de securitate. Barbatul a cazut, iar apoi s-a aruncat in aer.

01:17 - Ministrul turc al Justitiei, Bekir Bozdag, a declarat ca are informatii despre gruparea terorista responsabila pentru atac. El a precizat, insa, ca nu va face dezvaluiri decat in momentul in care informatiile se confirma.

01:05 - Fostul premier Victor Ponta, care urma sa plece din Istanbul marti seara, cu o cursa aeriana, a declarat pentru Agerpres ca a parasit aeroportul Ataturk, unde a avut loc atentatul.

"Am plecat din aeroport", a afirmat Victor Ponta. Potrivit unor surse, fostul premier se afla la Istanbul si avea o cursa spre Bucuresti la miezul noptii.

00:56 - Doi turisti sud-africani, Paul si Susie Roos, au povestit clipele de groaza prin care au trecut.

"Veneam dinspre zona sosiri catre cea de plecari, pe scarile rulante. In acel moment, am auzit impuscaturi. Era un barbat acolo imbracat in negru si avea in mana un pistol", a spus Paul pentru AP.

00:51 - Sute de oameni au iesit din aeroport alergand, imediat dupa atac, cu bagajele in mana sau stivuite pe carucioare, scrie AP.

00:49 - Sefii de stat si de guverne din UE care participa la summit-ul de la Bruxelles pe tema plecarii Marii Britanii din Uniune condamna atacul de pe aeroportul Ataturk din Istanbul.

"Gandurile noastre sunt alaturi de victimele atacului de pe aeroportul din Istanbul", a scris pe Twitter premierul belgian Charles Michel.

00:45 - Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti condamna in termenii cei mai fermi atacul terorist care a avut loc la aeroportul Ataturk din Istanbul.

MAE precizeaza ca, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Ankara si a Consulatului General al Romaniei la Istanbul, s-a autosesizat si a contactat, in regim de urgenta, autoritatile locale pentru a verifica daca printre victime se afla si persoane de cetatenie romana.

00:30 - Guvernatorul din Istanbul a declarat ca 3 atacatori s-au detonat pe aeroport, scrie cotidianul turc Hurryet.

00:19 - Presa straina relateaza ca numarul mortilor a ajuns la 28.

00:14 - Pana in acest moment atentatul nu a fost revendicat.

00:05 - Un grup de romani se afla blocat in zona libera a Aeroportului Ataturk din Istanbul, iar o echipa consulara incearca sa ii preia, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.

"Exista un grup de romani blocati in zona libera, dupa controlul pasapoartelor, cu care echipa consulara tine legatura telefonic. Sunt romani care asteptau sa plece cu o cursa Turkish Airlines si care nu a mai decolat", a precizat Iolu.

23:59 - Euronews anunta ca ar fi vorba despre 4 persoane implicate in atac.

23:47 - Pana in acest moment nu este clar numarul ranitilor. In functie de surse, acesta variaza intre 20 si 60.

23:40 - Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat pentru News.ro ca, pana la aceasta ora, nu sunt date referitoare la cetateni romani victime ale atentatului de pe aeropotul Ataturk din Istanbul. La nivelul Consulatului general al Romaniei de acolo a fost activata o celula de criza.

23:36 - Imaginile care circula pe Internet arata dezastrul provocat de cele doua explozii.

23:30 - Mai multe avioane care urmau sa aterizeze pe aeroportul Ataturk au fost redirectionate catre alte aeroporturi, a declarat un oficial.

23:16 - Zeci de ambulante au sosit la aeroport. Traficul in zona este paralizat.

23:09 - Ministrul turc al Justitiei a confirmat ca este vorba despre doua atentate sinucigase. El a spus ca unul dintre atacatori, care avea asupra sa un Kalasnikov, a tras mai multe focuri de arma. Fortele de securitate au venit imediat la el si au incercat sa il impuste. In acel moment, insa, el s-a detonat. Ulterior s-a aruncat in aer si cel de-al doilea atacator.

23:04 - Oficiali turci au declarat pentru Reuters ca este vorba despre un atac sinucigas. Potrivit acestora, atacatorii s-au aruncat in aer inainte de controlul de securitate.

23:02 - Ministrul turc al Justitiei a anuntat ca 10 persoane au murit.

22:51 - BBC anunta ca sunt 40 de raniti.

22:45 - Un oficial turc a declarat, sub protectia anonimatului, ca momentan nu se stie daca exploziile au fost provocate de bombe sau daca este vorba despre atac sinucigas.

22:43 - Victimele sunt transportate cu taxiurile la spital, transmite Reuters.

22:40 - Se pare ca una dintre explozii a avut loc la terminalul "Sosiri Internationale". Ataturk este cel mai mare aeroport din Turcia.

22:38 - Nu stie daca sunt morti insa exista mai multi raniti, transmite CNN.

22:36 - Trei atacatori sinucigasi au deschis focul, dupa care s-au aruncat in aer pe aeroportul Ataturk, cel mai mare din Turcia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#explozii aeroport Istanbul, #atac terorist Turcia, #atac terorist aeroport Istanbul , #Turcia
Comentarii
Poza ahmedinejad
ahmedinejad
rank 5
turismul in turcia s-a terminat!
Poza ORD cel adevarat
ORD cel adevarat
rank 5
Ce ca uta Ponta in Turcia ? La control cu ZGARCIUL sau la o masa..