Au fost eliberati 758 de militari retinuti dupa puciul din Turcia

Sambata, 30 Iulie 2016, ora 21:42
3721 citiri
Au fost eliberati 758 de militari retinuti dupa puciul din Turcia
Foto: Arhiva Ziare.com

Turcia a eliberat sambata peste 750 de militari retinuti dupa puciul esuat, informeaza media de stat.

Agentia de stat Anadolu sustine ca 758 de militari au fost eliberati la recomandarea procurorilor dupa ce au depus marturie. Un judecator a fost de acord cu masura, considerand ca prelungirea detentiei nu este necesara, relateaza Reuters.

Alti 231 de militari raman in custodie, precizeaza Anadolu.

Armata turca, a doua cea mai mare din NATO, a fost dur lovita dupa tentativa de puci de la 15-16 iulie. Joi, 99 de colonei au fost promovati la rangul de general sau amiral, dupa demiterea a aproape 1.700 de militari pentru presupusul rol jucat in tentativa de puci.

In jur de 40% dintre generalii si amiralii din armata au fost demisi dupa puciul esuat.

Ministrul Apararii din Turcia, Fikri Isik, a declarat vineri pentru postul NTV ca curatarea armatei nu s-a incheiat, adaugand ca a venit randul academiilor militare.

De asemenea, intr-o decizie neasteptata, Erdogan a declarat vineri seara ca va renunta, intr-un gest care nu se va repeta, la toate procesele impotriva persoanelor care l-au insultat. El si-a explicat decizia prin dorinta de "unitate" dupa puciul esuat.

Erdogan renunta la procesele impotriva celor care l-au insultat

Decizia ar putea fi motivata si de dorinta de a reduce la tacere criticii occidentali, comenteaza Reuters. Procurorii au deschis peste 1.800 de dosare impotriva unor persoane care l-au insultat pe Erdogan de cand a devenit presedinte in 2014, a precizat ministrul Justitiei la inceputul acestui an. Printre cei vizati se afla jurnalisti, caricaturisti si chiar minori.

Nu este clar daca Erdogan va renunta si la actiunea legala care il vizeaza pe comediantul german Jan Boehmermann, care a recitat la televiziune un pamflet in care liderul turc e acuzat printre altele, ca este zoofil si ca urmareste pornografie infantila.

Intre timp, avocatul presedintelui turc a declarat ca procesul pentru defaimare din Germania este inca pe rol, precizand ca decizia de a renunta la actiunile pentru insulta este valabila doar pentru Turcia.

"Anuntul este valabil doar pentru Turcia. Nimic nu se va schimba in Germania pentru moment", a spus avocatul Ralf Hoecker, care il reprezinta pe Erdogan in procesul deschis pentru insulta in Germania.

Potrivit DPA, care a discutat cu avocatul, guvernul turc nu a raspuns pana acum intrebarilor sale referitoare la subiectul procesului impotriva lui Jan Boehmermann.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#soldati eliberati Turcia, #puci Turcia, #lovitura stat Turcia , #Turcia
Comentarii