Autorul fotografiei cu ucigasul ambasadorului rus in Turcia: O viata a disparut in fata ochilor mei. Iadul s-a dezlantuit

Marti, 20 Decembrie 2016, ora 16:11
9731 citiri
Autorul fotografiei cu ucigasul ambasadorului rus in Turcia: O viata a disparut in fata ochilor mei. Iadul s-a dezlantuit
Foto: Captura video Twitter/Ria.ru

Fotograful AP care a realizat instantaneele devenite viral, luni, cand un barbat a deschis focul la o expozitie din Ankara, impuscandu-l mortal pe ambasadorul rus, a povestit cum au decurs lucrurile si ce l-a determinat sa puna mana pe aparat si sa nu fuga, asa cum au reactionat altii.

"Mi-a luat cateva secunde sa realizez ce se intamplase. Un barbat murise in fata mea. O viata disparuse in fata ochilor mei", povesteste Burhan Ozbilici pentru APNews.com.

"Focurile de arma, cel putin opt, s-au auzit puternic in linistea perfecta a galeriei de arta. Iadul s-a dezlantuit. Oamenii tipau, se ascundeau in spatele coloanelor si sub mese, se tranteau la pamant. Imi era frica si eram confuz, dar din fericire eram partial in spatele unui perete, asa ca mi-am facut meseria: am facut poze", povesteste fotograful, conform CNN.

Ozbilici sustine ca nici nu intentiona sa mearga la expozitie. A luat decizia din scurt, in drum spre casa, cand se intorcea de la birou. Tinand cont de turnura relatiilor dintre Rusia si Turcia, din ultimele saptamani, jurnalistul s-a gandit ca vor fi folositoare, in viitor, cateva fotografii cu ambasadorul Rusiei in Turcia, Andrei Karlov.

"Vorbea incet si - din cate am putut sa-mi dau seama - frumos despre tara natala, oprindu-se din cand in cand pentru a-i da voie translatorului sa redea ce spusese, in turca. Imi amintesc ca gandeam ce calm si modest parea", povesteste fotograful despre clipele de dinainte de tragedie.

Dar intr-o fractiune de secunda, totul s-a schimbat. Au inceput sa se auda focuri de arma si oamenii alergau disperati. O frica oarba plutea in aer, mai spune jurnalistul.

Ozbilici a reusit sa-si gaseasca un loc in capatul incaperii, ascuns partial de un perete. L-a putut privi pe atacator, un tanar politist care facea parte din fortele antirevolta din Ankara, cum mergea "agitat" pe langa corpul ambasadorului pe care tocmai il impuscase. Acelea au fost fotografiile care au facut inconjurul lumii.

"Bineinteles ca imi era frica si stiam ce pericol ma paste daca atacatorul se intorcea spre mine", declara jurnalistul. "Dar am mers un pic mai in fata si l-am fotografiat pe cel care teroriza publicul captiv si disperat", mai spune el.

"Gandeam asa: sunt aici. Chiar daca trage in mine si sunt ranit sau ucis, sunt jurnalist. Trebuie sa-mi fac treaba. Puteam sa fug fara sa fac vreo poza... Dar nu as fi avut un raspuns potrivit apoi, cand oamenii m-ar fi intrebat: 'De ce nu ai facut poze?'", mai spune foto-jurnalistul.

Ozbilici recunoste chiar ca, in acele momente, s-a gandit la prietenii si colegii care au murit in timp ce faceau fotografii in zonele de razboi, in ultimii ani.

Pe Mevlut Mert Altintas, tanarul care a tras, si-l aminteste "agitat", "dar in mod ciudat stapanindu-se perfect", dominand multimea la care tipa.

Dupa ce acesta a fost ucis intr-un schimb de focuri, iar fotograful era in biroul sau, la munca, editand instantaneele, a realizat detaliul pana la care fusese totul premeditat, cat de bine calculase atacatorul fiecare miscare.

"Cand m-am intors la birou sa editez pozele, am fost socat sa vad ca atacatorul statea in spatele ambasadorului care vorbea. Ca un prieten sau ca un bodyguard", declara el.

Instantaneele sale s-au raspandit cu o repeziciune uimitoare in mediul online. In doar cateva minute facusera inconjurul lumii. Ozbilici e privit acum ca un erou pentru curajul sau de a-si risca viata pentru a arata tuturor cum arata un asasinat.

Citeste si reactia Rusiei dupa atentat, dar si ce spune ministrul roman de Externe despre aceasta tragedie.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#fotograf AP poze atentat Turcia, #asasinare ambasador rus Turcia poze, #Andrei Karlov impuscat poze, #fotografii atentat expozitie Turcia , #Turcia