Cel mai mare pod din lume pentru masini si trenuri, construit aproape de Romania

Joi, 30 Mai 2013, ora 13:33
11520 citiri
Cel mai mare pod din lume pentru masini si trenuri, construit aproape de Romania
Foto: Heritage Images

Constructia celui de-al treilea pod suspendat peste Stramtoarea Bosfor, care urmeaza sa uneasca teritoriul european al Turciei de cel asiatic, a inceput miercuri.

In ultimii zece ani, Turcia s-a transformat dintr-o tara predispusa la criza economica intr-un stat cu cea mai mare dezvoltare din Europa, asa ca premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prioritizat investitiile in constructii, in contextul in care infrastructura din Turcia nu mai reuseste sa faca fata dezvoltarii sale, potrivit Reuters.

Proiect ambitios in Turcia: Va fi construit un canal paralel cu Bosforul

Dupa o investitie de trei miliarde de dolari, Erdogan a contractat mai multe firme turcesti, italiene si coreene pentru a se asigura ca uriasul pod din Istanbul va fi gata in numai doi ani.

"Asa construim o Turcie puternica. Pentru cele sapte dealuri ale Istanbulului avem sapte mari proiecte, unul dintre ele fiind acest pod, al treilea colier al Bosforului", a spus prim-ministrul la inaugurarea lucrarilor.

Podul va fi cel mai lat si cel mai lung pod din lume pentru masini si trenuri, avand opt benzi de circulatie si cai ferate.

O alta investitie imensa de 80 de miliarde de dolari va finanta proiecte de infrastructura, inclusiv al treilea aeroport din Istanbul, care va fi unul dintre cele mai mari din lume.

De asemenea, Turcia va mai construi tuneluri pentru autoturisme si trenuri, care vor trece pe dedesubtul Bosforului, o linie-fulger pentru trenuri care va duce la Ankara, dar si un canal pentru navigatie.

UE se afla in agonie, Turcia traieste un miracol. Care e secretul?

Podul are ca scop fluidizarea traficului si descongestionarea populatiei din Istanbul, oras in care locuiesc aproximativ 14 milioane de oameni. Populatia metropolei era mai mica de 2,5 milioane in 1973, cand a fost inaugurat primul pod peste Bosfor.

Cu o populatie care se estimeaza ca va atinge in scurt timp 17 milioane si cu o crestere exploziva a autoturismelor in ultimii zece ani, Guvernul intentioneaza sa ia rapid masuri de dezvoltare a infrastructurii.

Cu toate acestea, asociatiile pentru mediu sustin ca proiectele vor provoca pagube majore, ducand la distrugerea a sute de mii de copaci. Aceste acuzatii au fost respinse de Erdogan.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#pod Turcia, #pod Bosfor Turcia, #cel mai mare pod Turcia, #economie Turcia, #infrastructura Turcia , #Turcia