Cine era Andrei Karlov, ambasadorul rus ucis la Ankara, si care era rolul sau in Turcia

Marti, 20 Decembrie 2016, ora 10:36
12289 citiri
Cine era Andrei Karlov, ambasadorul rus ucis la Ankara, si care era rolul sau in Turcia
Foto: captura video Twitter/Ria Novosti

Ambasadorul rus in Turcia, Andrei Karlov, a fost ucis de un atacator inarmat, luni seara, in timp ce tinea un discurs la vernisajul unei expozitii de fotografie din Ankara.

Asasinul a strigat "Nu uitati de Alep, nu uitati de Siria!" dupa ce l-a impuscat pe diplomat, iar Rusia a catalogat atacul drept un act terorist.

Dar ce stim despre Andrei Karlov si care era rolul sau in Turcia?

Karlov era ambasadorul Rusiei in Turcia din iulie 2013, potrivit biografiei sale de pe site-ul Ambasadei ruse.

S-a nascut la Moscova, in 1954, si si-a inceput cariera in diplomatie cand avea doar 20 si ceva de ani, dupa ce a absolvit Academia Diplomatica si Institutul de Relatii Internationale din capitala rusa.

Anterior, Karlov fusese ambasadorul Rusiei in Coreea de Nord. Era casatorit si avea un fiu. Potrivit agentiilor ruse de presa, sotia sa a lesinat si a ajuns la spital dupa ce a aflat de moartea diplomatului.

Richard Moore, ambasadorul britanic in Turcia, l-a descris pe Karlov intr-o postare pe Twitter dupa atac ca fiind un om calm, profesionist si ospitalier.

Citeste mai multe despre asasinatul lui Karlov:

Moscova nu renunta la discutiile despre criza siriana, in ciuda uciderii ambasadorului sau in Turcia

Ministrul roman de Externe, despre uciderea ambasadorului rus in Turcia: Un act abominabil

Noi detalii despre asasinul ambasadorului rus in Turcia: Avea 22 de ani si facea parte din fortele antirevolta din Ankara

Ambasador rus asasinat la Ankara: Putin spune ca se incearca subminarea relatiilor ruso-turce

Rolul sau in Turcia

Lui Karlov i s-a cerut in mod repetat sa incerce sa diminueze tensiunile create de interventia Rusiei in razboiul din Siria.

Dupa un bombardament al Rusiei in nordul Siriei, care i-a vizat pe turkmenii (asiatici de origine turcica) ce luptau impotriva presedintelui sirian Bashar al-Assad, Karlov a fost convocat la Ankara si rugat sa transmita Moscovei un mesaj ferm.

"Actiunile partinitoare ale Rusiei nu au fost o lupta impotriva terorii, ci rusii au bombardat sate de turkmeni civili, iar asta ar putea avea consecinte grave", preciza la acea vreme Ministerul turc de Externe.

De asemenea, anul trecut, inainte ca Turcia sa doboare un avion de lupta rusesc in apropierea granitei sale cu Siria, autoritatile de la Ankara s-au plans in repetate randuri la Karlov ca tara sa continua sa invadeze spatiul aerian turcesc.

Tensiunile dintre cele doua state au escaladat, culminand cu decizia Kremlinului de a intrerupe legaturile economice cu Turcia. Totusi, situatia s-a remediat intre timp.

Un asasinat neobisnuit

Istoricii spun ca uciderea lui Karlov a fost primul asasinat al unui ambasador rus de la Piotr Voikov incoace. Voikov, trimis sovietic in Polonia, a fost impuscat mortal in Varsovia in 1927.

Inainte de asta, in secolul 19, Aleks Griboiedov, poet si diplomat, a murit la Teheran, dupa ce multimea a luat cu asalt Ambasada rusa din Iran.

Precizam ca Rusia si Turcia sunt implicate in conflicul din Siria. Ankara se opune regimului condus de Bashar al-Assad, in timp ce Rusia il sustine in lupta impotriva rebelilor si, dupa cum spune Moscova, si a Statului Islamic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#ambasador rus ucis rol Turcia, #ambasador rus asasinat Turcia , #Turcia