Cu cine se lupta Turcia? Harta conflictelor

Autor: Ana Ilie
Sambata, 01 August 2015, ora 06:30
8601 citiri
Cu cine se lupta Turcia? Harta conflictelor
Foto: Facebook/Recep Tayyip Erdogan

Dupa mai multe luni de pasivitate, armata turca a intrat in actiune brusc in urma cu cateva zile, prin bombardarea pozitiilor Statului Islamic de peste granita, in Siria. In acelasi timp, avioanele turcesti au vizat bazele Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din muntii Irakului.

Bombardamentele Turciei vin pe fondul unei escaladari a violentelor in interiorul tarii. Harta geopolitica se complica, asa ca Washington Post a intocmit un ghid al entitatilor cu care se lupta Turcia.

Statul Islamic

De multe luni, guvernele occidentale si gruparile locale de opozitie, in special factiunile kurde din sud-estul Turciei, solicita Ankarei sa confrunte mai agresiv gruparea extremista Statul Islamic. Gruparea extremista si-a consolidat pozitia in Siria si Irak, in parte prin arme, luptatori si bani introduse prin granita cu Turcia.

Reuniune de urgenta a NATO. Seful aliantei, despre cererile Turciei

Unii critici au acuzat Guvernul presedintelui Recep Tayyip Erdogan ca este pasiv fata de Statul Islamic pentru ca astfel se construieste o contrapondere la factiunile kurde de ambele parti ale granitei.

Pana acum, Turcia nu si-a armonizat pozitia cu cea a SUA fata de Statul Islamic, pentru ca Erdogan dorea mai multa actiune directa impotriva regimului sirian in detrimentul raidurilor aeriene. Insa Turcia a dat de curand unda verde raidurilor americane de la baza turca de la Incirlik, iar de-a lungul granitei turco-siriene se va crea o "zona sigura" de facto, o solicitare mai veche a Ankarai, ce va ajuta tara inclusiv in chestiunea refugiatilor sirieni.

Picatura care a umplut paharul a fost un atac sinucigas, atribuit Statului Islamic, ce a dus la moartea a zeci de tineri in orasul Suruc. Turcia a lansat lovituri aeriene impotriva Statului Islamic si a declansat un val de retineri printre suspectii militanti din Istanbul si alte orase turcesti.

PKK

Printre cei retinuti erau si suspecti membri ai Statului Islamic dar, mai ales, sute de membri PKK, factiune separatista considerata organizatie terorista de catre SUA si Turcia. Avioanele turcesti au bombardat si taberele PKK din nordul Irakului. Militantii PKK sunt acuzati ca ar fi comis atacuri impotriva fortelor de securitate turce in ultima perioada.

Turcia cere reuniune de urgenta cu NATO, pe tema Statului Islamic

PKK a aparut in anii '80, fiind cea mai importanta aripa militanta a kurzilor care luptau pentru un stat independent, dupa decenii de reprimare a identitatii culturale de catre statul turc. Se estimeaza ca 40.000 de persoane au murit in cele trei decenii de ostilitati de au urmat, pana cand liderul intemnitat al PKK, Abdullah Ocalan, a anuntat un armistitiu in 2013, aminteste publicatia citata.

Insa influenta lui Ocalan asupra grupului a slabit si se pare ca o parte mai radicala a gruparii, frustrata de procesul de pace, insista pentru un nivel ridicat de confruntare.

Oficialii americani sustin ca loviturile Turciei impotriva PKK nu au nimic de-a face cu lupta impotriva Statului Islamic, insa turcii spun ca toate acestea fac parte din lupta impotriva teroristilor.

Ideologic vorbind, PKK este la polul opus Statului Islamic, cu radacini politice marxist leniniste si conducere politica laica, si PKK si alte factiuni kurde au suferit pierderi grele in lupte directe cu gruparea jihadista in Irak si Siria.

Kurzii sirieni

Militiile siriene kurde aflate la granita cu Turcia sustin ca au fost atacate de Turcia. Obuzele trase de tancuri turcesti ar fi lovit un sat sirian condus atat de rebelii din Armata Siriana Libera cat si de luptatorii kurzi din Unitatile de Protectie Populara (YPG). Turcii sustin insa ca YPG "ramane in afara scopului actualului efort militar".

YPG, cu legaturi directe cu PKK, este insa o bataie de cap pentru Guvernul turc, scrie sursa citata. In ultimii ani, cuceririle teritoriale ale militiilor sirienilor kurzi au reactivat aspiratiile privind un stat kurd.

Luna trecuta, un purtator de cuvant al ramurii politice a YPG a aratat ca orice interventie militara a Turciei in Siria va fi o "agresiune" comisa de "invadatori". Oficialii turci sustin, la randul lor, ca sirienii kurzi au o intelegere cu regimul de la Damasc, afirmatie privita insa cu scepticism pe plan international.

Radicalii de stanga

Un alt grup vizat de valul de arestari din Turcia este DHKP-C, Partidul/Frontul Revolutionar de Eliberare al Poporului, un grup extremist marxist care a comis atacuri impotriva politicienilor si politiei in trecut si este considerat grup terorist de catre SUA.

Un membru DHKP-C a fost ucis in cursul raidurilor recente ale politiei si moartea sa a starnit o serie de revolte de strada si ciocniri in districtul Gezi din Istanbul.

Haosul vine intr-un moment in care politicienii turci se straduiesc sa formeze Guvernul, dupa ce, la alegerile din iunie, partidul lui Erdogan a pierdut majoritatea parlamentara pentru prima data in ultimul deceniu.

Zecile de mandate de parlamentar pierdute de Erdogan au fost castigate de blocul HDP, alcatuit din stangisti si kurzi, unii cu legaturi directe cu PKK. Liderul blocului, Selahattin Demirtas, i-a acuzat pe Erdogan si aliatii sai ca alimenteaza o conflagratie regionala si sentimentul anti-kurd inaintea unei potentiale noi runde de alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Turcia conflict kurzi, #Turcia bombardamente Siria, #Turcia lupta Stat Islamic , #Turcia