Scriitorul turc Burhan Sonmez: Erdogan a polarizat Turcia in doua parti, taind comunicarea dintre ele

Luni, 25 Iunie 2018, ora 12:26
4969 citiri
Scriitorul turc Burhan Sonmez: Erdogan a polarizat Turcia in doua parti, taind comunicarea dintre ele
Foto: Burhan Sonmez/Polirom

Scriitorul turc Burhan Sonmez locuieste astazi in Turcia, dupa ce, vreme de un deceniu, a fost nevoit sa traiasca in exil. A fost martorul degradarii vietii cotidiene, in ultimii doi ani scursi de la puciul esuat, in care, spune el intr-un dialog la cald dupa alegerile de duminica, Turcia nu a fost o tara democratica, ci una polarizata, aflata sub controlul unui singur om.

Burhan Sonmez este unul dintre cei mai importanti scriitori ai Turciei, unul dintre sustinatorii valorilor democratice si liberale. In 1996, a fost grav ranit in timpul unui asalt al politiei turce si a plecat in Marea Britanie pentru o perioada mai lunga de timp. A revenit in Turcia, fiind unul dintre militantii pentru drepturile omului.

Am vorbit cu Burhan Sonmez la cald, dupa ce Erdogan si-a proclamat noua victorie, in conditiile in care puterea sa va creste exponential. E un dialog succint, dar care ia temperatura unor alegeri a caror miza a fost mare si pentru Erdogan, dar mai ales pentru societatea turca.

"Erdogan a obtinut 52,2% dintre voturi, in vreme ce Opozitia a obtinut 47,5%. Este o diferenta mica, din nou. Rezultatul a fost similar la referendumul de anul trecut", aminteste Burhan Sonmez.

"Miza ar fi fost ca Erdogan sa se mentina sub 50 de procente si sa castige in al doilea tur de scrutin, care ar fi fost peste doua saptamani.

Sunt ingrijorari serioase ca numaratoarea voturilor a fost manipulata, pentru ca nu exista un sistem transparent, care sa controleze si sa administreze procesul electoral.

Turcia a fost o societate polarizata in ultimul deceniu si a ramas asa.

Intr-o democratie, vedem mereu partide oponente si tendinte diferite, dar nu le consideram dusmani. Aceasta este problema in Turcia: mentalitatea lui Erdogan a impartit Turcia in doua parti, taind comunicarea dintre ele.

Opozitia inca este puternica, aproape jumatate din societate este impotriva lui Erdogan.

Turcia nu este o tara democratica. Suntem in stare de urgenta, presa, puterea militara, educatia si birocratia sunt controlate de un singur om. Domnia legii nu functioneaza.

Regimul lui Erdogan are doua aspecte: unul este discursul islamist si nationalist, iar altul este capitalismul agresiv care distruge vietile oamenilor saraci, marea majoritate a poporului.

Pentru a controla acest al doilea aspect, Erdogan utilizeaza primul discurs pentru a-i convinge pe oameni si pentru a le distrage atentia de la problemele reale"., crede Burhan Sonmez.

Exista sperante pentru urmatorii ani?

"Viata merge inainte. Am luptat in conditii asemanatoare. Opozitia merge mai departe", ne transmite scriitorul turc Burhan Sonmez.

Cinci luni dupa tentativa esuata de lovitura de stat din Turcia, Burhan Sonmez imi spunea, intr-un interviu publicat la News.ro, ca starea de spirit a societatii turce nu e optimista, dar ca el e decis sa lupte.

"Aici, sentimentele dominante sunt tristetea si furia. Suntem tristi, pentru ca vedem cum tara noastra frumoasa este distrusa.

Suntem furiosi pentru ca vedem cum cei vinovati sunt inca la putere, promitand nimic bun pentru viitorul nostru", spunea atunci scriitorul.

"Nu avem nicio alta optiune aici. Si nu e pentru prima data cand suntem intr-o astfel de situatie. Am trecut prin atrocitati similare in anii 1980 si 1990. Vom trece si peste asta. Dar ce este cu adevarat trist este ca intotdeauna raman in urma ramasite ale suferintei si mortii" - aceasta era imaginea Turciei, la cinci luni de la instaurarea starii de urgenta, asa cum o descria Burhan Sonmez.

In urma tentativei esuate de lovitura de stat, in Turcia a fost instaurata starea de urgenta, fapt care a permis arestarea unor jurnalisti, acuzati ca ar avea legaturi cu miscarea predicatorului Fethullah Gulen - considerat organizatorul acelui puci - sau cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Printre acestia s-au aflat scriitoarea Asli Erdogan, arestata pe motive de "propaganda pentru o organizatie terorista", "apartenenta la o organizatie terorista" si fratii Mehmet si Ahmet Altan, cel din urma fiind una dintre figurile emblematice ale jurnalismului turc.

Potrivit cotidianului Hurriyet, cei doi au fost acuzati pentru atitudinea pe care au avut-o imediat dupa puci la postul de televiziune Can Erzincan TV, considerat gulenist si inchis, in timpul unei emisiuni moderate de Nazli Ilicak, incarcerata si ea.

Cine este Burhan Sonmez

Burhan Sonmez a absolvit studii de drept la Istanbul, unde a si profesat o vreme ca avocat. A scris pentru mai multe reviste si ziare, pe teme culturale si politice.

A fost membru al Human Rights Society (IHD) si fondator al Fundatiei pentru Cercetare Sociala (TAKSAV), potrivit prezentarii facute pe pagina Festivalului International de Literatura Bucuresti.

In 1996, este grav ranit in timpul unui asalt al politiei turce si se refugiaza in Marea Britanie pentru o perioada mai lunga de timp. In 2009 ii apare primul roman, "Kuzey" (Nord), urmat, in 2011, de "Masumlar" (Pacate si inocenti).

Cel de-al treilea roman al sau, "Istanbul Istanbul", este publicat in limba romana la Editura Polirom, in colectia "Biblioteca Polirom".

"Pacate si inocenti" a fost distins cu Premiul Sedat Simavi, una dintre cele mai prestigioase distinctii literare din Turcia.

Burhan Sonmez preda teoria literaturii la Universitatea Tehnica Centrala si de Est (METU).

"Istanbul, Istanbul" este povestea a patru prizonieri tinuti in subsolurile unui centru de tortura. Atunci cand nu sunt maltratati, cei patru isi spun unii altora povesti despre Istanbul. Initial centrat pe destinul personajelor, romanul ajunge treptat sa reflecte viata celor de la suprafata, cu suferintele si sperantele lor.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Turcia Erdogan alegeri opozitie democratie Burhan , #Turcia
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Scriitorul turc Burhan Sonmez: Erdogan a polarizat Turcia in doua
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4