Strigatul de disperare al Turciei. Mustata dictatoriala

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 08:57
36334 citiri
Strigatul de disperare al Turciei. Mustata dictatoriala

Rezultatul referendumului din Turcia mi se pare surprinzator si cred ca lectia turceasca este una la care trebuie sa luam aminte cu toata seriozitatea.

Nu cred ca se astepta cineva ca Erdogan sa rateze validarea ambitiilor sale de lider absolut. El este deja un dictator, un autentic sultan, care nu dorea de fapt decat legiferarea acestui statut. Ar trebui spus ca, teoretic, noile sale prerogative nu sunt neaparat aberante.

Republici prezidentiale mai exista si cel mai cunoscut exemplu il reprezinta chiar SUA. Pana la urma, cand un presedinte este ales direct de popor, este normal ca el sa aiba atributiile si parghiile care sa ii permita sa isi indeplineasca obiectivele pentru care a fost ales.

La noi consider aberant tocmai faptul ca un presedinte ales prin vot direct si universal, deci practic cel mai legitim politician, sa aiba atributii executive foarte limitate, care nu ii permit sa isi realizeze decat intermediat, prin premierul pe care il propune, programul pentru care a fost ales.

Dar o republica prezidentiala nu poate functiona corect decat intr-o autentica democratie, asa cum sunt SUA, una exersata, exigenta, cu institutii puternice, cu educatie democratica solida a electoratului, adica una care are anticorpii necesari pentru a impiedica derapajul in dictatura. Pentru ca acesta este marele pericol.

Nu e cazul Turciei si al sultanului Erdogan. Acolo, sub aparenta unei consultari democratice, urmeaza exact legiferarea dictaturii. Dar pentru a intra relaxat in ea sultanul avea nevoie de o larga sustinere populara, adica de un DA zdrobitor, pe care nu l-a obtinut.

Turcia intra intr-o noua era: Erdogan primeste super-puteri dupa un referendum cu scor extrem de strans si arestari la vot

Aceasta mi se pare marea surpriza: validarea la mustata care, avand in vedere multiplele acuzatii si dovezi de frauda, inseamna ca Erdogan, de fapt, a pierdut referendumul. A fost cel mai probabil nevoit sa fure masiv pentru procentul care cu greu a inclinat balanta in favoarea sa, iar pe un scor cinstit, era probabil trimis la plimbare.

Dupa un model care ar trebui sa ne fie deja cunoscut, diaspora si marile orase, Istanbul, Ankara si Izmir, s-au mobilizat impotriva dictaturii pe care nu au reusit sa o impiedice, dar careia i-au dat un semnal de opozitie clara. Una pe care, nu am nicio indoiala, Erdogan va face tot ce ii sta in putinta pentru a o sufoca. Si de acum chiar totul ii va sta in putinta.

Sultanul a fost umilit public, nimeni nu crede ca instalarea regimului sau prezidential nu se va face prin frauda, deci in conditii antidemocratice, echivaland practic cu o dictatura. Turcia democratica, in pericol de moarte, a lansat lumii, prin acest vot, strigatul de disperare devoaland minciuna regimului.

Si nu ma indoiesc ca Erdogan se va razbuna cu varf si indesat pentru aceasta umilinta, folosind la maximum noile sale prerogative uriase.

Lectia pe care trebuie sa o privim atent cred ca este aceea a pretului pe care un popor ajunge sa-l plateasca atunci cand se trezeste prea tarziu. Erdogan nu a ajuns dictator intr-o zi, asa cum nu a ajuns nici Hitler.

Puterea lui este rezultatul unor validari electorale anterioare succesive, care l-au adus in pozitia de a pretinde tot mai mult si de a avea tot mai multa putere. Asa ca acum este cu mult mai greu, daca nu imposibil, de oprit. Cum au aparat turcii mostenirea lui Ataturk? Cum au permis distrugerea ei?

Oare in ograda noastra, o alta mustata nu se joaca de-a dictatura? Deocamdata pe un teren mai mic, dar cu ambitii uriase.

Dar si Occidentul a privit cu indulgenta, nepermis de multa vreme, tendintele in mod evident tot mai accentuat dictatoriale ale sultanului Erdogan. Da, pozitie strategica. Da, baze NATO. Da, refugiati. Sigur ca existau argumente pentru o buna relatie, dar in egala masura, existau toate semnalele ca in spatele acestor argumente creste un monstru care, intr-o zi, s-ar putea intoarce impotriva celor care nu l-au impiedicat la vreme.

Dupa ce s-a vazut cu super-puteri, Erdogan anunta ca vrea referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#referendum Erdogan Turcia , #Turcia
Comentarii