De ce a innebunit lupul?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 19:07
13326 citiri
De ce a innebunit lupul?

Germania si Franta in mod special, Europa in general, sunt sub un asediu straniu, al unui tip de terorism fara precedent, cel putin nu in istoria recenta.

Pe de-o parte, armele nu mai sunt cele obisnuite, sa le zicem conventionale: bombe, eventual gaz toxic, mitraliera.

Ele au fost inlocuite de cutite, macete, topoare, camioane. Atacurile comise cu obiectele uzuale, ale vietii de zi cu zi, le fac si mai terifiante, ca si cum ai fi atacat in propria casa in timp ce speli vasele.

Apoi observam ca nu mai sunt atacuri masive, cu multe victime, ci violente de mica magnitudine, luate individual, dar care prin insumare si prin simbolistica sporesc teroarea.

In spital, la biserica, in tren, in mall, ai sentimentul ca oriunde te intorci urmeaza sa vezi o dezlantuire, o pata de sange, ca niciunde nu esti in siguranta, ca niciodata nu poti rasufla usurat. Ce poate fi prevenit si cum in cazul unui om care scoate maceta si incepe sa spintece?

Ca tintele principale sunt Franta si Germania nu pare deloc intamplator. Franta este una dintra tarile europene care a incercat cel mai intens multiculturalism si unde politicile de integrare se dovedesc esuate la a doua generatie, deci pe termen lung. In plus, este tara aflata in mare pericol extremist pentru ca Le Pen se contureaza amenintator in perspectiva prezidentialelor de anul viitor.

Germania este tara care a primit cei mai muli refugiati, in timp ce Angela Merkel este invinuita de multi europeni ca ar fi stimulat valul de refugiati prin deschiderea larga a portilor.

Si cand vedem aceasta evidenta, in opinia mea, trecere la o noua etapa a terorismului? Cand a innebunit lupul? Pai, exact in preajma si mai ales dupa ce Turcia a intrat, potrivit presedintelui Erdogan, intr-o noua etapa. Care etapa?

Aceea a revolutiei islamice dezlantuite, in care Erdogan, sub pretextul tentativei de lovitura de stat, despre care nu e deloc clar daca a fost sau nu regizata chiar de el, a declansat o operatiune de epurare cu incalcarea brutala a regulilor statului de drept, ale democratiei, ale lumii civilizate. Si in timp ce Erdogan intoarce practic spatele NATO, SUA si UE, iese la suprafata precum submarinul o frumoasa prietenie intre sultanul Erdogan si tarul Putin care isi trimit gratios bezele peste capul unei Europe naucite, unei NATO care priveste cu groaza la a doua sa armata decimata.

Si a mai innebunit luptul tocmai cand Turcia, pe teritoriul careia sunt in tabere de refugiati doar vreo trei milioane de refugiati, dintre aceia pe care, justificat sau nu, este aruncata vina pentru valul de atacuri. Iar Erdogan, tocmai acum, descopera ca UE nu isi prea indeplineste obligatiile asumate pentru ca el sa ii tina pe refugiati si sa nu le dea drumul buluc peste o Europa deja terifiata. Si face aceste declaratii, ca sa vezi, tocmai intr-un interviu acordat postului german de televiziune ARD.

Mie imi suna a santaj explicit: daca nu isi va mai indeplini nici el obligatiile si va deschide robinetul taberelor? Cate macete, camioane, topoare in cate biserici, spitale si mall-uri? Asa ca poate, cine stie, isi vede mai degraba Europa de ele si il lasa in pace cu revolutia lui, iar pe noul prieten de la Moscova cu Ucraina lui.

Mie poza mare a evenimentelor, succesiunea lor, imi pare greu de crezut ca ar fi intamplatoare. Imi pare ca actiunile sunt perfect coordonate, loviturile perfect calculate, pentru a obtine efectul emotional maxim si pentru a pune presiune maxima pe Occident care trebuie sa aleaga intre doua rele: adancirea in teroare sau abandonarea exigentelor lumii civilizate.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Erdogan Putin UE NATO, #terorism Germania Franta , #Turcia