Declaratie controversata a unui ministru: Maternitatea, singura cariera pentru femei

Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 17:03
6507 citiri
Declaratie controversata a unui ministru: Maternitatea, singura cariera pentru femei
Foto: The Independent

Polemica lansata de presedintele Recep Tayyip Erdogan in privinta locului "natural" al femeilor in societate a luat o noua amploare vineri in Turcia, dupa ce ministrul Sanatatii a considerat ca maternitatea este singura "cariera" posibila pentru femei.

In cursul unei vizite efectuate joi in maternitati din Istanbul unde se nascusera copii, ministrul le-a dat cateva sfaturi mamelor, relateaza AFP.

Se schimba foaia si-n Turcia. Vicepremierul turc: Femeile n-ar trebui sa rada in public

"Mamele nu trebuie sa se concentreze pe alta cariera decat maternitatea. Cresterea de noi generatii trebuie sa fie in centrul preocuparilor lor", a spus Mehmet Muezzinoglu, citat de presa turca.

Declaratiile sale au declansat un val de indignare pe retelele de socializare. "Maternitatea nu este o cariera", a afirmat pe contul sau de Twitter scriitoarea de succes Eli Safak. "Femeile din Turcia trebuie sa decida singure ce drum sa urmeze in viata (nu sa le fie impus de oameni politici) ", a adaugat ea.

Premierul turc il copiaza pe Putin: Femeile sa aiba cel putin trei copii

O deputata a opozitiei, Aylin Nazliaka, i-a sugerat ministrului sa se abtina de la comentarii. "Declaratiile sale au un motiv ascuns. Scopul este sa faca din femei cetateni de categoria a doua", a scris ea pe Twitter.

In replica, ministrul Muezzinoglu a afirmat vineri ca "maternitatea nu este o cariera permisa oricui..., este o cariera indiscutabila si sfanta", a declarat el presei.

Presedintele Erdogan considera in luna noiembrie egalitatea dintre femei si barbati ca fiind "impotriva naturii", subliniind ca in islam rolul femeii este bine stabilit: maternitatea. Seful statului, care militeaza ferm pentru ca femeile sa aiba cel putin trei copii, a comparat contraceptia cu o "tradare".

Erdogan, care a fost sef al executivului turc 11 ani inainte sa fie ales presedinte (in august 2014), este acuzat in mod regulat ca incearca sa islamizeze societatea turca, limitand, printre altele, drepturile femeilor, aminteste AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#femei Turcia maternitate, #minsitru Sanatatii femei Turcia , #Turcia