Erdogan compara actiunile Israelului in Gaza cu metodele lui Hitler

Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 09:06
3438 citiri

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a comparat actiunile militare israeliene din Fasia Gaza cu metodele utilizate in Al Doilea Razboi Mondial de liderul nazist Adolf Hitler.

Declaratia controversata a presedintelui turc are loc imediat dupa ce Executivul de la Ankara a reluat relatiile bilaterale, dupa o disputa de sase ani, cu Tel Aviv-ul, transmite DPA.

"Nu sunt de acord cu ce a facut Hitler, dar nu sunt de acord nici cu ceea ce au facut israelienii in Fasia Gaza. Nu exista niciun termen de comparatie pentru a determina care eveniment a fost mai barbar", a declarat liderul Erdogan, luni seara, intr-un interviu rar pentru un post de televiziune din Israel.

Turcia: Israelul "l-a depasit" pe Hitler, este un "stat terorist"

Aceste comentarii evoca declaratiile facute in urma cu doi ani, atunci cand presedintele turc i-a acuzat pe israelieni de genocid in timpul unei ofensive militare violente in Fasia Gaza.

Erdogan a sustinut ca actiunile militare israeliene din teritoriile palestiniene sunt mult mai barbare decat regimul nazist.

In aceasta luna, israelienii si turci au decis sa-si trimita ambasadori reciproc, pentru prima data din 2010.

De asemenea, zece cetateni turci si-au pierdut viata in acest an, dupa ce o nava israeliana a atacat o flotila umanitara din largul coastei Fasiei Gaza.

Erdogan este in continuare furios cu privire la actiunile armatei israeliene asupra flotilei umanitare. Presedintele turc i-a acuzat pe diplomatii israelieni ca mint atunci cand insista ca interventia soldatilor a avut ca scop evitarea unui varsari de sange pe nava Mavi Marmara.

Acesta este primul interviu din ultimii doi ani pe care liderul turc il da pentru o institutie de presa israeliana, dupa ce cele doua natiuni au reluat relatiile diplomatice in timpul verii.

Israelul a acceptat sa plateasca 20 de milioane de dolari in compensatii financiare pentru rudele celor zece turci decedati in atacul asupra flotilei umanitare Mavi Marmara. De asemenea, liderii israelieni au prezentat scuze pentru incident si au promis sa vor permite turcilor sa livreze ajutoare umanitare in Fasia Gaza.

Totusi, Ankara a solicitat israelienilor sa ridice blocada navala asupra exclavei palestiniene.

Executivul Erdogan continua sa mentina relatii apropiate cu gruparea Hamas - miscarea militanta islamista care conduce Fasia Gaza.

Presedintele turc a recunoscut ca a avut contact personal cu gruparea catalogata drept terorista de multe state occidentale, dar si de Israel.

De asemenea, liderul turc a sustinut ca nu va exista nicio pace intre israelieni si palestinieni fara miscarea islamista.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#erdogan Israel Gaza Hitler , #Turcia