Erdogan insista ca nu se transforma intr-un dictator: Sunt un muritor, as putea muri in orice moment

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 07:14
10006 citiri
Erdogan insista ca nu se transforma intr-un dictator: Sunt un muritor, as putea muri in orice moment
Foto: Hepta.ro

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, sustine intr-un interviu acordat CNN ca reformele constitutionale aprobate de o majoritate fragila in referendumul constroversat de duminica nu-l transforma intr-un dictator, desi ii largesc considerabil puterile.

De asemenea, el a insistat ca reformele nu au nimic de a face cu dorinta sa de putere, ci mai degraba cu nevoia de a imbunatati sistemului politic din Turcia.

"Sunt intr-adevar un muritor, as putea muri in orice moment", a precizat presedintele de la Ankara.

Alegatorii turci au aprobat duminica cu o majoritate fragila de 51,4% un pachet de reforme constitutionale, care vor transforma tara dintr-o republica parlamentara intr-una prezidentiala. Acest pachet a fost inaintat prin legislativ de catre Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP).

Insa, Erdogan a respins ideea ca ar sustine reformele constitutionale din dorinta de a capata mai multe puteri, precizand ca este vorba despre imbunatatirea sistemului politic din Turcia.

"Acest sistem reprezinta o schimbare, o transformare in istoria democratiei din Turcia".

Odata revizuita, legea fundamentala ii va permite presedintelui turc sa desfiinteze functia prim-ministrului si sa-si asume noi puteri extinse prin decrete prezidentiale. De asemenea, acesta va putea sa-si numeasca propriul cabinet de ministri si o parte din judecatori, precum si sa examineze legi respinse de catre Parlament.

Recep Tayyip Erdogan a reusit deja in ultimii ani sa transforme o pozitie in mare parte ceremoniala intr-o baza puternica de putere, lansand o campanie masiva de epurare a disidentilor, care s-a intensificat dupa lovitura de stat esuata din noaptea de 15-16 iulie 2016. Peste 47.000 de persoane au fost arestate dupa puciul esuat, iar aproape 200 de jurnalisti sunt in spatele gratiilor.

Presedintele a dezmintit ca aceste reforme constitutionale reprezinta un pas mai aproape spre instalarea unei dictaturi in Turcia.

"Nu ai un sistem prezidential acolo unde exista dictaturi. Aici avem urne de vot... democratia isi primeste puterea de popor. Este ceea ce numim vointa nationala", a precizat Erdogan.

Insa, victoria "taberei da" a venit cu o marja extrem de subtire, in ciuda starii de urgenta si a campaniei de epurare a disidentilor din Turcia.

Erdogan nu a sugerat nicio intelegere cu "tabara nu", in ciuda majoritatii fragile cu care au trecut aceste reforme constitutionale.

"Eu vin din fotbal. Nu conteaza daca ai castigat cu 1-0 sau 5-0. Scopul este de a castiga jocul", a declarat liderul de la Ankara.

De asemenea, referendumul a reprezentant pentru multi alegatori turci un vot de incredere cu privire la administratia Erdogan, care a condus prin mai mult de un deceniu de crestere economica si dezvoltare pentru Turcia.

Votantii "da" cred ca viitorul tarii este mai sigur si mai prosper cu un lider puternic la carma, in vreme ce "tabara nu" insista ca este vorba despre tentativa unui lider insetat de putere de a-si cimenta pozitia.

Erdogan a vorbit si despre procesul indelungat de aderare la Uniunea Europeana, acuzand tarile membre ca nu si-au respectat promisiunile fata de Turcia.

"UE ne-a facut sa asteptam la usa timp de 54 de ani. Din perspectiva unei relatii politice... asta nu este tolerabil. Am incercat din greu sa acceptam toate criteriile cerute de UE... dar UE nu si-a respectat promisiunile... Uniunea Europeana trebuie sa-si respecte promisiunile. Daca nu isi respecta promisiunile, atunci noi putem sa ne retragem. Sa vedem ce pasi putem sa facem", a precizat liderul de la Ankara.

Insa, Erdogan s-a aratat incantat de felicitarile primite de la Washington, explicand ca ar fori sa aiba o intalnire cu presedintele Donald Trump.

"Ar fi bine sa avem o intalnire fata in fata si sa ducem aceasta relatie mai departe"

De asemenea, liderul turc a sugerat ca Statele Unite ar putea sa colaboreze bine cu Turcia.

Citeste mai multe pe aceasta tema:

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#Erdogan referendum Turcia, #Erdogan dictator, #Erdogan reforma constitutionala , #Turcia